Lietuvos miestai žengia į išmaniuosius telefonus

Šiandien Lietuvoje startuoja didžiausias istorijoje mobiliųjų programėlių projektas „City Info“. Vienu metu pristatomos net 35 programėlės, pritaikytos trims populiariausioms mobiliosioms platformoms – „iOS“, „Android“ ir „Windows Phone“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 3, 2014, 2:50 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:51 PM

Programėlės skirtos Lietuvos miestų gyventojams ir svečiams. Jose pateikiama svarbiausia informacija apie miestus, miestų naujienos, įvairios pagalbinės funkcijos gyventojams, galimybė išsikviesti pagalbą ir pan.

Idėja kilo iš patirties

„Įgyvendinti tokį projektą paskatino asmeninė patirtis, kai elementariai informacijai surasti reikia įdėti nemažai pastangų ir laiko. Mąstyti apie tai paskatino įvykis Nidos paplūdimyje. Skubiai reikėjo iškvieti gelbėtojus, tačiau gelbėjimo stoties aštuonių skaitmenų telefono numerio nei vienas paplūdimyje buvęs poilsiautojas nežinojo. O svarbi buvo kiekviena sekundė. Tokios kritinės situacijos priverčia susimąstyti, ką reikia daryti, kad būtų galimą jų išvengti.

Iš karto kilo mintis, kad reikėtų programėlės, kuria būtų galima vieno mygtuko paspaudimu iškviesti reikiamą pagalbą, nesvarbu, ar tai būtų vandentiekio avarija, ar sveikatos sutrikimas, ar šildymo sistemos gedimas. Tai buvo pirmasis žingsnis, o po to jau sekė daugiau nei metus trukęs nuoseklus ir ilgas darbas, kol buvo suformuotas visas funkcionalumas“, – sakė projekto idėjos autorius Aidas Jarušaitis.

Poreikį parodė tyrimai

Išanalizavę statistinius duomenis bei atlikę apklausas, programėlių kūrėjai nustatė, ką miestų gyventojams ir svečiams būtų aktualiausia turėti telefone. Paaiškėjo, kad svarbiausia žmonėms – miesto, savivaldybės naujienos, vieno mygtuko paspaudimu išsikviesti reikiamą pagalbą ar taksi, matyti artėjančius renginius, orų prognozę, darbo skelbimus, viešojo transporto informaciją ir t.t.

„Nusprendėme kurti ne vieną programėlę, bet tikslinę auditoriją suskaidyti pagal Lietuvos miestus ir rajonus. Žmonės, gyvenantys tam tikroje vietoje, turi daugybę bendrų interesų ir poreikių, o ši programėlė padės juos patenkinti“, – teigia projekto iniciatoriai.

Šiuo metu startuoja programėlės 35 didžiausiems Lietuvos miestams ir kurortams. Jų turinys šiek tiek skirtingas dėl atskirų miestų specifikos ir skirtingo informacijos pasiekiamumo lygio. Pasak A.Jarušaičio, greitu metu programėlių turinys bus išplėstas ir augs jo kokybė, nes šiuo metu į projektą yra įtraukiami žmonės, kurie kuruos savo miesto aplikacijų turinį.

Kuriant programėles buvo konsultuojamasi su kelių Lietuvos miestų merais ir savivaldybių atstovais. Jie teigiamai įvertino iniciatyvą bei žadėjo prisidėti prie programėlių turinio kokybės tobulinimo bei jo atnaujinimo.

Miestų vadovai išreiškė poreikį analogiškoms programėlėms kitomis kalbomis, kurios padėtų užsienio studentams ar kitakalbiams miesto svečiams. Šią funkciją numatoma įdiegti ateityje.

Atsimušė į „Apple“ sieną

Vystant didelės apimties projektą susidurta su nemažai sunkumų. Didžiausias pavojus iškilo rudenį, kai kompanija „Apple“ atsisakė publikuoti programėles „App Store“ parduotuvėje.

„Projektas pakibo ant plauko. Tačiau nenuleidome rankų, nes žinojome, kad programėlės sukurtos griežtai laikantis „iOS“ programėlių kūrimo bei publikavimo taisyklių. Aiškinimosi ir derybų procesas užtruko apie du mėnesius, per kuriuos mokėme amerikiečius Lietuvos geografijos, siuntėme Lietuvos administracinį žemėlapį, išaiškinome, kokiam rajonui priklauso kokie miestai ir miesteliai, kad Lietuvos kurortai nebūtinai turi būti rajono centrai ir pan. Jiems buvo sunku suvokti, kaip miestas gali turėti vos tris tūkstančius gyventojų (pvz., Neringa) – jų akimis žiūrint, tai yra vienas dangoraižis. Tačiau geranoriški „Apple“ darbuotojai, supratę mūsų šalies specifiką, ištaisė klaidą“, – įspūdžiais dalinosi projekto kūrėjai.

„City Info“ programėlės yra nemokamos, jas gali parsisiųsti kiekvienas, turintis išmanųjį telefoną. Aplikacijas galima rasti kiekvienos operacinės sistemos programėlių parduotuvėje, įvedant miesto pavadinimą su žodžiu „info“ (pvz., „Vilnius info“, „Kaunas info“, „Birzai info“ ir pan.).

Taip pat visas programėlės galima rasti interneto svetainėje Cityinfo.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.