„Sony“ šūkis 2014 metais: „Mažiau reiškia daugiau!“

Toks šūkis peršasi, pamačius gerokai sumažėjusį ir palengvėjusį, tačiau nė kiek nenusilpusį naują „Sony“ telefoną „Xperia Z1 Compact“, mažiausią ir lengviausią pasaulyje profesionalaus lygio fotoaparatą su keičiamu objektyvu bei „Wi-Fi“ ryšiu „A5000“, ar triskart sumažėjusią ir beveik tiek pat atpigusią buitinę 4K raiškos vaizdo kamerą „FDR-AX100“. Pažiūrėkime, kodėl mažiau nereiškia blogiau ir ką dar savo lagaminėlyje į parodą „CES 2014“ atsivežė „Sony“. O jūs gal pagalvojote, kad kalbėsime apie planus parduoti mažiau ir atleisti daugiau darbuotojų?

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Baltaduonis, Arnoldas Lukošius

Jan 7, 2014, 6:07 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:34 PM

Neskęstanti galia, kuri pagaliau telpa į delną!

Jei jus kankina neišsprendžiama dilema, kokį „Android“ telefoną rinktis – telpantį į kišenę ar pakankamai galingą – galite lengviau atsikvėpti. „Sony“ pagaliau atsisuko ir į jus, nedidelių kišenių bei delnų savininkai.

Prasidėjusioje parodoje Las Vegase pristatytas naujausias išmanusis telefonas „Xperia Z1 Compact“ nuo didžiojo brolio „Xperia Z1“ skiriasi tik dydžiu – naujasis turi 4,3 colio įstrižainės ekraną ir puikiai guli delne.

Tiesa, sumažėjus aukščiui ir pločiui korpusas vienu milimetru pastorėjo, tačiau tapo tokiu lengvu, kad net sunku patikėti, jog viduje sutalpinta šitokia galia! Keturių branduolių „Snapdragon 800“ procesorius, 20 megapikselių raiškos kamera bei „Sony Triluminous“ technologijos ekranas nepalieka abejonių – tai aukščiausios klasės gaminys.

Aišku, jis turi ir visas kitas įprastas „Sony“ telefonų savybes – NFC jungtį, LTE ryšį, yra atsparus vandeniui. Vienintelis realus kompromisas – mažesnio ekrano raiška sumažėjo iki 720p, tačiau to daugiau negu pakanka.

Prekybą telefonu planuojama pradėti vasario mėnesį. Pradžioje jame suksis „Android 4.3“ operacinė sistema, tačiau „Sony“ tikina, kad neužtruks atnaujinti ją iki „Andoid KitKat“. Telefonas gaminamas juodos, baltos, raudonos bei geltonos spalvų korpusais.

Profesionalams nenusileidžiantis mažylis

Kam jau kam, o fotoaparatams dabar prasti laikai – telefonų kameros vis gerėja, žmonės didelių nuotraukų nebegamina, nešiotis papildomą svorį tingi… Štai ir liko fotoaparatų gamintojams vienintelis šansas – gerinti kokybę ir mažinti didybę (dydį, bet tai nesirimavo).

„Sony“ tvirtina, kad fotoaparatas „Alpha 5000“ yra mažiausias ir lengviausias sisteminis fotoaparatas su „Wi-Fi“ ryšiu pasaulyje. Tik neapsigaukite – čia svarbu ne ūgis, o smūgis. Ir „Sony“ tvirtina, kad šis „muilinės“ dydžio daikčiukas kur kas pažangesnis už įprastus mėgėjiškus fotoaparatus.

Pagal savo dydį 20,1 mln. taškų raiškos fotoaparato vaizdo jutiklis „Exmor APS HD CMOS“ prilygsta profesionaliuose fotoaparatuose naudojamiems jutikliams ir geba užfiksuoti tiek pat vaizdinės informacijos.

Čia įrengtas ir vaizdo apdorojimo procesorius „BIONZ X“, kuris naudojamas geriausiuose „Sony“ fotoaparatuose „α7“ ir „α7R“. Taigi, vaizdo detalių atkūrimas, zoninio triukšmo šalinimas ir difrakcijos efektų mažinimas leidžia išgauti aukščiausio lygio detalumą nepriklausomai nuo to, ką fotografuojame.

Jautrumą šviesai galima pasirinkti rankiniu būdu, o nustatymo reikšmių diapazonas siekia iki ISO 16000. Ir visa tai tilpo į vos 210 g sveriantį korpusą!

Mėgėjams patiks 180 laipsnių pasisukantis LCD ekranėlis (patogu daryti madinguosius autoportretukus „selfy“). O ant korpuso įrengta vaizdo priartinimo rankenėlė išvaduoja nuo poreikio siekti priartinimo žiedo ant objektyvo.

Integruotas „Wi-Fi“ ryšys leidžia susieti fotoaparatą „Android“ įrenginiu. Beje, ne tik tam, kad pasidalytumėm nuotraukomis internetu. Įjungus nuotolinio valdymo funkciją „Smart Remote Control“ telefone ar planšetiniame kompiuteryje matysite ką rodo objektyvas ir galėsite fotografuoti per atstumą.

„Sony“ nuolat atnaujina specializuotas programėles savo fotoaparatams, tad jei domina, rasite jas čia.

Veiksmo kamera ekstremalams

Action Cam HDR-AS100V“ aprūpinta plačiakampiais 170 laipsnių kameros lęšiais „ZEISS Tessar“, 18,9 mln. taškų raiškos vaizdo jutikliu „Exmor R CMOS“ ir „BIONZ X“ vaizdų apdorojimo procesoriumi. Gamintojai tvirtina, kad visa tai užtikrina beprecedentę fiksuojamo vaizdo kokybę.

Be to, nuo šiol „Action Cam“ gali įrašinėti „Full HD“ standarto vaizdą pažangiu XAVC S formatu. Tokio įrašo kokybė gali siekti iki 50 MB/sek. ir tai labai pastebima filmuojant greitai besikeičiančią aplinką, kuomet įprasto formato vaizdas atrodo išsiliejęs ar trūkinėjantis.

Kamera geba fiksuoti aukštos kokybės vaizdą 120 ar 240 kadrų per sekundę sparta. Tokiu režimu užfiksavus, pavyzdžiui, triukus su riedlente, vėliau juos bus galima peržiūrėti sulėtintai įsigilinant į kiekvieną judesį.

„Interval Still Recording“ funkcija leidžia nustatyti nuo 1 iki 60 sekundžių intervalą, kuriuo bus daromos nuotraukos. Taigi para įvykių gali tilpti 4 min. ilgio filmuke.

2014 m. vasarą planuojamas „Action Cam“ kameros programinės įrangos atnaujinimas leis tiesioginę vaizdo transliaciją internetu prijungus kamerą prie mobiliojo įrenginio.

Tavo vaiko šypsena 4K raiška

Visi gamintojai varžosi, kas pristatys įmantresnį „Ultra HD“ 4K raiškos televizorių, o turinio jiems, kaip vienoje reklamoje sakoma: „per Marytės plauką“. Bet jei kalnas neina pas Mahometą, o televizijos neskuba transliuoti kokybės, galime ją kurti patys. Tik viena bėda – daugelis 4K raiškos kamerų kainuoja kaip geras automobilis ir nelabai pastarajam nusileidžia dydžiu.

Naujoji „Sony FDR-AX100“ vienu mostu nutarė ištaisyti abi šias bėdas. Patogiai delne gulinti vaizdo kamera turi vieno colio dydžio jutiklį ir gali fiksuoti 4K raiškos vaizdą 24 arba 30 kadrų per sekundę greičiu.

Tačiau svarbiausia čia net ne vienas didžiausių vaizdo kamerose aptinkamų jutiklių, o viena mažiausių kainų – kamera kainuoja tik 2000 dolerių. Tai gerokai mažiau negu 5000 dolerių, kuriuos reikėjo suploti už triskart didesnę senesnio modelio „FDR-AX1“.

Taigi, net jei neturite tokį vaizdą atkuriančio televizoriaus, nufilmuoti savo vaiką 4K raiška verta – juk jam užaugus ir tai jau bus senokas standartas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.