Išpirkos bitkoinais reikalaujančio viruso kūrėjai kraunasi milijonus

Kompiuterinio saugumo ekspertai spėja, kad duomenis užšifruojančio ir už raktą išpirkos reikalaujančio viruso kūrėjai veikiausiai uždirba milijonus dolerių. Išpirką jie reikalauja sumokėti virtualia bitkoino valiuta, kurios vertė pastaruoju metu auga lyg ant mielių.

Virusas „Cryptolocker“ užšifruoja kompiuteryje esančius svarbius dokumentus, o už šifro raktą reikalauja sumokėti išpirką bitkoinais.<br>123rf nuotr.
Virusas „Cryptolocker“ užšifruoja kompiuteryje esančius svarbius dokumentus, o už šifro raktą reikalauja sumokėti išpirką bitkoinais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-05 17:24, atnaujinta 2018-02-19 23:16

VirusasCryptolocker“ vadinamas agresyviausiu šių metų kompiuteriniu kenkėju. Jis patyliukais užšifruoja kompiuteryje esančius svarbius dokumentus, o atlikus šį darbą ekrane pasirodo žinutė, kurioje informuojama, kad jei per tam tikrą laiką vartotojas nesumokės 2 bitkoinų (šiandienos kursu tai – bemaž 2 tūkst. dolerių), duomenims atstatyti skirtas raktas bus pašalintas. Prieš pat šio rakto sunaikinimą vartotojui suteikiama paskutinė galimybė jį įsigyti už 10 bitkoinų (10 tūkst. dolerių) ir jei tai neatliekama, su duomenimis belieka atsisveikinti.

Neturint rakto duomenų iššifravimas, net turint prieigą prie ypač galingų serverių, užtruktų ne vieną dešimtmetį.

Jei virusas patenka į asmeninį kompiuterį ir jame saugomi duomenys neturi didelės vertės, vartotojai išpirkos nesumoka, tačiau didelė dalis kompanijų, kurioms svarbūs užkrėstuose kompiuteriuose įrašyti duomenys, nusprendžia sumokėti reikalaujamą sumą, kad juos atgautų.

Kadangi pervedimai bitkoinų valiuta yra anonimiški ir nesusekami, tai apsunkina saugumo ekspertų galimybes nustatyti viruso kūrėjus. Iki šiol išsiaiškinta, kad viruso kilmės šalis veikiausiai yra Rusija.

Virusą tyrinėjęs saugumo kompanijos „FireEye“ atstovas Uttangas Dawda mano, kad viruso kūrėjai jau uždirbo ne vieną milijoną dolerių. Vienintelis jo patarimas vartotojams – šiuo virusu neužsikrėsti, nes atstatyti duomenų nepavyks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.