Šįmet „Windows XP“ vartotojai taps pagrindiniu programišių taikiniu

Šiais metais „Microsoft“ galutinai nutrauks operacinės sistemos „Windows XP“ palaikymą – nebus išleidžiami net svarbiausi saugumo atnaujinimai. Ekspertai įspėja, kad programišiai su nekantrumu to laukia ir vos pasitaikius progai pasinaudos galimybe atakuoti šimtus milijonų vartotojų visame pasaulyje. Ši operacinė sistema išlieka populiari ir Lietuvoje – ji tebėra įdiegta kas penktame kompiuteryje.

Kompiuterinio saugumo ekspertai įspėja, kad šiais metais, nutraukus „Windows XP“ palaikymą, į jos naudotojams kils didelė programišių atakų grėsmė.<br>123rf nuotr.
Kompiuterinio saugumo ekspertai įspėja, kad šiais metais, nutraukus „Windows XP“ palaikymą, į jos naudotojams kils didelė programišių atakų grėsmė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jan 1, 2014, 10:57 AM, atnaujinta Feb 18, 2018, 1:41 AM

Prieš 12 metų išleistos „Windows XP“ sistemos palaikymas bus galutinai nutrauktas balandžio 8 dieną. Nuo tada „Microsoft“ neišleis jokių operacinės sistemos atnaujinimų, papildymų, „skylių“ užlopymų ar klaidų ištaisymų, kad ir kokią grėsmę tai keltų vartotojams.

Žinoma, kompanija ir toliau leis reikiamus atnaujinimus naujesnėms sistemoms, tokioms kaip „Windows Vista“, „Windows 7“ ir „Windows 8“. Kompiuterinio saugumo ekspertai įspėja, kad būtent dėl to „Windows XP“ naudotojams kyla didesnė programišių atakų grėsmė.

„Jau pirmąjį mėnesį, kai tik „Microsoft“ išleis saugumo atnaujinimus palaikomoms „Windows“ versijoms, programišiai juos išnagrinės, atras pažeidžiamumus ir išbandys, ar jie galioja ir „Windows XP“. Kadangi tokie saugumo atnaujinimai niekada nebus pritaikyti „Windows XP“ ir saugumo skylės liks neužlopytos, ši operacinė sistema amžinai turės „nulinės dienos“ pažeidžiamumą“, – „PC Pro“ sakė „Microsoft Trustworthy Computing group“ direktorius Timas Rainsas.

„NetMarketShare“ duomenimis, šiuo metu „Windows XP“ tebėra įdiegta maždaug 31,2 proc. kompiuterių visame pasaulyje. Didelė dalis jų priklauso kompanijoms, o tai reiškia, kad saugumo spragos kels grėsmę ne tik verslininkams, bet ir jų klientams.

„Microsoft Lietuva“ atstovai pernai spalį informavo, kad mūsų šalyje „Windows XP“ buvo įdiegta maždaug 24 proc. kompiuterių. Šiuo metu jos naudotojų skaičius sumažėjo iki maždaug 20 proc. (Ranking.lt duomenimis – 21,3 proc., „StatCounter“ – 19,2 proc.). Daugiausia tai – smulkios ir vidutinės įmonės bei namų vartotojai.

„Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Kristijonas Kaikaris pastebi, kad „Windows XP“ buvo sukurta ir pritaikyta 2001-ųjų technologiniams poreikiams, tačiau nuo tada rinka smarkiai pasikeitė.

„Tuo metu pasaulyje internetu naudojosi vos 50 mln. gyventojų, o rinkoje pasirodė tik pirmosios planšetinių kompiuterių ir išmaniųjų telefonų užuomazgos. Šiuo metu interneto vartotojų skaičius siekia 3 mlrd., o pasaulyje planuojama parduoti 150 mln. planšetinių kompiuterių ir milijardą išmaniųjų telefonų. Akivaizdu, kad keisdami išmaniuosius įrenginius vartotojai turi naudotis ir geriausiai jiems pritaikytomis operacinėmis sistemomis“, – sakė K.Kaikaris.

Jis pabrėžė, kad aktyvėjant kibernetinėms atakoms operacinės sistemos palaikymo nutraukimas didina vartotojų riziką netekti duomenų arba patirti finansinę žalą: „Šiandien virtualioje erdvėje matome organizuotas, profesionalias ir gausiai finansuojamas programišių grupuotes. Jos turi konkrečius taikinius ir pavaldžius milžiniškus užkrėstų kompiuterių tinklus, galinčius nuversti net tokius gausiai saugomus gigantus, kaip Pentagonas. O štai lietuviai vis dar tikisi išlikti saugūs, naudodami seną operacinę sistemą, kuri turi 6,5 karto didesnę tikimybę būti užkrėsta ir nulaužta nei naujausia „Windows“ versija.“

Atsižvelgiant į didelį vartotojų skaičių, „Microsoft“ jaus spaudimą pratęsti operacinės sistemos palaikymą, tačiau tai – mažai tikėtina, mat apie tokius ketinimus buvo pranešta dar prieš pusantrų metų, taigi vartotojams buvo suteikta pakankamai laiko tam pasiruošti.

Rizikuoti nenorintys „Windows XP“ naudotojai turi kelis pasirinkimus: senajame kompiuteryje įsidiegti naujesnę „Windows“ versiją, pasirinkti kitą operacinę sistemą arba įsigyti naują kompiuterį, kuriame operacinė sistema jau būtų įdiegta. Taigi kompanijai balandžio 8-oji asocijuosis ne tik su atgyvenusios platformos atsikratymu, bet ir viltimi, kad jos naudotojai pereis prie naujojo produkto – sunkiai kelią besiskinančios „Windows 8“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.