N.Bunkę mirusia paskelbė pagarsėjęs „Facebook“ sukčius?

Iš socialiniame tinkle „Facebook“ platinamų reklamų, kuriose pranešamos melagingos žinios, gali pelnytis pagarsėjęs interneto sukčius Jevgenijus Trimailovas. Prisidengiant lrytas.lt vardu tokiose reklamose buvo pranešta apie tariamas dainininkės Natalijos Bunkės bei aktoriaus Ramūno Rudoko mirtis, internete esą plintančias tvirkinamos mažametės lietuvės nuotraukas.

Melaginga informacija apie N.Bunkę šokiravo atlikėjos artimuosius.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Melaginga informacija apie N.Bunkę šokiravo atlikėjos artimuosius.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jan 31, 2014, 12:49 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:59 PM

Lrytas.lt redakcija sulaukė ne vieno skundo dėl „Facebook“ plintančių reklamų, kuriose naudojamas portalo vardas. Viena tokių reklamų, skelbusių apie tariamą N.Bunkės mirtį, papiktino ir pačią atlikėją. Ji grasina už tai atsakingus asmenis paduoti į teismą.

Šiuo metu ši reklama jau pašalinta ir nebeveikia. Išjungtas ir reklamą „aptarnavęs“ domenas Idomu.eu, o jį registravęs asmuo suskubo pakeisti savo kontaktus. Tačiau Lrytas.lt spėjo užfiksuoti domeną užregistravusio asmens elektroninį paštą.

Jis priklauso jaunam programuotojui J.Trimailovui, kuris jau spėjo pagarsėti kaip interneto sukčius – jo pavardė šmėžuoja įvairiuose skundų portaluose, apie jo suktą veiklą rašė ir žiniasklaida.

Nors Idomu.eu domeną vaikinas suskubo išjungti, „Facebook“ toliau plinta panašaus pobūdžio melagingos reklamos, tik jau nukreipiančios į kitą domeną – Demesio.net. Jis taip pat priklauso J.Trimailovui.

Šis puslapis straipsnio rašymo metu vis dar veikė. Jį sukūręs programuotojas patingėjo paslėpti direktorijas, taigi buvo galima be vargo pasidairyti, ko buvo prikelta į serverį. Čia galima rasti ir pornografinių nuotraukų, ir įvairių bandomųjų tinklalapių versijų, o dauguma failų yra puslapiai, į kuriuos nukreipiami reklamas paspaudę lankytojai.

Visi jie atrodo beveik identiškai. Puslapiuose skelbiama, kad, norint pamatyti tariamą naujieną, reikia įrodyti, jog „sistemoje apsilanko žmogus, o ne kompiuterinė programa“. Po kiekviena raide paslėptas kodas, taigi su kiekvienu paspaudimu vartotojas „pamėgsta“ po vieną naują „Facebook“ profilį. Šiuo metu renkami gerbėjai tokioms grupėms, kaip „Gera nuotaika garantuota“, „Technomada“, „Pasaulio naujienos“, „Naujausia informacija“, „Tavo pramogų pasaulis“ ir kt.

Panašu, kad pasiekus užsibrėžtą „gerbėjų“ skaičių nuorodos pakeičiamos, nes vienos grupės yra surinkusios dešimtis tūkstančių „Patinka“ paspaudimų, kitos – vos per tūkstantį. Beje, sprendžiant iš to, kaip skaičiai auga, verslas turėtų būti neblogas: vos per valandą kelių grupių gerbėjų skaičius ūgtelėjo visu tūkstančiu.

Peržvelgus, kokiomis reklamomis apgaule viliojami interneto naršytojai, paaiškėja, kad nevengiama naudoti įvairių žiniasklaidos priemonių pavadinimų. Tariamos naujienos dažniausiai – šokiruojančios, sudominančios, juokingos arba susiję su erotika.

J.Trimailovas patvirtino, kad domenai Idomu.eu ir Demesio.net yra užregistruoti jo vardu, tačiau atsakomybę už melagingas reklamas vertė savo „kolegoms-draugams“, kurie esą prižiūri šiuos tinklalapius. Kas yra šie asmenys, jis neįvardino. „Aš atsakingas už patį domeną Demesio.net. Senas, kaip jūs minėjote, domenas Idomu.eu mano vardu registruotas, bet aš juo visiškai nesinaudojau. Jį buvau perleidęs su visa paskyra kitam asmeniui, kuris jau daugiau nei 3 mėnesius su juo dirba. Aš visada turėjau teises, priėjimą prie domeno, bet už vykdomą veiklą tikrai neatsakau ir nesidomėjau iki šiol. Domenas, kaip stebėjau, išjungtas, visi failai buvo ištrinti, pašalinami, kad nebūtų toliau tęsiama ši veikla“, – rašoma J.Trimailovo atsakyme. Komentuodamas „Facebook“ reklamą, kurioje buvo skelbiama apie tariamą N.Bunkės mirtį, J.Trimailovas pirmiausiai pareiškė, kad „ši naujiena nebuvo platinama“. Vėliau jis apkaltino pačią atlikėją, kad ši savo „Facebook“ paskyroje „išreklamavo šią melagingą informaciją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.