Rusijos valdžia nurodė Piratų partijai iš pavadinimo išimti žodį „piratų“

Ilgalaikė kova tarp Rusijos vyriausybės ir šios šalies Piratų partijos baigėsi pastarosios nesėkme. Teisingumo ministerija pirmadienį priėmė galutinį nutarimą, kuriame nurodoma, kad žodis „piratas“ negali būti naudojamas jokios politinės partijos pavadinime, kadangi piratavimas (bent jau vykstantis jūrose) pagal šalies įstatymus yra nusikaltimas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2014, 8:45 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:50 PM

Taigi Piratų partija šioje šalyje niekada negalės būti oficialiai įregistruota – bent jau ne tokiu pavadinimu, skelbia „TorrentFreak“.

Rusijos „piratai“ susivienijo dar 2009 metais, tačiau oficialiai užregistruoti partijos jiems nebuvo leista. Teisingumo ministerija nurodė, kad žodis „piratas“ apibūdina ne politinę ideologiją, o nusikaltimą (laivų užpuolimus ir vagystes jūrose).

Piratų partijos atstovai kreipėsi į teismą, aiškindami, kad šis žodis turi ir daugiau reikšmių. Visgi teismas 2011-aisiais pritarė vyriausybės pozicijai ir partijai buvo liepta susigalvoti naują pavadinimą. Tačiau „piratai“ su tuo nesutiko.

2012-aisiais įstatymas buvo pakoreguotas, todėl „piratai“ nusprendė dar kartą kreiptis ir vėl atsimušė į sieną. Pernai rugsėjį jie parengė naują kreipimąsi, išdėstydami savo argumentus, tačiau vakar vėl išgirdo neigiamą atsakymą.

Atsisakymas pripažinti, kad žodis „piratas“ turi ir kitas reikšmes, yra skaudus smūgis šiai partijai Rusijoje. „Mūsų partijos manifeste aiškiai parašyta, kad mes esame už civilinių teisių plėtrą, interneto laisvę, autorių teisių reformą ir tiesioginę el. demokratiją. To mes siekiame. Tai, kad Teisingumo ministerija ir toliau neigia realybę, tvirtindami, jog mes esame jūrų piratai, yra mūsų teisės burtis, kurti politinę partiją ir teisėtai dalyvauti šalies gyvenime, pažeidimas“, – rašoma jų pranešime.

Ministerija į situaciją žvelgia kiek kitaip, esą „piratai“ iš principo nesiklauso, kas jiems sakoma, ir priešinasi bet kokioms taisyklėms, kurios galioja visiems: „Galbūt ši partija yra tokia inovatyvi, taip atitrūkusi nuo mūsų realybės, kad jai gana sudėtinga atlikti paprastas užduotis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.