KTU mokslininkų išradimas pagerins gyvenimą akliesiems

Ligi šiol vienintelė universali priemonė, padedanti akliesiems orientuotis erdvėje, yra baltoji lazdelė. Šiame technologijų amžiuje aklieji matyt tapo nepatrauklia pirkėjų grupe, nes iki šiol norėdami apeiti kliūtį, turi baksnoti žemę visiškai neišmania lazdele. Šią neteisybę ėmėsi taisyti KTU mokslininkų komanda, kuri kartu su „Informacinių technologijų organizacija“ sukūrė sistemą, kuri ne tik padeda akliesiems orientuotis erdvėje, bet ir leidžia jiems dirbti su 2D grafika. Naujoji sistema akliesiems gali nusakyti ir spalvą. Regos sutrikimą turinčiam žmogui tereikia turėti planšetinį kompiuterį arba išmanųjį telefoną ir specialų, mokslininkų sukurtą pjezoelektrinį liestuką.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 3, 2014, 2:55 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:51 PM

Kaip šis prietaisas galėtų palengvinti aklųjų gyvenimą ir pakeisti baltąją lazdelę papasakojo projekto vadovas prof. Ramutis Bansevičius.

Apie kliūtį praneš garsinis signalas arba impulsas

„Planšetinio kompiuterio ar telefono objektyvas lietimui jautriame ekrane fiksuoja aplinkos vaizdą, kuris programinės įrangos pagalba jį filtruoja, palikdamas tik esminius objekto bruožus, pavyzdžiui, duris, laiptus, gatvės perėją ir t.t.“, – veikimo principą nusako R.Bansevičius.

Liestuku skenuojant išmanaus telefono arba planšetinio kompiuterio ekraną, kertamos linijos ar charakteringi specifiniam vaizdui kontūrai. Programinė įranga „paverčia“ juos tam tikro dažnio elektriniais signalais. Kadangi dažnis priklauso nuo linijų, kontūrų ar fono spalvos, lieka suprasti, koks dažnis atitinka kokią spalvą ir aklajam tampa įmanoma suvokti ne tik kliūtį, bet ir spalvas.

Elektriniai signalai aklajam gali būti suvokiami 2 būdais: paverčiant juos į girdimo diapazono akustinius signalus arba perduodant juos į liestuke esančias ir su pirštu kontaktuojančias Brailio adatėles. Pasak profesoriaus, aklieji turi ypatingai išvystytą ir jaurią klausą, todėl daugumai jų priimtiniau, kad apie kliūtį būtų pranešama impulsu, o ne garsiniu signalu. Tačiau kiekvienas turi pasirinkimo galimybę.

Pjezoelektrinės „baltosios lazdelės“ privalumai

Norint suvokti, kaip aklasis jaučiasi tarp mums savaime suprantamų objektų, profesorius siūlo įsivaizduoti mišką:

„Kaip aklajam eiti miške, neužkliūvant už medžių? Jam tereikia pasikabinti mobilųjį telefoną ant kaklo, kad objektyvas fiksuotų vaizdą prieš jį. Programinė įranga filtruoja nereikalingas detales, palikdama medžių kamienus. Pirštu (akustinis signalas) ar liestuku (Brailio adatėlės poveikis į pirštą) skenuodamas ekraną, aklasis suvokia, kur yra kliūtis ir aplenkia ją“, – sako R.Bansevičius.

Taigi, priešingai nei naudojant baltąją lazdelę, kliūties paliesti nereikės – apie ją informuojama iš anksto. Negana to, mokslininkų komanda tikina, kad jų išradimas nekainuos labai brangiai:

„Gaminti reikia tik pjezoelektrinį liestuką, o speciali programa, kuri gali būti visą laiką atnaujinama ar tobulinama, telefone ar planšetiniame kompiuteryje įdiegiama atskirai. Paties liestuko savikaina – apie 50 litų.“

Laukiama europinio patento

Ši sistema akliesiems buvo pristatyta „Vilniaus inovacijų forume“ tarp pačių pažangiausių išradimų. Kadangi tai naujas išradimas, masinės pjezoelektrinių liestukų gamybos dar reikės palaukti. O kol ieškoma investuotojų mokslininkai planuoja atlikti daugiau bandymų ir toliau tobulinti prietaisą.

Išradimas „Liestukas, skirtas akliesiems ar silpnaregiams dirbti su planšetiniais kompiuteriais ar išmaniaisiais telefonais“ (autoriai R.Bansevičius, M.Gudauskis, A.Žvironas, V.Jūrėnas, pareiškėjas – Kauno technologijos universitetas) jau užregistruotas Lietuvos Respublikos valstybiniame patentų biure. 2014 m. mokslininkų komanda planuoja gauti ir europinį patentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.