Lietuviai virtualią bitkoinų valiutą perka už grynus pinigus

Vos per du mėnesius lietuviai „FoxBox“ terminaluose už grynus pinigus įsigijo per 150 virtualios bitkoinų valiutos, rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 13, 2013, 9:40 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:35 PM

Tokią paslaugą pasiūliusios Šiaulių bendrovės „Spectro Finance“ vadovas Vytautas Karalevičius teigia, kad lietuvių neatbaido net tai, jog pastaruoju metu bitkoinai yra gerokai pabrangę.

„Per „FoxBox“ terminalus iš viso parduota 152,8 bitkoino. Aptarnauti 338 klientai, kurie įsigijo virtualios valiutos. Vidutinis sandorio dydis siekė 384,82 litų – šios dienos kursu tai yra apie 0,18 bitkoino“, – pasakojo V.Karalevičius.

Bitkoinai buvo sukurti 2008 metais. Šios virtualios valiutos vertė priklauso nuo žmonių pasitikėjimo: kuo daugiau žmonių ir kuo aktyviau bitkoinais naudojasi, tuo jie tampa brangesni.

Virtualią valiutą sudaro šifruoti kompiuteriniai kodai, kurie yra nepadirbami, be to, šis pinigas anoniminis, todėl bitkoinai ypač populiarūs pogrindinėse rinkose, pradedant narkotikų prekyba, baigiant žudikų paslaugomis. Bitkoinų nevaldo jokie bankai, nėra jokios centrinės kontroliuojančios ar spausdinančios organizacijos – visa kontrolė priklauso valiutos savininkams, kurie sandorius vykdo (t.y. valiutos kodus siuntinėja) „peer to peer“ tinklu.

Šios valiutos galima ne tik nusipirkti už grynus pinigus, bet ir pasigaminti, paskiriant kompiuterį vykdyti specifinių užduočių – skaičiuoti įvairius algoritmus. Šis procesas dar vadinamas bitkoinų kasimu (angl. mining). Tiesa, šiuo metu užduotys tokios sudėtingos, kad jas vykdydamas namų kompiuteris sugebės pagaminti tik mikroskopines bitkoinų dalis, kurių vertė bus mažesnė už sunaudotos elektros kainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.