Norite atsikratyti savo „Facebook“ praeities? Lengva nebus

Naujieji metai dažnam asocijuojasi su nauja pradžia, pokyčiais, permainomis. O kad nauja pradžia būtų sklandi, verta apsikuopti. „Slate“ žurnalistė Jennifer Golbeck nusprendė į 2014-uosius žengti išnaikindama savo praeitį socialiniame tinkle „Facebook“ – visus įrašus, komentarus, „patinkinimus“ ir kitą informaciją. Pasirodo, tai atlikti nėra taip jau paprasta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 3, 2014, 7:22 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:40 PM

Visiems laikams išnykti iš „Facebook“ nėra itin sudėtinga – keli mygtukų paspaudimai ir profilio nelieka (jei jus domina būtent tai, instrukciją rasite čia). Tačiau J.Golbeck nenorėjo panaikinti savo anketos, o tik tai, ką prirašė ar įkėlė seniau. „Aš nenorėčiau, kad didžioji dalis to, ką parašau, liktų ten ilgiau nei šaldytuve laikau kiaušinius. Žinoma, kai kurias nuorodas ir vaizdo įrašus verta peržiūrėti dar kartą, bet ar kam nors rūpi, kad tą 2008-ųjų pirmadienį aš buvau pavargusi?“ – retoriškai klausė ji. Matyt, kad nerūpi niekam (kaip, ko gero, nerūpėjo ir tą 2008-ųjų pirmadienį).

Jei jaučiatės panašiai, kviečiame kartu į kryžiaus kelią, kurį jai teko nueiti siekiant idealios švaros virtualioje erdvėje.

Tvarka bus!

Prieš pradedant trynimą, siūlome išsisaugoti savo duomenų kopiją. Ją rasite paskyros nustatymuose, apačioje (lietuviams nuoroda pateikiama šleivai išverstu užrašu „Atsisiųskite of your Facebook data“). Svetainė automatiškai surinks viską – pradedant įrašais ir pokalbiais, baigiant nuotraukomis ir vaizdo įrašais – į vieną archyvą.

Atrasti viską, ką nuveikėte „Facebook“, nėra sudėtinga – tereikia užeiti į savo profilį ir pasirinkti nuorodą „Veiklos istorija“ (ji yra viršuje dešinėje, šalia vardo bei pavardės). Čia matysite visus savo įrašus, nuotraukas, komentarus, naujas draugystes, „Patinka“ paspaudimus ir t.t. Šalia kiekvieno punkto dešinėje yra neryškus pieštukas, kurį paspaudus galima pasirinkti tai ištrinti, paslėpti nuo metraščio, „nebemėgti“ ar atlikti kitus veiksmus.

Jei esate pasyvus „Facebook“ narys, pašalinti nepageidaujamą informaciją bus ne itin sudėtinga. Tačiau jei socialiniu tinklu naudojatės aktyviai, tai gali gerokai užtrukti.

„Slate“ žurnalistė nurodo per dieną atliekanti vidutiniškai 10 veiksmų „Facebook“ – į šį skaičių įeina ne tik įrašai ar komentarai, bet ir visi „Patinka“ paspaudimai. Prie socialinio tinklo ji prisijungė 2005-aisiais, taigi grubiai skaičiuojant jai reiktų paslėpti ar ištrinti per 30 tūkst. įvykių. O tai užtruktų ilgai.

Vidutiniškai vieno mėnesio veiksmų pašalinimas ar paslėpimas rankiniu būdu žurnalistei užtruko 20–30 minučių. Pusdienį „pražaidusi“, ji nusprendė susirasti automatinį įrankį.

Automatinis susinaikinimas

Internete ji rado dvi alternatyvas: „Facebook Timeline Cleaner“ ir „Absterge“. Tai – priedai, veikiantys su „Firefox“ arba „Chrome“ naršyklėmis. Abi jos yra atnaujinamos, atsižvelgiant į „Facebook“ kodo pakeitimus. Svarbu ir tai, kad jos yra atvirojo kodo, taigi kiti programuotojai gali patikrinti, ar jos veikia tinkamai (ir ar slapta neatlieka ko nors piktybiško).

„Facebook Timeline Cleaner“ leidžia pasirinkti, kurio laikotarpio įrašus socialiniame tinkle pašalinti, tačiau bent jau J.Golbeck šis įskiepis veikė ne itin patikimai. Su juo žurnalistė kankinosi visą savaitę. Paveikusi 8–10 valandų ši programėlė dalį turinio pašalindavo, bet tuomet naršyklė užlūždavo. Panašu, kad jai reikia itin didelių kompiuterio išteklių.

„Absterge“ yra tiesmukesnė: ji trina viską iš eilės. Vartotojas gali pasirinkti nebent trinamų įvykių pobūdį (meniu kairėje „Veiklos istorijos“ pusėje). Pavyzdžiui, pasirinkti vien „Patinka“ paspaudimus, vien nuotraukas ar komentarus. Šis naršyklės įskiepis veikia kur kas greičiau – visą žurnalistės „Facebook“ metraštį jis ištrynė per maždaug valandą.

Prisikėlimai

Bet net galutinai išvalius visą veiksmų istoriją, vėliau kai kurie įrašai kažkodėl vėl „prisikeldavo“ – tai nutiko tiek rankomis, tiek „Absterge“ programėle ištrintiems įrašams. Veikiausiai taip nutiko dėl to, kad „Facebook“ saugo kelias atsargines vartotojų duomenų kopijas skirtinguose serveriuose.

Ir nors tai nebuvo piktybinis socialinio tinklo bandymas išsaugoti atminties nuotrupas, pakartotiniai grįžimai ieškant senų įrašų – ne itin malonus užsiėmimas.

„Mano atvejis buvo gana paprastas: aš norėjau ištrinti viską. Tiems, kas nori apvalyti savo metraštį išrankiau, automatiniai įrankiai nebus naudingi, taigi gali prireikti dešimčių valandų visa tai atlikti“, – rašo J.Golbeck.

Ir tai – tik „Facebook“. O kur dar „Twitter“, „LinkedIn“, „Pinterest“, „Google+“...

Parengė Gediminas Gasiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.