Lietuvos kompiuterinių žaidimų kūrėjai klos pamatus naujam hitui

Vilnius ir Kaunas savaitgalį, sausio 24–26 dienomis, žengs koja kojon su viso pasaulio kompiuterinių žaidimų kūrėjais. Beveik 500 miestų 60-yje pasaulio šalių vyks kompiuterinių žaidimų kūrėjų maratonas „Global Game Jam“, kurių dalis – ir lietuviškos dirbtuvės „LT Game Jam 2014“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 23, 2014, 10:42 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:09 AM

Pasauliniu mastu renginį kuruoja organizacija „Global Game Jam“, o Lietuvoje renginiu rūpinasi Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos nariai ir VšĮ „Versli Lietuva“.

„Šie metai Lietuvos žaidimų kūrėjams ypač reikšmingi. Pernai Lietuvoje atsirado ar sutvirtėjo keliolika žaidimų kūrėjų komandų, pagaliau buvo įsteigta Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija, šalies mokymo įstaigose dėstoma vis daugiau dalykų būsimiems žaidimų kūrėjams. Šiemet skaičiuosime viščiukus, stebėsime lietuviškų žaidimų startus pasaulinėje arenoje, o mūsų organizuojamas žaidimų festivalis taps konferencijos „Login“ dalimi. Šis renginys taps puikia generaline repeticija metų pradžioje“, – sakė Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos direktorius Gediminas Tarasevičius.

„Global Game Jam“ yra vienas didžiausių tarptautinių renginių, skirtų žaidimų kūrėjams ir žaidimų kultūros gerbėjams. Šiam renginiui apibūdinti tinka dabar ypač madingas sulėktuvių terminas, nes visame pasaulyje vienu metu susibūrę į komandas entuziastai generuoja idėjas ir kuria kompiuterinius žaidimus. Jų tikslas – veikiantį žaidimą ar jo prototipą sukurti per 48 valandas.

„Lietuva turi potencialo tapti svarbia kompiuterinių žaidimų industrijos dalimi, o mūsų šalyje yra dar neatsiskleidusių talentų, kurie, tikimės, sužibės per ateinančio savaitgalio kompiuterinių žaidimų kūrimo maratoną. Tikėtina, kad po kelerių metų Lietuvos kompiuterinių žaidimų kūrėjai aplenks kaimynines šalis, kurioms šioje srityje iki šiol neblogai sekėsi“, – teigė „Versli Lietuva“ verslumo departamento direktorius Dovydas Varkulevičius.

Pasaulinė kompiuterinių žaidimų rinka 2013-aisiais augo apie 18 proc., o jos apyvarta siekė beveik šimtą milijardų JAV dolerių.

Vien Lenkijos žaidimų industrijos vertė siekia 0,5 mlrd. dolerių, ten nuolat steigiamos žaidimų kūrimų studijos, ypač garsių užsienio bendrovių filialai. Baltarusijoje veikia vieni didžiausių ir pelningiausių žaidimų kūrėjų pasaulyje „Wargaming.net“, o Estijoje įsteigtas pirmasis Europoje specialiai žaidimų kūrėjams pritaikytas verslo inkubatorius.

Tiesa, Lietuva irgi turi kuo pasigirti. Mūsų šalyje įsteigtas „Unity“ biuras kuria plačiai pripažintus ir inovatyvius įrankius žaidimų kūrėjams, bendrovės „Nordcurrent“ ir „On5“ kasmet pateikia pasaulio žaidėjų vertinamus žaidimus išmaniesiems įrenginiams, o jaunoji kūrėjų karta sėkmingai dalyvauja tarptautiniuose konkursuose ir pradedančiųjų verslų inkubatoriuose.

Tikimasi, kad savaitgalį per „LT Game Jam 2014“ į komandas Vilniuje ir Kaune susibūrę profesionalūs kompiuterinių žaidimų kūrėjai bei naujokai ne tik sukurs naujų perspektyvių produktų, bet ir prisidės prie Lietuvos žaidimų industrijos vystymo. Mat dažnai per tokius renginius sukuriami ne plačiam vartojimui paruošti žaidimai, bet paklojami pamatai būsimam hitui.

Masiniai žaidimų gerbėjų sambūriai pasaulyje vyksta jau šešerius metus iš eilės, tačiau lietuviškos kompiuterinių žaidimų kūrimo tradicijos dar senesnės – pirmosios dirbtuvės vyko 2002-aisiais Kaune, o jas organizavo Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų grupė „Nesnausk!“.

Sostinėje renginys vyks Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje (Antakalnio g. 54). Kaune renginys vyks KTU Studentų laisvalaikio centre (Studentų g. 69). Abiejuose miestuose žaidimų maratonai prasidės sausio 24-ąją 18 val., o baigsis po dviejų parų – sausio 26-ąją 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.