„Cicada 3301“: interneto paslaptis, kurią žino tik keli laimingieji visame pasaulyje

Pastaruosius dvejus metus internete nežinoma organizacija rengia pasaulines kriptografijos meistrų atrankas. Žmonėms skiriamos, iš pirmo žvilgsnio, neišsprendžiamos problemos, kurias įveikia vienetai. Kas ir kodėl tai atlieka? Spėjimų yra įvairių, tačiau tikrąjį atsakymą gali pasakyti tik patys atrankų rengėjai. Jiems suteiktas slapyvardis „Cicada 3301“.

Internete plintant informacijai apie paslaptingąją „Cicada 3301“ atranką, ja susidomėję žmonės susivienijo ir ėmė spręsti užduotis kartu.<br>123rf nuotr.
Internete plintant informacijai apie paslaptingąją „Cicada 3301“ atranką, ja susidomėję žmonės susivienijo ir ėmė spręsti užduotis kartu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 26, 2013, 11:32 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:45 PM

Pirmoji 34-erių kompiuterių analitiko Joelio Erikssono iš Švedijos pažintis su šia organizacija įvyko pernai sausio pabaigoje. Buvo eilinis vakaras prie kompiuterio ir vyras kiurksojo internete ieškodamas kažko įdomaus. Viename interneto forume jis užtiko keistą žinutę, parašytą baltomis raidėmis juodame fone.

„Sveiki, mes ieškome ypač protingų asmenybių. Kad juos rastume, sukūrėme specialų testą. Šiame paveikslėlyje yra paslėpta žinutė. Raskite ją ir ji užves jus ant kelio, kuriuo eidami rasite mus. Mes su nekantrumu laukiame susitikimo su tais keliais žmonėmis, kurie jį įveiks. Sėkmės.“ Vietoje parašo joje buvo nurodyti keturi skaičiai – 3301.

Tikrina įvairius įgūdžius

IT saugumo specialistas, patyręs kriptografas J.Erikssonas užkibo. Jis suprato, kad tai – steganografijos pavyzdys: skaitmeniniame faile paslėpta kita informacija. Dažniausiai ši technika naudojama skaitmeniniuose paveikslėliuose. Sužinojęs kodą, gavėjas gali rasti kitą informaciją. Pavyzdžiui, paveikslėlyje paryškinus kas 100-ojo taško spalvą, jis gali visiškai pasikeisti.

2002-aisiais buvo manoma, kad „al-Qaeda“ teroristai rugsėjo 11-osios išpuolį suplanavo naudodami užšifruotas žinutes, kurias slėpė skaitmeninėse nuotraukose, įkeltose į aukcionų svetainę „eBay“.

J.Erikssonas pabandė iššifruoti šią žinutę ir netrukus pastebėjo užuominą apie Tiberijų Klaudijų Cezarį bei bereikšmius laiškus. Vyras nusprendė, kad šiuo atveju buvo panaudotas Cezario šifras – technologija, pavadinta Julijaus Cezario vardu, kurią šis valdovas naudojo siųsdamas privačius laiškus. Naudojant šį šifravimo būdą simboliai pakeičiami raidėmis, esančiomis trimis pozicijomis toliau abėcėlėje. Kadangi Klaudijus buvo ketvirtasis imperatorius, šįkart reikėjo pakeisti raides keturiomis pozicijomis. Netrukus J.Erikssonas paveikslėlio kode atrado užšifruotą interneto svetainės adresą ir joje apsilankė.

Tinklalapyje buvo anties paveikslėlis su užrašu: „Ups! Tai buvo tik spąstai. Panašu, kad negali suprasti, kaip rasti žinutę.“

„Jei kažkas yra per nuobodu arba rutiniška, aš greit prarandu susidomėjimą, – sakė J.Erikssonas. – Tačiau tai skambėjo kaip iššūkis.“

Pamanęs, kad žinutėje su antimi panaudoti angliški žodžiai „guess“ ir „out“ yra tiesioginė užuomina, vyras pabandė panaudoti kompiuterinę iššifravimo programą „OutGuess“. Pasisekė: dar viena paslėpta žinutė, vedanti į vieną svetainės „Reddit“ pranešimų lentą. Čia kas kelias valandas buvo skelbiami užšifruoti sakiniai iš knygos. Tačiau pranešimuose buvo dar šis tas neįprasto: keisti linijų ir taškų simboliai. „Majų skaičiai“, – pamanė J.Erikssonas. Tinkamai juos interpretavus, išaiškėjo dar vienas šifras.

Iki tol visos užduotys, vyro vertinimu, nebuvo ypatingai sunkos, tačiau tuomet viskas pasikeitė. „Reikalai pasidarė išties įdomūs“, – sakė jis. Šifravimo technologijos tapo gerokai rimtesnės, užduotys keliskart pasunkėjo: šešioliktainiai simboliai, atvirkštinė inžinerija, pirminiai skaičiai... Ir nuolat naudojami cikadų atvaizdai (dėl to internautai organizacijai suteikė „Cicada 3301“ pavadinimą).

Sprendėjų bendruomenė

Internete plintant informacijai apie šią paslaptingą atranką, ja susidomėję žmonės susivienijo ir ėmė spręsti užduotis kartu, skirdami daugybę valandų savo laiko, kad išspręstų pateiktus galvosūkius.

Vienu metu J.Erikssonas net pasiėmė laisvadienių darbe, kad galėtų daugiau laiko skirti naujajam hobiui. „Pirmoji užuomina atrodė tarsi eilinio internauto pokštas. Įvykiai pakrypo netikėta linkme“, – sako jis.

Po kurio laiko visa armija užduotis sprendžiančių žmonių sėdėjo įsijungę svetainę 845145127.com, kurioje atgalinis laikrodis skaičiavo laiką iki nežinia ko. Laikrodžiui pasiekus nulį, sausio 9-ąją tinklalapyje buvo parodytos 14 GPS koordinačių visame pasaulyje: Varšuvoje, Paryžiuje, Sietle, Seule, Arizonoje, Kalifornijoje, Majamyje, Havajuose, Sidnėjuje ir kitur. Netoli jų gyvenantys žmonės internete paskelbė, ką rado: tai buvo plakatai su cikadomis ir QR kodais. „Staiga supratau, kiek daug įdirbio jie įdėjo, kad sukurtų šį iššūkį“, – sakė J.Erikssonas.

Visai bendruomenei tai buvo ženklas, kad jie nėra vedžiojami už nosies kokių nors rūsyje įsikūrusių pokštautojų. Tai – tarptautinė talentingų žmonių organizacija, ieškanti papildymo.

Nuskaičius QR kodus, sprendėjai rado TOR adresą – pogrindinio interneto puslapį, kuriame apsilankius turėjo laukti kita užduotis. Deja, J.Erikssonui kelias čia baigėsi – svetainę atradus numatytam skaičiui sprendėjų, likusieji matė tik tokią žinutę: „Mes ieškome geriausiųjų, ne jų sekėjų.“ Teigiama, kad atrinktieji toliau sprendė individualias užduotis.

Po kelių savaičių „Cicada 3301“ tinkle „Reddit“ paskelbė naują žinutę: „Sveiki. Mes radome asmenis, kurių ieškojome. Taigi mūsų mėnesį trukusi kelionė baigėsi. Kol kas.“

Laukia naujos užduoties

Praėjus metams tylos, šių metų sausio 4 dieną „Cicada 3301“ grįžo su nauja užduotimi. Dar vienas paveikslėlis su užšifruota žinute, naujas kodas – poemoje iš knygos „Liber Al Vel Legis“, kurią parašė anglų okultistas ir magas Aleisteris Crowley, jis nuvedė prie 130 megabaitų dydžio failo su tūkstančiais pirminių skaičių, kurį perpratus teko pasiklausyti atlikėjo „3301“ dainos „The Instar Emergence“, kuri prasideda... cikadų skleidžiamais garsais. Galiausiai užduočių sprendėjai vėl buvo nukreipti į pogrindinį internetą, kur rado dar kelias užduotis, bet vėliau daugeliui kelias baigėsi – kaip ir pirmą sykį.

Todėl „Cicada 3301“ susidomėję kriptografijos specialistai su nekantrumu laukia kitų metų sausio pradžios, kuomet internete gali būti paskelbta nauja užduotis. Gal ji padės išsiaiškinti, kas ir kodėl visa tai organizuoja? Ar taip šiais laikais verbuojami CŽV, MI6, o gal JAV Nacionalinės saugumo agentūros darbuotojai? Gal kariškiai, ar kokia nors didelė kompanija? O gal tai – tik viešųjų ryšių triukas? Belieka laukti...

Pagal Telegraph.co.uk informaciją parengė Gediminas Gasiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.