Geriausias gelbėjimo misijų robotas – „Google“ padalinio kūrinys

Neseniai „Google“ įsigytos Japonijos bendrovės robotas „Schaft“ pripažintas geriausiu gelbėjimo misijų robotu pasaulyje. JAV Pentagono tyrimų padalinio „Darpa“ organizuotame konkurse jis sugebėjo įveikti visas užduotis ir didele persvara aplenkė varžovus, praneša BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-23 17:30, atnaujinta 2018-02-19 17:18

Organizuoti tokį konkursą „Darpa“ paskatino 2011 metų įvykiai Japonijoje, Fukušimos mieste. Įvykus nelaimei branduolinėje elektrinėje paaiškėjo, kad robotai sugeba atlikti tik nedidelę dalį paprastų gelbėjimo užduočių. „Mes supratome ,kad vis tie robotai nesugebėjo nieko kito, kaip tik stebėti, – sakė „Darpa“ robotų konkurso vienas iš organizatorių Gillas Prattas. – O jiems reikėjo roboto, kuris galėtų įeiti į reaktoriaus pastatą ir užsukti vožtuvus.“

Robotams pateikiamos kelios užduotys, kiekvienai įveikti skiriamas pusvalandis. Pavyzdžiui, robotai turi mokėti vairuoti automobilį, užlipti 2,4 m aukščio kopėčiomis, pašalinti griuvėsius nuo praėjimo, įveikti nelygų kelią, išpjauti skylę sienoje, užsukti kelių rūšių vožtuvus ir pan.

Konkurse dalyvavo 16 komandų: vienos jų turėjo savo sukurtus robotus, kitos naudojo „Google“ priklausančios „Boston Dynamics“ robotą „Atlas“, pritaikę savo sukurtą programinę įrangą.

Trys komandos konkurse nesugebėjo gauti nei vieno taško. „Schaft“ ir dar septynios daugiausia taškų surinkusios komandos galės kreiptis į „Darpa“ dėl papildomo finansavimo, ruošiantis dalyvauti kitų metų varžybose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.