Interneto piratų netrūksta ne tik Vatikane, bet ir Europos Parlamente

Filmų, muzikos įrašų, programų ir kitos informacijos siuntimąsi „peer to peer“ tinklais autorių teisių gynėjai linkę prilyginti vagystei, bet viešai pasiekiami duomenys rodo, kad „piratų“ yra ne tik Vatikane, bet ir Europos Parlamente, JAV Atstovų rūmuose bei Holivudo kino studijose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 30, 2013, 8:36 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:12 PM

Siunčiantis failus „torrent“ protokolu nepasirūpinus Interneto protokolo (IP) adreso paslėpimu (pvz., prisijungus prie Virtualaus privataus tinklo), bet kas gali matyti, kokie failai ir iš kur yra atsisiunčiami. Nors šie duomenys nėra 100 proc. patikimi ir tiksliai nenurodo asmens, kuris siunčiasi failą, autorių teisių gynėjai renka IP adresus ir naudoja juos gąsdinimo ar teisminio bylinėjimosi tikslais. Tokių atvejų yra buvę ir Lietuvoje.

Piratavimo internete temomis rašanti svetainė „TorrentFreak“, pasinaudodama viešu įrankiu „ScanEye“, patikrino įvairių institucijų įpročius failų dalinimosi atžvilgiu.

Šįkart išskirtinio dėmesio sulaukė Europos Parlamentas. Nors formaliai failų dalijimasis yra neteisėta veikla, Briuselio politikai ar jų padėjėjai nuodėmės tame neįžvelgia: Europos Parlamento IP adresais buvo atsisiųsta filmų (pvz., „Eliziejus“, „Ruletė“, „Orkų karai“, „Gimtadienis“ ir kt.), serialų (pvz., „Bręstantis blogis“, „Monstrai prieš ateivius“), programų („Autodesk smoke“).

Žinoma, tai ne vienintelė failais dalintis mėgstanti politinė institucija pasaulyje. Jau anksčiau skelbta, kad failų dalinimosi entuziastų yra JAV Atstovų rūmuose, tiesa, šįmet jų aktyvumas sumažėjo. Veikiausiai taip nutiko dėl to, kad institucijoje buvo apribotos galimybės naudotis „peer to peer“ tinklais.

Nors pačios kuria filmus, iš kurių tikisi uždirbti, Holivudo kino studijos savo darbuotojų suvaldyti nesugeba. Antai „Paramount Pictures“ IP adresais buvo atsisiųstas ne vienas konkuruojančios studijos sukurtas filmas, serialas ir net pornografinė juosta.

Failų dalijimosi entuziastų galima rasti ir Vatikane, o jų suvaldyti nesugeba net naujasis popiežius Pranciškus. Jo pavaldinius domina filmai, serialai bei mokamos kompiuterinės programos.

„Tai – tik ledkalnio viršukalnė, mes galėtume pasidalinti daugybe kitų netikėtų vietų, kuriose žmonės siunčiasi filmus, serialus ar programas. Kaip ir su daugeliu „BitTorrent“ sekimo programų, lieka nedidelė tikimybė, kad kai kurie rezultatai gali būti netikslūs“, – pažymi „TorrentFreak“ autoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?