„BlackBerry“, „Mozilla“... Kas dar kausis dėl išlikimo 2014 metais?

Evoliucijos dėsniai galioja ne tik gamtoje, bet ir versle. Todėl nenuostabu, kad didžiausia grėsmė kyla iki dinozauro dydžio išaugusioms ir pakitus rinkai praradusioms įprastas ganyklas kompanijoms. Būtent tokie gigantai, kurie prieš kelerius metus dar atrodė neįveikiami, ir pateko į portalo „Pocket-lint“ sudarytą technologinių kompanijų, kurioms 2014 m. gali būti paskutiniai, sąrašą. Skubame nuraminti – tarp jų nėra nei „Samsung“, nei „Apple“ tiranozaurų, tačiau juk 2008 m. ir „BlackBerry“ buvo jaukiai įsitaisiusi kone kiekvieno amerikiečio kišenėje…

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 6, 2014, 7:51 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:19 PM

2013 m. su šiuo pasauliu atsisveikino nuo 1986 m. kompiuterinius žaidimus kūrusi kompanija „THQ“. Po ilgų kančių į nebūtį pasitraukė „Blockbuster“ – kadaise buvusi populiariausia vaizdo filmų nuomotoja JAV. Europoje ir JAV neberasime kadaise diktavusių muzikos madas milžiniškų „Virgin“ parduotuvių. „Nokia“, kurios vardas kadaise buvo mobiliojo telefono sinonimu, tapo „Microsoft“ padaliniu ir net tuo jos bėdos nesibaigė. „Saab“ į amžinųjų autostradų plotus išriedėjo dar 2012 m.

Tiesa, mums tai gyvenimo nepablogino. Kaip ir „Citroen“ bei „Honda“ atstovo Lietuvoje „Veho“ pasitraukimas – šventa vieta tuščia nebūna, o išnyksta tik tie, kas neprisitaiko. Taigi, pažiūrėkime, kam reikia imtis skubių priemonių, kad neišnyktų 2014-aisiais.

„BlackBerry“

Matyt šis vardas sąraše nieko nestebina – šiaip ar taip, o kadaise populiarumo rekordus gerinusi telefonų gamintoja sunkiai serga nebe pirmus metus.

Tačiau 2013 m. kompanijos savijauta smarkiai komplikavosi. Nežiūrint puikių atsiliepimų ir gero funkcionalumo naujas telefonas Z30 su atnaujinta ir gerokai patobulinta programine įranga „BlackBerry 10“ pirkėjų nesudomino. Dar liūdniau, kad kompanija stulbinančiu greičiu prarado ir anksčiau „BlackBerry“ mėgusį verslą bei valdžios institucijas.

Net pakeitus buvusį vadovą T.Heinsą ambicinguoju J.Chenu „BlackBerry“ akcijų kurso smukimas nė kiek nesulėtėjo. Paskutinis šansas išlikti šiokiu tokiu įrenginių gamintoju – metų pabaigoje sudaryta sutartis su Kinijos gamykla „Foxconn“, tačiau tai jau šiaudas skęstančiajam.

Panašu, kad net planai iki 2016 m. vėl tapti pelningais susitelkus į „BlackBerry“ paslaugas verslui ir legendinių kompanijos saugių greitųjų žinučių pritaikymą kitų sistemų telefonams, nesiseka. BBM programėlės „Android“ ir „iOS“ telefonams paleidimas ne kartą atidėtas, be to ir kitos kompanijos nesnaudžia ir kuria savas saugaus ryšio alternatyvas verslui (pavyzdžiui „Samsung“ įdiegta funkcija „Knox“).

Neteigiame, kad tai jau galas, tačiau vaistų paieškai laiko vis mažiau, o liga jau labai pažengusi.

HTC

Jei išnyktų šis telefonų gamintojas, pasaulis tikrai nemažai prarastų. Liūdna, kad 2013 m. HTC buvo tokie nesėkmingi. Dar liūdniau, kad būtent šiais metais kompanija išleido „HTC One“ – įrenginį, kurį dauguma pasaulio kritikų vadina geriausiu „Android“ sistemos telefonu pasaulyje. Tragiškai liūdna ir tai, kad išmėginę tą telefoną patys likome sužavėti jo grožiu bei funkcionalumu.

Viena paguoda, kad palyginti nedidelė kompanija iš Taivano nuostolius patiria ne tokius jau didelius. Kita vertus, lėšų reklamai stoka tapo didžiausia jos problema – kiek per metus matėme „HTC One“ pristatymų, o kiek „Galaxy S4“?

Dabar didžiausia HTC viltis – nauji įrenginiai, kurių pristatymo daugelis laukia jau šį vasarį vyksiančioje parodoje „MWC 2014“ (mobiliojo pasaulio kongrese). Naujas telefonas, kol kas pavadintas „HTC One 2“ arba „HTC M8“, gali pagerinti kompanijos finansinę padėtį bent jau metų pradžioje.

Tačiau jei metų vidury nepasirodys kitas tobulas HTC įrenginys, gandai apie gresiantį bankrotą gali virsti realybe.

„Polaroid“

Ši kompanija į rinką atėjo pasiūliusi žmonėms stebuklą – nuotrauką, kurią gauni praėjus kelioms minutėms po nufotografavimo. Deja, tai kas 1980-aisiais buvo stebuklas, dabar tik pasenusi, lėta, bei nepatogi chemija.

Per pastarąjį dešimtmetį ne kartą keitusi savininkus bei verslo strategiją, pastaruoju metu „Polaroid“ asocijuojasi su pigiais skaitmeniniais fotoaparatais, nešiojamais spausdintuvais ir… nesėkmėmis.

Mėginimas 2013 m. pristatyti pirkėjams „Polaroid“ vardo išmaniuosius telefonus ir sisteminį fotoaparatą „iM1836“ su „Android“ operacine sistema bei keičiamais objektyvais, baigėsi visišku fiasko.

Telefonai buvo tiesiog tragiškai prasti, gerai, kad taip ir nepasiekė pirkėjų. Fotoaparatas teoriškai atrodė neblogas, tačiau praktiškai veikė prastokai ir dabar kompanija juo jau nebeprekiauja. Tiesa, prekyba nutraukta ne todėl, kad prasto fotoaparato niekas nepirko, o todėl, kad jis buvo tiesiog įžūli sisteminio fotoaparato „Nikon 1“ kopija ir tai pastebėjo „Nikon“ teisininkai.

Tiesa, „Polaroid“ vis dar gamina geras chemines medžiagas, kurias ištobulino kurdami savo senuosius momentinius fotoaparatus, tad gal kompaniją išgelbės chemikalai?

Mozilla

Atrodytų, kas gali grėsti kompanijai, kuri valdo tokį didelį atviro kodo programų paketą? Juolab, kad tos programos visuomet buvo nemokamos, o kompaniją rėmė ir remia milžiniška atviro kodo gerbėjų armija. Deja, ir šis gryno altruizmo dangus dabar aptrauktas juodų debesų.

„Firefox“ naršyklė prarado buvusį populiarumą, o „Firefox OS“ išmanieji telefonai kol kas domina tik programavimo maniakus. Tiek vienu, tiek kitu atveju „kalti“ rinką užvaldę konkurentai – „Microsoft“, „Google“ bei „Apple“.

Tačiau didžiausia bėda kompaniją ištiks 2014 m. rudenį, kuomet pasibaigs jos sutartis su „Google“ dėl šio paieškos variklio diegimo į „Firefox“ naršyklę. Nepratęsus sutarties „Mozilla“ praras didžiąją dalį pajamų generuojantį aukso veršį, o to jau jokios gerbėjų dotacijos negalės kompensuoti.

Nintendo

Žaidimų kompiuterių gamintojas kol kas laikosi visai neblogai, jo nešiojami žaidimų įrenginiai 3DS ir 2DS parduodami visai neprastai, tačiau tai jau praeitis. O kaip išgyventi 2014-uosius, kai naujasis „Nintendo WiiU“ pirkėjų nesužavėjo, o konkurentai rinkai pasiūlė naujesnių, modernesnių bei tiesiog geresnių analogų?

Buvęs bankrutavusios žaidimų kompanijos THQ vadovas Jamesas Rubinas netgi pareiškė, kad „Nintendo“ pastangos kurti žaidimų įrenginius yra beprasmės, nes ji neturi jokių šansų konkuruoti su „Sony“ bei „Microsoft“ konsolėmis. Jo teigimu, vienintelė galimybė kompanijai išlikti, pradėti kurti programinę įrangą kitų gamintojų platformoms.

„Nusikaltimas, kad negalime žaisti „Mario“ ar „Zelda“ namie turimų sistemų įrenginiais“, – pareiškė J.Rubinas prieš mėnesį.

Gal tikrai „Nintendo“ apsigalvos ir 2014 m. pagaliau galėsime gainioti storuosius santechnikus ir savo telefonuose?

Olympus

Mums sunku, o ir nesinori tikėti, kad kompanija 2013 m. pristačiusi bene geriausią sisteminį fotoaparatą pasaulyje „Olympus OM-D E-M1“, kuris savo greičiu, nustatymų gausa bei vaizdo kokybe jau gali lygiuotis su profesionaliais veidrodiniais fotoaparatais, 2014 m. patirs nesėkmę.

Juolab, kad pikti pranašai žadėjo „Olympus“ bankrotą dar 2011 m., bet to nebuvo. Negana to, „Olympus“ vadovas Hiroyuki Sasa išreiškė viltį, kad augant sisteminių fotoaparatų populiarumui šis kompanijos padalinys 2014 m. gali netgi tapti pelningu.

Tačiau į viską žvelgiant objektyviai, tenka pripažinti vieną neginčijamą faktą – mažų fotoaparatų pardavimai sparčiai mažėja, o gamintojų skaičius vis dar didokas. Būtent analizuodamas kompaktiškų kamerų rinkos smukimą „Credit Suisse“ analitikas Yu Yoshida ir pranašauja problemas „Olympus“.

„Galiausiai fotoaparatų versle išliks tik turinčios stiprų vardą ir galinčios konkuruoti kainų lygiu kompanijos. Vertinant pagal šiuos kriterijus, tai bus tik „Canon“, „Nikon“ ir „Sony“, – įvertino analitikas.

Būtų tikrai gaila, nes rudenį nemažai teko fotografuoti su „Olympus OM-D e-M1“ ir jis pilnai pateisino savo pretenzijas – naudotis paprasta, o rezultatai puikūs. Be to, jei tikėti analitiku, tas pats likimas laukia ir „Pentax“, „Leica“, „Lumix“, „Fuji“ ir t.t.

Kas dar?

2014 m. gali tapti lemtingais net parduotai „Nokia“. Kiek besuksi, o „Lumia“ serijos telefonų pardavimai auga gerokai per lėtai, „Microsoft“ operacinė sistema telefonams populiarėja irgi vėžlio greičiu, kažkokių radikaliai originalių permainų kompanija nesiima, tad kol kas „Nokia“ kvėpčioja tik dėl gyvybę palaikančių sistemų.

Į nebūtį paskui „Virgin“ muzikos parduotuves iškeliauti rengiasi ir kitas buvęs muzikos, filmų bei žaidimų prekybos gigantas, HMV. Panašu, kad ir šiai kompanijai nepavyko laiku persiorientuioti į prekybą internetu, ji nerado būdų užtikrinti savo konkurencingumą ir jau išgyvena paskutiniąsias savo dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.