Lietuvių idėjos nebetelpa Europoje. Kita stotelė – Silicio slėnis

„Prieš kelerius metus pagal jaunimo verslumą dar buvome Europos autsaideriai, o dabar esame tarp pirmaujančių ir aplenkėme net tokias šalis kaip Švedija!“ – pristatydamas naują verslo akceleratoriaus „StartupHighway“ užmojį sakė VšĮ „Versli Lietuva“ generalinis direktorius Mantas Nocius. Protingai remiami jauni Lietuvos startuoliai jau įrodė pasauliui, kad sugeba generuoti ir sėkmingai realizuoti stulbinančias idėjas, todėl šių metų geriausieji pusmečiui keliaus į Silicio slėnį, kur tęs savo verslo kūrimą prestižiniame inkubatoriuje „Skydeck“, prie vieno geriausių pasaulio universitetų „UC Berkeley“. Tarp jų gali būti ir tu.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-01-09 16:37, atnaujinta 2018-02-17 18:19

Kas dirba Lietuvai

„Kiekvienais metais akceleratoriaus dalyviams siūlome vis stipresnę programą. Šiemet siūlysime pusę metų dirbti „Skydeck“, bendrauti su vieno geriausių pasaulio verslo universitetų „UC Berkeley“ studentais bei mentoriais, o kas gali geriau motyvuoti, negu galimybė be didelių išlaidų dalyvauti Silicio slėnio sūkuryje?“ – pristatydamas metų planus kalbėjo didžiausio Baltijos šalyse akceleratoriaus „StartupHighway“ vadovas Rokas Tamošiūnas.

Praėjusiais metais „Versli Lietuva“ geriausiems bei ambicingiausiems Lietuvos startuoliams rengė keliones į keturis didžiausius verslo skatinimo centrus Europoje – Londoną, Berlyną, Stokholmą ir Tel Avivą. 15 jaunų įmonių ten pasisėmė neįkainojamos patirties, ne viena rado investuotojų. Svarbiausia, tai nevirto protų nutekėjimu iš Lietuvos – atvirkščiai, jie į mūsų šalį atvežė pinigus.

„Iš pat pradžių bijojome, kad tik radę investuotojus užsienyje jaunuoliai iškart ir pakels sparnus. Taip neatsitiko – kai kurie persikėlė į kitas šalis, įsikūrė ten, kur palankiau dirbti, tačiau visos įmonės ir dabar registruotos Lietuvoje, moka mūsų šaliai mokesčius.

Tiesiog šiuolaikiniame verslo pasaulyje valstybių sienos prarado buvusią reikšmę. Net kelios mūsų kompanijos rado puikią nišą Afrikoje, vienai sėkmė nusišypsojo Pietų Amerikoje, tačiau niekas nepaliko Lietuvos.

Atvirkščiai – tarp norinčių tapti mūsų globotiniais bent pusė yra iš užsienio šalių. Sulaukiame prašymų priimti į akceleratorių ir iš Afrikos, ir iš Japonijos, daugiausia, aišku, Baltijos valstybių. Tarp priimtųjų trečdalis yra užsieniečiai (tas pats mūsų jau aprašytas „Bliu Bliu“ kūrėjas iš Italijos), tačiau įmonės veikia Lietuvoje“, – sakė R.Tamošiūnas.

Kodėl Amerika

„Ligi šiol dar nedrįsome važiuoti į JAV – nesijautėme pasiekę pakankamą lygį, kad gerai pasirodytume geriausioje pasaulyje vietoje jaunoms įmonėms – Silicio slėnyje. Tačiau sukaupėme patirtis ir jaučiamės tam subrendę.

Pernai į Vilniuje surengtą konferenciją „Silicon Valley comes to the Baltics“ buvome atsivežę „SkyDeck“ vadovą Jeffą Burtoną, kuris Vilniuje bendravo su pradedančiaisiais verslininkais. Labai džiaugiuosi, kad visi puikiai atliko namų darbus ir sugebėjo jį sužavėti. Šiemet taip pat planuojame renginius, per kuriuos užmegztos pažintys teigiamai paveiks visą ekosistemą“, – sakė VšĮ „Versli Lietuva“ generalinis direktorius Mantas Nocius.

Pats studijavęs „UC Berkeley“ rizikos kapitalo fondo „BaltCap“ investicijų direktorius Kornelijus Čelutka priminė, kad be kitų privalumų, darbas JAV vakarų pakrantėje gerokai priartina verslą prie patrauklių Azijos rinkų.

„Mums tai išskirtinė ir labai tikslinė galimybė jau šiame etape prisidėti prie galimai pasaulinio lygio sėkmės istorijų“, – sakė investuotojų atstovas, išreiškęs vilti, kad ateityje bus mažiau kliūčių ir į Lietuvą atsivežti aukštųjų technologijų specialistų iš užsienio, kurie neatimdami niekieno darbo vietos kurtų vertę šaliai.

Nepatingėjusi į projekto pristatymą atvykti JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah A.McCarthy, tvirtino, kad JAV politika itin palanki verslą kuriantiems viso pasaulio žmonėms, todėl toje šalyje santykiai tarp investuotojų ir idėjų kūrėjų labai laisvi, valstybė tik padeda jiems susitikti ir nesikiša į bendradarbiavimą.

„Inovacijos Lietuvoje klesti, – sakė ambasadorė. – Esu susižavėjusi gausybe verslų ir įgyvendinamų naujų idėjų biotechnologijų, informacinių bei lazerinių technologijų srityse. Juk kai pavyksta ką nors naujo sukurti Lietuvoje, sukuriamos naujos darbo vietos bei galimybės ne tik Lietuvos gyventojams. Amerikietiškos kompanijos vis labiau domisi Lietuva, tad norėčiau, kad ir Lietuvos verslininkai žinotų, jog Jungtinės Amerikos Valstijos yra atviros verslui. Tai vieta, kur galima investuoti, išbandyti ir pateikti rinkai naujas idėjas.“

Taigi, daug žodžių, o kokie faktai? Ir kaip ten gali pakliūti tu?

Ką, kiek, kur ir kaip?

„Tikiu, kad 2014 m. bus patys sėkmingiausi ir mums, ir Lietuvos startuoliams“, – be jokios abejonės balse rėžė R.Tamošiūnas.

2011 m. pradėjęs veikti akceleratorius „StartupHighway“ jau investavo į 15 įmonių. Tarp dalyvavusių programoje sparčiai pasaulyje auganti, jau pritraukusi rimtų užsienio investuotojų, „Sellfy“. Ši paslauga leidžia patogiai parduoti skaitmeninį turinį internete.

Lietuvių įmonės „KurGyvenu“ ir „Dragdis“ sulaukė „Practica Capital“ investicijų („Dragdis“ už gautus 200 tūkst. eurų žada netrukus ištobulinti ir visame pasaulyje paleisti savo kurtą aptikto internete turinio išsaugojimo paslaugą).

Taigi, jei turite gerą idėją, kuriai stinga pinigų, jei pradėjote kurti neįtikėtiną verslą, bet nebežinote, kaip toliau plėstis, „StartupHighway“ skelbią jau ketvirtąją savo jaunų verslininkų skatinimo programą 2014 metams. Priimti į ją gaus pirminę iki 50 tūkstančių litų investiciją, sulauks pagalbos iš beveik šimto mentorių, tarp kurių patyrę verslo profesionalai iš tokių įmonių kaip „Google“, „Facebook“, „Skype“, „Soundcloud“ ir turės galimybę toliau pusę metų savo verslą vystyti Silicio slėnyje.

Tam nereikia būti senu verslo vilku – kiekvienas jaunas, ambicingas ir turintis idėjų gali pateiktį paraišką iki kovo 1 d. užpildęs anketą svetainėje StartupHighway.com.

„Aišku, jei rasime kietą verslo vilką, kuris kakta gali pramušti gelžbetoninę sieną, bus puiku. Tačiau išties svajoju, kad aptiktume auksinę idėją, verslo pumpurą, kurį galime puoselėti ir paversti galingu medžiu“, – jau pilantis kavą prisipažino Rokas Tamošiūnas.

Taigi, pumpurėliai, – derlinga Silicio slėnio dirva jums jau supurenta. Vienas pamatinių Silicio slėnio sėkmės akmenų – „UC Berkeley“ – jūsų laukia. O juk šį universitetą baigė ne tik 29 Nobelio premijų laureatai, bet ir tokie verslininkai kaip Lietuvoje lankęsis „Apple“ įkūrėjas Steve'as Wozniakas, bei „Google“ vadovas Ericas Schmidtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.