„iPhone 6“, „Galaxy S5“ ir kitos laukiamiausios 2014 m. naujovės

Ar „iPhone 6“ turės dar didesnį ekraną? Ar „Samsung Galaxy S5“ išmoks skaityti mūsų akis? Ar mes iššūkį „Sony“ ir „Microsoft“ kiti žaidimų kompiuterių gamintojai? Ar pagaliau pasirodys gatvėse išmaniuosius marškinėlius dėvintys praeiviai? Technologinės naujovės kiekvieną mūsų bent akimirkai paverčia mažu vaiku šokolado fabrike – ką rasime atidarę naują dėžutę, kas slypi už posūkio? Pažiūrėkime, kokių naujovių kitais metais mums žada gandai ir ekspertai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Baltaduonis, Arnoldas Lukošius

2013-12-26 16:35, atnaujinta 2018-02-19 16:50

„iPhone 6“ ir „Apple“ laikrodis

Akivaizdu, kad tik perskaitę antraštę daugelis šyptelėjote – pirmojo tikrai sulauksime, o antrojo gali niekada ir nebūti. Neskubėkite – kai kurie ženklai išduoda, kad „Apple“ labai rimtai ėmėsi dėvimų įrenginių tyrimo. Ar tai bus laikrodis, dar nežinia. Nors informacija apie tai, kad „Foxcon“ gamykla sulaukė „Apple“ užsakymo pagaminti 1000 išmanių laikrodžių, lyg ir išduoda ketinimus, visa tai gali būti ir blefas.

Tačiau 2013 m. kompanija pristatė procesorių M7, kuris dirba su „iPhone 5s“ bei naujųjų „iPad“ judesio davikliais. Jį išnaudoja trečiųjų šalių kuriamos programėlės („Day One“, „Nike Move+“). Be to, „Apple“ nusamdė buvusią „Burberry“ vadovę Angelą Ahrentrs bei buvusį „Yves Saint Laurent“ vadovą Paulą Deneve, kurie turės dirbti su „specialiais projektais“.

Akivaizdu, kad madų specialistai labiausiai reikalingi kuriant dėvimus ir matomus įrenginius, tad spėjimas, kad 2014 m. sulauksime kažkokio tokio tipo daikčiuko iš „Apple“ ne visai iš piršto laužtas.

„Tikiu, kad „Apple“ kuria elegantišką išmanaus laikrodžio dizainą. Tačiau kol kas tokie laikrodžiai žmonių pernelyg nedomina, tam reikia juos paversti mados klyksmu. Todėl dizainas itin svarbu. Tikiu, kad „Apple“ gali tai padaryti, tik nežinia ar 2014 m.“, – sakė žinomas „Apple“ ekspertas Timas Bajarinas.

Žodžiu, jei „Apple“ sugalvos kažką gerokai funkcionalesnio ir estetiškai patrauklesnio už „Samsung Galaxy Gear“, gal ir sulauksime pristatymo. O gal tai tiesiog bus naujas „iPod Shufle“?

Vis tik racionaliau skamba spėlionės apie „iPhone 6“. Kiek besisuksi, visi sutaria, kad „Apple“ turėtų dar kiek padidinti ekraną. Vartotojai labiausiai trokšta įrenginių 4,5-5 colių įstrižainės ekranais, tad kažko tokio ir reikėtų tikėtis.

Kai kurie specialistai mano, kad „iPhone 6“ ekrano raiška bus 1920x1080, tačiau patikėti tuo neskubėtume. Pati iOS sistema nėra tokia lanksti, kaip „Android“, čia nenumatyta galimybė palaikyti bet kokio dydžio ekranus, tad būtume linkę spėti, kad „Apple“ teks arba palikti tą pačią raišką, kokia yra dabar (1136x640), arba gerokai pasispausti ir didinti ją dvigubai iki 2272x1280 taškų.

Kita galima versija – grįžti prie „iPhone 4s“ ekrano formos, tik kiek padidinti ir sutalpinti 1920×1280 taškų.

Aišku, procesorius bus 64 bitų, dar kiek galingesnis su gerokai paspartinta grafika (jei daugės taškų), o vadinsis jis A7x ar A8 – ne taip ir svarbu. Daugelis ekspertų mano, kad „Apple“ toliau laikysis politikos, jog didesnis taškų skaičius nereiškia geresnės nuotraukų kokybės, tad patobulinta kamera išliks 8 MP raiškos. Tiesa, kiti skleidžia gandus, kad kompanija bando 13 MP jutiklį.

Žodžiu, viskas tiksliai paaiškės 2014 m. rugsėjį, tačiau besilankstančio ir apyranke virstančio „iPhone“ šį sykį niekas nepranašauja. Gal be reikalo?

Samsung Galaxy S5

Matyt labai mažai kas abejoja, kad šis įrenginys kitais metais bus pasiūlytas pirkėjams. Daugelis, beje, spėlioja, kad tai įvyks dar sausio mėnesį. Na, o kadangi „Samsung“ jau seniai nebeapsiriboja šaldytuvais, gamina net gerąjį „Apple“ A7 procesorių ir vidinę SSD atmintį, susidomėjimas būsimu telefonu pasaulyje tikrai didžiulis.

Deja, sulenkto ar besilankstančio ekrano niekas neprognozuoja. Atvirkščiai – internete pasirodžiusios metalinio rėmo nuotraukos sukėlė spėlionių, kad „Samsung“ pagaliau „susiprotėjo“ ir šis telefonas bus aliuminis. Tiesa, netrukus kitas Pietų Korėjos portalas gandą paneigė ir nurodė, kad „Galaxy S5“ liks toks pats plastikinis su odos iliuziją kuriančia nugarėle (kaip „Galaxy Note 3“).

Jei dizainas kelia ginčų, dėl ekrano daugelis pranašų sutaria. Jų teigimu, tai bus 5,25 colių įstrižainės, neįtikėtinos 2560x1440 (taigi, 2K) raiškos PLS LCD ekranas. Atsisakyti pamėgtojo AMOLED, anot gandų, „Samsung“ nusprendė, nes tokiu būdu bent 20 proc. sumažins telefono savikainą.

Telefone bus 16 megapikselių vaizdo kamera, dar didesnė 4000 mAh talpos baterija ir mažiausiai 3 GB RAM atminties. Atmintis, aišku, priklausys nuo pasirinkto procesoriaus. Vieni prognozuotojai mano, kad tai bus 2,4 GHz „Snapdragon 800“. Kiti, motyvuodami tuo, kad „Samsung“ kuria savo 14nm 64 bitų architektūros aštuonių branduolių procesorių „Exynos 6“, tvirtina, jog būtent jis ir taps „Galaxy S5“ širdimi.

Tiesa, pirštų atspaudų skaitiklio „Samsung“ diegti lyg ir nesirengia (matyt ir taip bylų pakanka). Užtat kalbama, kad „Samsung“ kuria akies rainelės nuskaitymo technologiją, kuri ir padės saugiai žvilgsniu atrakinti bei užrakinti savo įrenginį.

Seni ir nauji žaidimai

Atrodo kvailas klausimas – aišku „Xbox One“ ir „Playstation 4“! Taip, aišku. Tačiau nors šių įrenginių Lietuvoje dar vis reikėtų ieškoti su žiburiu, priskirsime juos 2013 m. naujovėms ir pasidairysime, ką naujo atneš 2014-ieji.

Kompanija „Valve“ dar rugsėjo pabaigoje pristatė naują operacinę sistemą specialiai žaidimų kompiuteriams – „SteamOS“. Planuojama, kad 2014 m. vidury parduotuves pasieks visa grupė įvairiausių žaidimų įrenginių, kurie dirbs būtent su šia sistema.

„Linux“ architektūra grįsta sistema leis žaisti savo televizorių ekranuose, gamintojai galės diegti ją į bet kuriuos savo įrenginius, o žaidimai pasieks mus tiesiog iš debesies saugyklų.

„SteamOS“ kūrėjai tvirtina, kad ji užtikrina kur kas kokybiškesnę žaidimų grafiką bei garsą net be galingo procesoriaus. Žadama žaidėjams leisti dalintis įsigytais žaidimais, be to nemokama sistema puikiai tiks vaizdo medžiagos valdymui bei peržiūrai.

Jau šioms Kalėdoms žadėta žaidimų mašina (netrukus paaiškinsiu, kodėl ne kompiuteris) „Retron 5“ pirkėjus taip pat pasieks tik 2014 m. Kitaip nei didingi „Sony“ bei „Microsoft“ gaminiai, šis įrenginys nekuria jokių naujovių. Atvirkščiai – tikriems entuziastams jis atveria kelią į praeitį.

„Retron 5“ stebuklingai sugeba skaityti ir atkurti krūvos pasenusių konsolių žaidimų kasetes. Taigi, retro mėgėjai galės džiaugtis galimybe vėl pažaisti senus SEGA, NES, SNES ir „Game Boy“ žaidimukus. Aišku, jei nuo dulkių tos kasetės dar visai nesugedo.

Taigi, kol „Nintendo“ dėl abejotinos savo „Wii“ sėkmės kaltina nešiojamų mobilių įrenginių kultą, rimti rinkos žaidėjai 2014 m. rimtiems žaidėjams siūlys neįtikėtinų naujovių. Tiesa, mums vis tiek dabar įdomiausia, kada Lietuvą pasieks „Xbox One“ su nauju „Kinekt“.

Dėvima ir apsirengiama technologija

Šiuo metu užsimanę galime lengvai įsigyti bent devynis skirtingų gamintojų išmaniuosius laikrodžius. „Sony“ ir „Samsung“, „Pebble“ ir „Martian“, „Motorola“ ir „MetaWatch“… Žodžiu, laikrodukus su paslaptimi pamėgo labai daug gamintojų. Tiesa, pirkėjai kol kas jiems gana abejingi.

Šiaip ar taip, o dauguma jų tėra tik telefonų priedai, kurie gali parodyti nebent trumpas žinutes, paleisti kelias elementarias programėlės, o puikiausiai moka tik tuštinti pirkėjo kišenę.

Todėl kur kas geriau sekasi prekiauti išmaniosiomis apyrankėmis – jos bent jau įperkamos ir neapsimeta niekuo daugiau, negu yra. Dažniausiai tai pulsą, spaudimą, judėjimo greitį ir kitus parametrus matuojantis įrenginys, kurio užduotis padėti žmogui pasirinkti optimalų krūvį, dietą, sporto režimą ir t.t.

2014 m. niekur tos apyrankės neišnyks. O ir laikrodžių tik daugės. Tačiau ekspertai labiausiai laukia naujos kartos dėvimų elektroninių įrenginių bangos. Rinkos tyrimo agentūra „Markets and Markets“ prognozuoja, kad išmaniųjų drabužių bei audinių pardavimai iki 2018 m. sieks 2 mlrd. dolerių.

Kompanija „Omsignal“, sukūrusi pirmuosius biologiniais jutikliais aprūpintus apatinius drabužius, planuoja pradėti prekiauti jais jau 2014 m. Įrengi jutikliai matuos širdies darbą, kvėpavimą ir judėjimą, duomenis tiesiogiai siųs į telefoną, kur galima bus juos peržiūrėti.

„Drabužiai yra pats įprasčiausias dėvimas daiktas. Todėl diegiame technologiją tiesiai į juos. Kol kas tai jutikliai, tačiau ateity jutiklio funkciją atliks pats audinys“, – sako kompanijos įkūrėjas Stephane'as Marceau.

Ir kompanija „Adidas“, kuri jau kurį laiką gamina dėvimą elektroninę įrangą sportininkams, planuoja 2014 m. žengti į platesnę rinką.

„Technologinės naujovės, tokios, kaip „miCouch Elite“ išmanieji marškinėliai, kuriuos naudoja visos pagrindinių futbolo lygų komandos, 2014 m. taps prieinamos kiekvienam, norinčiam gyventi sveikiau ir užsiimančiam sportu“, – sakė Staciey Burr, „Adidas“ dėvimos sporto elektronikos skyriaus viceprezidentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.