„Cicada 3301“ grįžo: kas šįmet išspręs didžiąją interneto paslaptį?

Ką darytumėte, internete radę žinutę, siūlančią joje atrasti užkoduotą pranešimą? Vėliau nuvesti prie paveikslėlio, jį perpratę – dainos, eilėraščio, simbolių kratinio... Kiek laiko leistumėtės būti vedžiojami už nosies, nors nežinote, kiek dar užduočių laukia ir kas nutiks įveikus paskutinę?

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jan 18, 2014, 1:47 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:26 AM

Paslaptinga organizacija, praminta „Cicada 3301“, trečius metus iš eilės rengia tokio pobūdžio atrankas, o šiųmetė tęsiasi jau antrą savaitę. Ir užduotys darosi vis sudėtingesnės.

Paskaityti apie tai, kokias užduotis „Cicada 3301“ buvo surezgusi 2012-ųjų ir 2013-ųjų sausį, galite šiame Lrytas.lt straipsnyje

Kas vyksta šiais metais? Kaip ir anksčiau, patyrę kriptografai, technologijų ekspertai bei tiesiog „Cicada 3301“ gerbėjai naujos užduoties laukė sausio 4-ąją. Tądien interneto forumuose buvo atrastos net kelios tariamai šios organizacijos užduotys, kviečiančios dalyvauti naujame iššūkyje. Tačiau paaiškėjo, kad visos jos tebuvo apgavystės, be reikalo sudrumstusios vandenį.

Nėrė tiesiai į pogrindį

Tikroji „Cicada 3301“ laiku nepasirodė. Vieni puolė svarstyti, kad, išsigandusi netikėtai išaugusio dėmesio, organizacija nusprendė pasislėpti (kaip ir pats vabzdys – cikada). Kiti baiminosi, kad tikroji užduotis gali būti paskelbta, tačiau dėl didelio apgavikų skaičiaus ji liko nepastebėta ar pražiopsota.

Tačiau sausio 5-ąją, likus valandai iki vidurnakčio, pastebėtas ženklas: anksčiau šios organizacijos naudotame „Twitter“ profilyje, kuris turėjo 700 sekėjų, buvo paskelbta nuoroda į paveikslėlį. Jame tebuvo trumpas užrašas juodame fone: „Suvokimas priklauso jums. Jūsų kelionė prasidėjo. Nušvitimas laukia. Sėkmės. 3301.“

Entuziastai netrukus patvirtino, kad žinutė yra autentiška: padidinus paveikslėlio šviesumą ir kontrastą, jo centre išryškėja cikados atvaizdas, be to, paveikslėlyje atrastas užšifruotas tekstas. Prasidėjo nauja medžioklė.

Panaudojus informacijos iššifravimo programą „OutGuess“, kuri jau buvo naudota ankstesnėse užduotyse, entuziastai rado citatą: „Darbas eilinio žmogaus / kuris norėjo peržengti (galimybes), / Jis tikėjo savimi, / kad pateiktų iš vidaus.“

Po ja – skaičių posmeliai, kurie užbaigiami „.onion“: tai yra užuomina, kad šifras slepia pogrindinio „Tor“ interneto adresą.

Sprendėjai įstrigo

Išsiaiškinę, kad pateiktos užuominos yra susijusios su amerikiečio poeto, transcendentalisto Ralpho Waldo Emersono traktatu „Self-Reliance“ (liet. pasitikėjimas savimi), entuziastai netrukus iššifravo reikiamą nuorodą.

Naujojo tinklalapio pavadinimas – „Nes visa, kas gyva, yra šventa“, o turinys – paveikslėlis, pavadintas „1033.jpg“ (šis skaičius yra atvirkščias nuolat naudojamam 3301). Jame sujungtos keturių paveikslų iškarpos ir paslėpti nauji šifrai, kuriuos išsiaiškinę sprendėjai pateko į naują „Tor“ tinklo svetainę, kurios turinys nuolat keitėsi, kol galiausiai buvo atrasti dar keli paveikslėliai su naujais šifrais, naujomis nuorodomis, formulėmis, užuominomis ir panašiomis užduotimis.

Praėjus 11 dienų nuo pirmosios užduoties paskelbimo, šių metų „Cicada 3301“ dar nesibaigė. Ir, bent kol kas, „finalininkai“ dar nėra atrinkti.

O forume, kur entuziastai dalijasi pastebėjimais ir kolektyviai sprendžia užduotis (jį rasite čia), bent jau šiuo metu vyrauja pasimetimas – paskutinis galvosūkis parinktas išties painus. Patys forumo dalyviai šmaikštaudami dabartinę būseną apibūdina grupės „U2“ daina „Stuck In A Moment“ (liet. įstrigęs akimirkoje).

Užčiaupė laimėtojus

Bet kokiu atveju, paslapties atsakymo paieškos tęsiasi. Koks prizas laukia laimėtojų, niekas nežino. Tačiau norinčių sužinoti yra daugybė.

Kas yra pati „Cicada 3301“ taip pat nėra žinoma. Spėjimų yra įvairių: tai gali būti programišių grupuotė, darbuotojų ieškanti žvalgybinė institucija, slaptoji tarnyba, didžiulė korporacija, bankas, visuomeninė organizacija...

Vienas laimėtoju prisistatęs asmuo anksčiau buvo išplatinęs šios organizacijos neva atsiųstą laišką, tačiau nėra jokių įrodymų, kad tai tiesa, o ir pati „Cicada 3301“ to nepatvirtino.

Laiške rašoma: „Jūs visi spėliojote, kas mes tokie, taigi mes dabar jums tai atskleisime. Mes esame tarptautinė grupė. Mes neturime pavadinimo. Mes neturime simbolio. Mes neturime narių užsiėmimų grafikų. Mes neturime viešo tinklalapio ir nesireklamuojame. Mes esame asmenų grupė, kurie įveikė išbandymus, panašiai kaip jūs, užbaigdami šį verbavimo konkursą ir mus vienija bendri įsitikinimai. Jei atidžiai skaitėte tekstus, kurie buvo panaudoti šios atrankos metu, galėjote suprasti dalį mūsų įsitikinimų: kad bet kokia tironija ir priespauda turi baigtis, kad cenzūra yra blogai ir kad privatumas yra nenusavinama teisė.“

Laikui bėgant galimybių skaičius mažėja. Anksčiau manyta, kad tai – žaidimas ar viešųjų ryšių kampanija. Tačiau tai trunka jau trečius metus, o paslaptis vis dar neatskleista – kokia kompanija tiek laiko mėtytų masalą neištraukdama tinklo?

Slaptosios tarnybos vargu ar rengtų darbuotojų atrankas lygiai kas metus, be to, kažin ar jos naudotųsi tokiomis svetainėmis, kaip „4chan“.

Nekyla abejonių tik dėl to, kad „Cicada 3301“ yra daugiau nei vieno žmogaus darbas, ir organizacija turi nemažai išteklių. Fizinės užduotys anksčiau jau buvo pasirodžiusios 8 šalyse ir 11-oje JAV valstijų. Jie pirko telefonų numerius, mokėjo už serverius ir, svarbiausia, – ankstesnių metų laimėtojams pasiūlė kažką, dėl ko jie iki šiol laiko užčiauptas burnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.