„Intel“ kompiuterius segs prie kūdikių ir kiš į ausis

Paskelbusi šiuos metus dėvimų išmaniųjų įrenginių metais ir pristačiusi SD kortelės dydžio kompiuterį „Edison“, kompanija „Intel“ tuoj pat ėmėsi savo idėjas diegti praktikoje. Ji neapsiribojo tuo, kad pristatė visą seriją savo sukurtų dėvimų, segamų bei į ausis kišamų įrenginių prototipus – jei kaip tik dabar kuriate išmanųjį žiedą, dantį ar dar vieną laikrodį, galite dalyvauti „Intel“ konkurse „Make it Wearable“ ir pasirungti dėl 1,3 mln. dolerių prizinio fondo.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 9, 2014, 7:19 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:08 PM

„Matome, kaip įrenginių ir ekranų pasaulis virsta į potyrių pasaulį“, – skaitydamas pranešimą „CES 2014“ rėžė vyriausiasis „Intel“ vadybininkas Brianas Krzanichas. Ir pradėjo iš kišenės traukti tuos potyrius fiksuojančius bei gilinančius dėvimus įrenginius.

Kodėl prireikė siūlyti tai, ką ir taip gamina visi kas netingi ir kol kas nelabai kas perka? Na, pirmiausia, kad rastų rinką kompanijos sukurtam miniatiūriniam SD kortelės dydžio kompiuteriui „Edison“. Dviem pirštais uždengiamas „Pentium“ klasės įrenginys turi dviejų branduolių „Intel Quark“ technologijos procesorių, „Wi-Fi“ bei „Bluetooth“ jungtis, jame veikia „Linux“ operacinė sistema.

Antrą priežastį įvardijo pats B.Krzanichas. Jo įsitikinimu, pagrindinė bėda atstumianti žmones nuo dabar gaminamų išmaniųjų dėvimų įrenginių yra ta, kad jie neturi visų funkcijų, kurių žmonės nori. Dėl to tektų su savimi tampytis krūvą išmaniųjų įrenginių, kurie vis tiek netenkins visų poreikių. Kokia išeitis?

Išmanu turi būti viskas!

„Radome labai paprastą sprendimą, kaip šią bėdą išspręsti: visi daiktai turi tapti išmaniaisiais!“ – pasakė B.Krzanichas.

Skamba labai pompastiškai, tačiau „Intel“ pasistengė, kad tai nebūtų tik tušti žodžiai ir pristatė daugybę kūno kalbą sekančių dėvimų įrenginių.

Tarp jų, pavyzdžiui, – išmanios ausinės. Į ausis įkišamos ausinytės savyje turi jutiklius, kurie seka širdies ritmą, tad klausantiems muzikos sporto mėgėjams nebereikia prie krūtinės rištis pulsą sekančio diržo. Be to, ausinėms pakanka maitinimo, kurį gauna iš išmaniojo telefono mikrofono lizdo, tad jokios atskirai įkraunamos baterijos jose nėra.

Kita, prie ausies prisegama išmani ausinė, pavadinta „Jarvis“, „Bluetooth“ jungtimi prisijungia prie „Android“ telefono ir tampa navigacija, kuri gali padėti rasti reikiamą adresą, restoraną, ar šiaip vietą kur einate, nė nepažvelgus į ekraną. Toks ausyje sėdintis gidas.

Be jokios abejonės „Intel“ pristatė ir savo išmanųjį laikrodį. Tik šiam nereikia jungtis prie jokio išmanaus telefono. Užtat laikrodyje įdiegta „Geo-fencing“ funkcija pavers jį neįkainojamu padėjėju mažus vaikelius į kiemą žaisti išleidusiems tėvams ar pernelyg judrių senukų slaugėms.

Dėvinčio šį laikroduką globėjas bet kada galės pamatyti, kur nusibeldė jo savininkas. Išleidžiate vaiką į mokyklą, numatytu laiku jis ten nepasirodo ir jo laikrodukas tuoj tai supratęs siunčia mamai ar tėčiui pranešimą su tikslia vaiko buvimo vieta.

Kas dar? Ogi dėvimas monitorius kūdikiui. Žaisliuką primenantis prie drabužėlių prisegamas jutiklis leis tėvams miegoti ramiai, nešokinėjant iš lovos, kai prisisapnuoja, kad vaikelis nebekvėpuoja. Žaisliuke esantis „Edison“ kompiuteris su jutikliais renka informaciją apie kūdikio judėjimą, kūno temperatūrą, kvėpavimą ir visa tai galima matyti savo mobiliojo telefono ekrane. Dabar mama ir komandiruotėje galės paklausyti vaikelio širdelės.

Akivaizdu, kad dėvimi įrenginiai turi būti ne tik funkcionalūs bet ir gražūs – kas gi pirks išmaniausią auskarą, jei jis primins į ausį įsisiurbusią dėlę? Todėl „Intel“ pranešė pradėjusi bendradarbiauti su madų industrijos gigantu „Barneys“ bei JAV madų dizainerių asociacija, kurie padės kurti naujus įrenginius.

Kas nori prizo?

Bet net pasitelkusi pagalbą viena kompanija neaprėps visų dėvimų daikčiukų, o ir sugalvoti kokį išmanumą verta priskirti sagai, trumpikių gumytei ar kablukui – ne taip lengva.

Tad siekdama pritraukti kuo daugiau protingų galvų ir nagingų gamintojų, „Intel“ paskelbė pasaulinį „Make it Wearable“ konkursą, kurio prizinis fondas – 1,3 mln. dolerių. Prizai bus įteikti dalyviams, kurie pasiūlys potencialiai patrauklių žmonėms dėvimų technologijų idėjas, galinčias paversti pasaulį geresne vieta. Arba tiems, kurių koncepcijos bus tokios radikalios, kad atrodys beveik neįmanomos.

10 geriausių pasiūlymų pateikusiems dalyviams bus sudarytos sąlygos bendradarbiauti su žymiausiais ekspertais, kurie padės idėjas paversti parduodamu produktu. Pirmos vietos nugalėtojas gaus 0,5 mln. dolerių, kiti – po 50 tūkst.

Nagi, elektroninės nosies kūrėjai iš KTU – spėjame, kad išmaniosios sauskelnės (pranešančios apie savo galiojimo pabaigą) ir išmaniosios viengungio kojinės (pranešančios, kad batų dabar geriau nenusiauti) jau jūsų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: gaisras Vilniaus daugiabutyje