Kaip per „Facebook“ prisišaukti į namus vagį

Labai paprastai. Saugos sprendimų bendrovės „G4S Lietuva“ ekspertai pastebi kelis vagių aktyvumo sezonus ir dabartinio laikotarpio statistika liūdna – žiemos švenčių metų vagysčių iš būstų gerokai padaugėja. Ryškiausias švyturys „sezoniniams“ vagims – neatsakingai socialiniame tinkle viešinami atostogų planai. O ir atostogaudami talpiname nuotraukas iš paplūdimių, pasakojame, kur ir kada skrisime, ką dar planuojame pamatyti, tuo aiškiai kviesdami vagis pasižvalgyti tuščiame savo bute. „Login“ organizatorius Arnoldas Rogoznyj primena, kad norintiems apsisaugoti svarbu žinoti kiekvieno naudojamo socialinio tinklo privatumo ir saugumo nustatymus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 20, 2013, 4:03 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:03 PM

„Jei nieko neslepi ir dalijiesi visomis asmeninio gyvenimo detalėmis, žinoma, tai gali sukelti pavojų. Naudojantis socialiniais tinklais vertėtų pasidomėti, kokia yra jų privatumo politika: sugaišus truputį laiko, įmanoma nustatyti paskyros parametrus taip, kad nepageidaujami, nepažįstami asmenys jūsų skelbiamos informacijos nematytų. „Facebook” vartotojams suteikia pasirinkimo laisvę, kiek norima afišuotis“, – patarė A.Rogoznyj.

Nustatymus galima keisti paspaudus nuorodą „Nustatymai“ ir ten jau pasirinkus „Saugumas“, „Privatumas“, ir t.t. Tačiau net ir tinkamai suderinus saugumo nuostatas negalima pamiršti atsargumo. „G4S Lietuva“ ekspertai pastebi, kad tautiečiai „Facebook“ publikuoja ne tik nuotraukas, bet neretai nurodo ir tikslų laiką, kada bus išvykę. Dešimtims ar šimtams draugų pranešti duomenys gali pasklisti, suteikdami vagims labai naudingos informacijos.

„Nesinorėtų, kad pavyzdžiui, žinios, jog visą savaitę su šeima slidinėsite Austrijoje, pasiektų turinčius blogų ketinimų. Visiems rekomenduojame atostogų įspūdžiais dalytis atsakingai, geriausia jau grįžus namo“, – sakė vieno didžiausių Lietuvos kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė, pastebėjusi, kad keliautojai tampa aktyviais socialinių tinklų naudotojais.

„Šiais interneto, išmaniųjų telefonų ir socialinių tinklų laikais dalytis asmenine informacija tapo lengviau nei bet kada. Vartotojai mėgsta skelbti fotografijas, kuriose matoma ir namų aplinka, ir jų vieta. Lietuvos gyventojai dar nėra pilnai įsisąmoninę asmens domenų privatumo internete svarbos, nelabai tuo domisi ir dėl to sau gali labai pakenkti“, – sakė bendrovės „G4S Lietuva“ Saugos sprendimų departamento vadovas Vidas Kšanas.

Tiesa, pulti į kitą kraštutinumą ir visai atsisakyti socialinio bendravimo taip pat nereikia. Anot A. Rogoznyj, „proto ribose” galima dalytis norima informacija, tik kiekvienas pats turi nustatyti, kokios tos „proto ribos“:

„Nors „Facebook” galima pamatyti, jog esi, tarkime, išvykęs, tačiau tai dar nepasako, ar namie kas nors yra likę, ar gyveni vienas ar su kažkuo. Pats, asmeniškai, labai privačių gyvenimo būdo detalių, namų ar asmeninio turto nemėgstu demonstruoti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.