Kubas „Cubli“: balansuoja, šokinėja ir netgi vaikšto

Robotas „Cubli“ – ne toks kaip visi. Nors tai – tik kubas, nepaisant paprastos geometrijos, jis sugeba laikyti pusiausvyrą stovėdamas ant vieno kampo, šokinėti ir net vaikščioti.

Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Jan 3, 2014, 1:04 PM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:03 AM

Kubą-ekvilibristą „Cubli“ sukonstravo Šveicarijos Federalinio technologijų instituto Ciuriche inžinierius Gajamohanas Mohanarajahas. Kūrinio autorius jį pristatė pernai, tačiau po to kurį laiką tobulino ir dabar pademonstravo modernizuotą jo versiją – 15 cm kubas išmoko šokinėti ir vaikščioti.

„Reakcijos diskai sumontuoti ant trijų paviršių ir sukasi labai dideliu kampiniu greičiu, o tada staigiai sustoja – tuomet „Cubli“ pašoka, – pasakoja išradimo autorius. – Kai kubas beveik atsistoja ant vieno iš savo kampų, pusiausvyrą išlaiko kontroliuojamais varikliukų sūkiais. Tačiau „Cubli“ moka ne tik balansuoti. Šį triuką šiek tiek patobulinus papildomais veiksmais, varikliukų sūkiai atlieka kontroliuojamą kubo virtimą pageidaujama kryptimi. Sujungus visus tris gebėjimus – šokinėti, laikyti pusiausvyrą ir kontroliuojamai virsti – „Cubli“ gali vaikščioti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.