Lietuviai trimatį skenavimą pritaikė žmonių skulptūrų gamyboje

Ortopedijos srityje dirbanti lietuvių įmonė sugalvojo turimas technologijas pritaikyti kitoje srityje. Padedami skulptorių ir dizainerių, jie ėmėsi žmonių skulptūrų gamybos. Nors paklausa nedidelė, dažnas nustemba sužinojęs, kad gali pasigaminti trimatį savo atvaizdą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Dec 7, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:48 PM

Norint pagaminti individualų kojos protezą, įtvarą ar ortopedinį batą, reikia turėti tikslų paciento pėdos atvaizdą. Kaune įsikūrusi kompanija „Baltic Orthoservice“ juos gauna naudodama savo sukurtus 3D skenerius. Tačiau kam apsiriboti pėdomis? Juk galima skenuoti ir kitas kūno dalis, visą kūną, įvairius objektus ar net visą pastatą!

Meniškuosius darbus atlieka dukterinė „Baltic Orthoservice“ įmonė „Smart Factory“, kuriai talkina skulptoriai ir dizaineriai.

Bendrovės inžinierius Ilja Asanovičius teigia, kad nukopijuoti žmogaus atvaizdą trunka nuo keliolikos minučių iki valandos, o pagaminti biustą ar skulptūrą, priklausomai nuo dydžio ir sudėtingumo, reikia dar vienos ar kelių dienų. Trimačiai atvaizdai gali būti pagaminti iš įvairių medžiagų, pradedant medžiu, baigiant metalu ar marmuru. Visa tai lemia ir galutinę produkto kainą, kuri svyruoja nuo vieno iki keliolikos tūkstančių litų.

Tokių užsakymų įmonė kol kas sulaukia nedaug, bet susidomėjimas jaučiamas. „Buvo žmonių, kurie pasigamino statulas. O prezidentui Valdui Adamkui pernai įteikėme jo biustą“, – sakė I.Asanovičius.

„Smart Factory“ skaitmenizavo ir Lietuvoje viešėjusio britų milijardieriaus, „Virgin“ verslo imperijos įkūrėjo Richardo Bransono atvaizdą.

Traumas gydo individualūs implantai

Pažangūs sprendimai pritaikomi ir medicinos srityje. „Tarkime, esant sudėtingoms traumoms, kai yra sudėtingi kaulų lūžiai, kurių negalime aiškiai matyti dvimatėje nuotraukoje – galime atkartoti 3D kaulo modelį. Naudodamiesi juo galime suprojektuoti individualų implantą bei suplanuoti operaciją: parinkti tinkamus sraigtų ilgius, storį, kryptį, ašis, ir t.t.“ – pasakojo I.Asanovičius.

„Protezavimo atveju, po 5–10 metų, arba jei organizmas atmeta metalą, aplinkiniai kauliniai audiniai tirpsta, jie deformuojasi. Išėmus endoprotezo dubenėlį būna tokia situacija, kai nėra kur įstatyti normalaus, naujo. Tuomet į tą vietą įstatomas specialus modelis, prikuriami reikiami sprendimai, kurie 3D spausdintuvu pagaminami iš medicininio titano, ir problema išsprendžiama“, – teigė inžinierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.