Kaip XXI amžiaus technika pakeis gyvenimą?

Naujos technologinės idėjos ir per paskutiniuosius 20 metų atsiradę išradimai artina žmonių gyvenimą link fantastiniuose filmuose matytos realybės. Belaidė komunikacija, galimybė susisiekti su bet kuriuo pasaulio kraštu, iš atliekų ar augalų išgauti kurą, perduoti informaciją su itin mažomis laikmenomis ar pasinaudojant virtualiais serveriais – visa tai ir kitos naujovės kone neatpažįstamai pakeitė šiuolaikinio žmogaus įpročius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-18 13:20, atnaujinta 2018-02-16 04:15

„Google“ valdybos pirmininkas Ericas Schmidtas yra pareiškęs, kad šiandien žmonės vis dar tarnauja technologijoms, tačiau jau netolimoje ateityje technologijos turėtų pradėti tarnauti žmogui.

Kažkada tik ateities vizijose regėti robotai ir skraidantys automobiliai jau sukurti, o robotikos kūrimo paslapčių mokosi ir Lietuvos moksleiviai.

Daug diskusijų keliančios sritys – telepatija ir dirbtinės smegenys – jau tapo pažangių tyrimų objektais, kuriais užsiima kvantinės fizikos, neuromokslo, psichologijos, neuroinformatikos ir kiti mokslai.

Šveicarijos mokslininkai šiuo metu vykdo „Blue Brain Project“ ir yra pasirengę sukurti dirbtines smegenis jau kitą dešimtmetį. IBM superkompiuterio pagrindu sumodeliuota žiurkės smegenų dalis jau geba savarankiškai reaguoti į impulsus be žmogaus įsikišimo.

Vykstant spartiems procesams galima tik prognozuoti, kad ateityje gyvensime apsupti kur kas įmantresnių technologijų nei dabar, o gal net patys virsime pusiau robotais.

Pasak prekybos tinklo „Technorama“ rinkodaros vadovo Morkaus Matkevičiaus, gali būti, kad mokslininkų kuriami technikos ir buities išradimai nesiliaus stebinti. Jau dabar tampa akivaizdu, kad artimiausioje ateityje robotų technologijos gali pakeisti žmogų daugelyje kasdieninių veiklų.

Minčių skaitytuvas ir telepatinės galios

Daugelyje šalių įvairius neurotyrimus vykdantys mokslininkai tikisi, kad jau artimoje ateityje pasaulį išvys prietaisas, kuris skenuos smegenis ir, reaguodamas į jų signalus, atliks tam tikrą darbą.

Jau sukurta technologija, kurią naudojant analizuojama, kaip žmogaus smegenys elgiasi įvairių specifinių užduočių metu. Manoma, kad šios technologijos pagrindu gali remtis ir daugelis kitų prietaisų, tokių kaip kompiuteriai, automobiliai ar išmanieji akiniai.

Technikos naujovių mylėtojai nekantriai laukia, kada rinkoje pasirodys kompanijos „Google“ unikalūs akiniai „Google Glass“. Žadama, kad jie pakeis telefoną, planšetinį kompiuterį ir GPS navigatorių.

Jau dabar pasaulinėse technologijų parodose dalyvaujantys verslininkai kalba apie tendencijas, kurios po 10 ar 20 metų bus ir Lietuvoje.

„Jei naujausios technikos prognozės pasitvirtins, tai ateityje greičiausiai liks mažai parduotuvių, kuriose vaikščiodami galėsime rinktis prekes. Specialūs akiniai leis matyti vaizdą, mintimis valdyti programas ir rinktis pageidaujamas prekes. Tam nereikės net išeiti iš namų“, – prognozėmis dalinasi M.Matkevičius.

Kontaktiniai lęšiai su interneto prieiga

Itin sparčiai technologijos plečiasi medicinos tyrimų srityse. Drąsūs mokslininkų eksperimentai žada sujungti sveikatai teikiamą naudą su edukacija.

Niujorko kolegijos teorinės fizikos profesorius Michio Kaku teigia, kad vėliausiai iki 2030 metų pasaulyje atsiras kontaktiniai lęšiai su interneto prieiga. Tokio įrenginio prototipą jau kuria Vašingtono universiteto profesorius Babakas A.Parvizas.

Naudojant pusiau skaidrius, regėjimui netrukdančius šviesus diodus, vaizdas su šiais kontaktiniais lęšiais bus formuojamas „prieš akį“. Interviu „The Times“ profesorius aiškino, kad šis įrenginys galės atpažinti veidus, automatiškai versti iš užsienio kalbų ir pateikti regėjimo lauke kitą informaciją.

Išmanieji veidrodžiai

Amerikos mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad dauguma išmaniųjų telefonų savininkų jais naudojasi ir vonios kambaryje, todėl išmanusis veidrodis būtų perversmas šiuolaikinių žmonių buityje.

Išmanusis veidrodis – tai didžiulis monitorius, atspindintis ne tik atvaizdą, bet ir leidžiantis stebėti mėgstamas laidas, skaityti naujienas, bendrauti su draugais ar išsirinkti geriausią makiažą, šukuoseną bei drabužių derinį ekrane.

„Išmanusis veidrodis vonioje taps daugiafunkciniu prietaisu, leidžiančiu naršyti internete ir bendrauti. Šis išradimas visiškai pakeis dar senovės Egipte atsiradusį veidrodį, kurio vienintelė funkcija – stebėti savo atvaizdą“, – ateities perspektyvomis džiaugiasi vonios kambario įranga prekiaujančios parduotuvės „Tausana“ vadovas Rolandas Jurgelaitis.

Prietaisas maisto šviežumui ištirti

„Electroliux Design Lab“ konkurse suomiai pristatė naujausią savo išradimą „Nutrima“. Tai sulankstomas ir lengvai transportuojamas prietaisas, skaičiuojantis patiekalų ir jų ingredientų maistinę vertę, galimus toksinus ir šviežumą.

„Nutrima“ įvertina vartotojo patirtį, teikia rekomendacijas dėl ingredientų kokybės, leidžia žinoti, ką dedame į burną kiekvieną dieną ir pasidalinti tuo su pažįstamais.

Pasak socialinių mokslų daktaro Visvaldo Legkausko, žmogus yra prisitaikantis padaras, todėl atsirandantys vis įmantresni išradimai turėtų pagelbėti ir tarnauti žmogui ateityje.

Spėjama, kad per ateinančius kelerius metus robotai pakeis žmones kasdieninėse veiklose. Naujausi išradimai įsiskverbs į mūsų gyvenimą, suteiks daugiau pramogų ir leis padaryti daugiau nei įprasta. Lieka tik spėlioti, kas ateityje pasirodys ir kaip tai pakeis mūsų kasdienybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.