Interneto tėvas T.Bernersas-Lee Lietuvoje: „Internetas privalo išlikti atviras ir laisvas“

Vilniuje vykstančiame inovacijų forume „Innovation Drift“ dalyvaujantis anglų mokslininkas, interneto tėvu vadinamas Timas Bernersas-Lee pabrėžia, kad internetas buvo sukurtas kaip atvira ir visiems pasiekiama erdvė, todėl tokiu jis ir turėtų likti.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Dec 4, 2013, 11:34 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:04 AM

Lietuvoje besilankantis mokslininkas pasidžiaugė, kad mūsų šalyje vyksta renginiai, skirti technologijomis, inovacijomis besidomintiems žmonėms. Kokia yra svarbiausia jo atnešta žinia šio forumo dalyviams? „Atvirumas bendrąja prasme. Atvirumas internetui – naršytojai privalo būti nešnipinėjami, netrukdomi, neblokuojami. Internetas turėtų būti kaip baltas lapas ir niekas neturėtų diskriminuoti, ką jame rašyti“, – teigė T.Bernersas-Lee, užsimindamas apie kai kurių šalių valdžios sprendimus riboti interneto prieigą.

Tuo pačiu jis akcentavo laisvos prieigos prie neapdorotų valdžios institucijose kaupiamų duomenų svarbą: „Atviri valdžios duomenys jau įkvėpė daugybę startuolių, kurie išnaudoja šiuos duomenis, leidžia naudotis vertingomis paslaugomis, sujungia žmones.“

Kitas pavyzdys – prieiga prie mokslinių straipsnių. Dauguma atvejų skaityti juos nemokamai galimybės nebūna, o tai, pasak T.Bernerso-Lee, stabdo inovacijų plėtrą, mokslo skvarbą. „Tiriamieji straipsniai internete turėtų būti skelbiami nemokamai. Dabar, norint juos paskaityti, reikia susimokėti ir tai yra neteisinga – informacija nėra atvira visiems, kas nori mokytis“, – sakė jis.

Paklaustas, kaip būtų galima spręsti informacinių technologijų specialistų trūkumą, T.Bernersas-Lee pastebėjo, kad ta pati problema egzistuoja ir JAV, Didžiojoje Britanijoje bei kitose šalyse. „Kai kurie žmonės galvoja apie kompiuterį kaip apie šaldytuvą ir jei jis neveikia – puola šauktis pagalbos. Svarbu vaikams paaiškinti, kad jie suprastų, jog kompiuterį galima užprogramuoti daryti bet ką, parodyti, kokias galimybes tai suteikia. O tuos, kuriuos tai sudomina, užvesti ant kelio, kad jie tai tęstų. Taip pat svarbu to mokyti ne tik vaikinus, bet ir merginas“, – sakė jis.  

T.Bernersas-Lee yra garsus anglų mokslininkas, sukūręs svetainių aprašymo kalbą HTML, kuri į visumą sujungė tekstą, vaizdą ir garsą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.