Virtualus kanibalizmas: „Windows 8“ iš kompiuterių išstumia kitas „Windows“ versijas

Prieš metus išleistos „Windows 8“ operacinės sistemos populiarumas auga, o jos pirmtakių, „Windows 7“, „Windows Vista“ ir „Windows XP“, – mažėja. Tokias tendencijas rodo „gemiusTraffic“ spalio mėnesio duomenys.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 6, 2013, 1:15 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:02 PM

Baltijos šalyse, Čekijoje, Lenkijoje, Slovakijoje ir Vengrijoje „Gemius“ išanalizavo interneto svetainių srautą, generuojamą įrenginiais, kuriuose įdiegta „Windows“ operacinė sistema. Visose šalyse „Windows 8“ užimama rinkos dalis auga. Spalį Lietuvoje ir Vengrijoje ji siekė 4 proc., Slovakijoje – 5 proc., o Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje ir Čekijoje – dar procentu daugiau.

Vengrija yra vienintelė šalis, kurioje augo ir naudojimasis „Windows 7“ (ja sukuriama 49 proc. puslapių peržiūrų). Kitur jos populiarumas sumenko, tačiau ši sistema išlieka populiariausia visame regione: Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje jos naudotojai sukuria daugiau nei pusę visų puslapių peržiūrų internete, nedaug atsilieka Vengrija, Čekija ir Lenkija, o mažiausiai šios sistemos naudotojų yra Slovakijoje (41 proc.).

Jau 12 metų naudojama „Windows XP“ visose šalyje yra antra pagal populiarumą. Jos užimama dalis svyruoja nuo 21 proc. Slovakijoje iki 33 proc. Vengrijoje. Lietuvoje naudojant „Windows XP“ sukuriama 23 proc. interneto srauto.

Savo populiarumo piką šį operacinė sistema buvo pasiekusi 2007 metais, kuomet ji buvo įdiegta 9 iš 10 internautų kompiuterių, o Lietuvoje šis skaičius siekė net 96 proc.

Mažiausiai vartotojų turinti „Windows Vista“ taip pat praranda savo pozicijas. Estijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Vengrijoje ją pagal populiarumą jau aplenkė naujokė „Windows 8“, o Slovakijoje abiejų sistemų sukuriama srauto dalis susilygino. Šiek tiek daugiau „Windows Vista“ naudojama Lenkijoje ir Čekijoje.

„Gemius“ pastebi, kad interneto vartotojai yra linkę atsinaujinti, tačiau tai gali būti susiję su naujos kompiuterinės įrangos, kurioje jau būna įdiegta „Windows 8“ operacinė sistema, pirkimu. „Metinis augimas iki 4 proc. dalies rinkoje yra palyginti nedidelis, nes anksčiau pasirodžiusi „Windows 7“ per pirmuosius metus savo dalį rinkoje išaugino iki 14 proc., o masinio populiarumo nepelniusi „Windows Vista“ per pirmuosius metus sugebėjo atsiriekti 6 proc. rinkos“, – rašoma „Gemius“ pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.