„Google“ akinius policininkas prilygino televizoriui

Kompiuteriniai „Google“ akiniai dar tik taps mūsų kasdienybės dalimi, o jau aišku, kad dėl jų teks koreguoti įstatymus. Precedento laukiama JAV teisme, kur moteris teisiama už vairavimą užsidėjus technologinę naujovę, remdamasis AP rašo „Lietuvos rytas“.

Nubaustos už vairavimą žiūrint vaizdo įrašą C.Abadie teigimu, įstatymai atsilieka nuo diegiamų naujovių.<br>AP nuotr.
Nubaustos už vairavimą žiūrint vaizdo įrašą C.Abadie teigimu, įstatymai atsilieka nuo diegiamų naujovių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-05 07:25, atnaujinta 2018-02-19 23:39

Kalifornietė Cecilia Abadie San Diego teisme neigė savo kaltę. Moteris kaltinama viršijusi greitį ir žiūrėjusi televizorių – taip pagal egzistuojančius įstatymus buvo apibūdinti „Google“ akiniai.

Veikiausiai dėl skaidraus ekrano, pritaisyto priešais dešinę akį. C.Abadie byla svarbi, nes per teismą turėtų paaiškėti, ar akiniai, kurie ateityje gali tapti tokie įprasti kaip asmeninis kompiuteris, blaško dėmesį vairuojant.

Be to, tapo akivaizdu, kad dabartiniai įstatymai atsilieka nuo pasaulio tobulėjimo. Nors „Google“ akinių bus galima įsigyti tik 2014-aisiais, C.Abadie buvo viena iš 10 tūkst. „žvalgų“, kurie šįmet gavo tokius akinius eksperimentiniais tikslais.

Programinės įrangos kūrėja C.Abadie buvo sustabdyta spalio mėnesį San Diego greitkelyje už viršytą greitį.

Įtariama, kad moteris važiavo 80 mylių (129 km) per valandą greičiu, nors leistinas greitis toje vietoje siekė 65 (105 km) mylias per valandą.

Kalifornijos greitkelių patrulis, pamatęs ant įtariamos pažeidėjos veido naujovišką aparatą, surašė pažeidimo protokolą.

Jame nurodyta, kad C.Abadie automobilyje buvo įjungtas televizorius ar kitoks vaizdo įrašus rodantis ekranas.

Moters advokatas Williamas Concidine’as žiniasklaidai teigė, kad kitame teismo posėdyje sausį jo klientė tvirtins, jog vairuodama nebuvo įjungusi akinių.

Jie esą aktyvavosi, kai moteris pasuko galvą, kad pamatytų prie automobilio lango priėjusį pareigūną. „Google“ akiniai išties sukurti taip, kad įsijungtų reaguodami į galvos judesius.

Advokatas pažymėjo, kad automobilyje įmontuoto televizijos ekrano negalima prilyginti tokiam moderniam įrenginiui kaip „Google“ akiniai.

Tačiau Kalifornijos greitkelių patruliai nenusileidžia. Jų teigimu, bet koks prietaisas, atitraukiantis vairuotojo dėmesį nuo kelio, yra pavojingas ir reikia jį uždrausti.

Manoma, kad C.Abadie byla yra pirmasis užfiksuotas eismo pažeidimas dėl „Google“ akinių.

Nepaisant to, vairuoti su vadinamaisiais papildytos tikrovės akiniais jau uždrausta mažiausiai trijose Amerikos valstijose: Delavere, Naujajame Džersyje ir Vakarų Virdžinijoje.

Mat šiuos akinius užsidėjęs žmogus išties gali užsiimti įvairiausiais papildomais darbais: tikrinti elektroninį paštą, domėtis matomų objektų istorija ar fotografuoti. 

Prie futuristinių akinių dar sunku priprasti

Pernai pristatytas „Google“ akinių prototipas žadėjo perversmą technologijų pasaulyje. Esą naujasis aparatas galėtų pakeisti ir telefoną, ir planšetinį kompiuterį, ir GPS navigatorių.

Dešiniajame vadinamųjų papildytos tikrovės akinių kampe įtaisytas ekranas perduoda informaciją akinius užsidėjusiam žmogui. Prie jų pritaisytas mikrofonas, o įvairių komandų paveikslėliai, atsirandantys žmogaus regėjimo lauke, valdomi balsu.

Akinių savininkas jais naudodamasis gali fotografuoti, sužinoti orų prognozę, klausytis muzikos, paskambinti, patikrinti savo darbų kalendorių ar net parduotuvėje rasti reikiamą prekę.

Prietaisas buvo gaminamas slaptoje „Google“ laboratorijoje Kalifornijoje. Kol kas neaišku, kiek jis galėtų kainuoti. Skirtingais vertinimais, nuo 250 iki 1000 JAV dolerių. Vis dėlto ne visiems tokių akinių idėja priimtina.

„Kai tik gavau akinius ir atėjau į darbą, visi labai džiaugėsi, apžiūrinėjo, gyrė. O po kelių dienų viršininkas tiesiai pasakė, kad nenori manęs su tais akiniais čia matyti. Visi bijo, kad filmuoju ir įrašinėju kiekvieną jų žodį“, – komentavo vienas akinius bandęs programuotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.