TV transliacijų perdavimo rinkoje pasigenda konkurencijos

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) skelbia, kad televizijos transliacijų perdavimo skaitmeninės antžeminės televizijos tinklais paslaugų rinkoje nėra veiksmingos konkurencijos. Tiesa, ši situacija nesikeičia jau ilgą laiką, o griežtesnių sankcijų dėl to imtis nenumatoma.

RRT nustatė, kad televizijos transliacijų perdavimo skaitmeninės antžeminės televizijos tinklais paslaugų rinkose nėra veiksmingos konkurencijos.<br>V.Balkūno nuotr.
RRT nustatė, kad televizijos transliacijų perdavimo skaitmeninės antžeminės televizijos tinklais paslaugų rinkose nėra veiksmingos konkurencijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Mar 7, 2014, 3:50 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:10 PM

RRT pranešė baigusi transliacijų perdavimo paslaugų rinkos tyrimą. Jame atskirai apibrėžtos radijo transliacijų ir televizijos transliacijų perdavimo paslaugų rinkos.

Atlikusi televizijos transliacijų perdavimo paslaugų rinkų tyrimus, RRT nustatė, kad „Lietuvos radijo ir televizijos centro“ („Telecentro“ ) bei „Teo LT“ teikiamų televizijos transliacijų perdavimo skaitmeninės antžeminės televizijos tinklais paslaugų rinkose nėra veiksmingos konkurencijos.

Dėl to šioms bendrovėms RRT taikys įpareigojimą suteikti prieigą, skaidrumo, nediskriminavimo, kainų kontrolės ir sąnaudų apskaitos įpareigojimus, apskaitos atskyrimo įpareigojimus.

Situacija nesikeičia

RRT direktoriaus Feliksas Dobrovolskis pastebėjo, kad TV programų siuntimo rinkoje jau ilgą laiką yra tie patys du žaidėjai ir situacija nesikeičia. Tokie pat išlieka ir šioms bendrovėms taikomi įpareigojimai.

„Šiuo atveju reguliuotojas sudaro galimybes rinkos žaidėjams – tiek tiems, kurie teikia paslaugas, tiek tiems, kas jas perka – įsigyti paslaugas tokiomis sąlygomis, lyg vyktų konkurencija. Tai yra tam tikros priemonės, kurios priverčia, įpareigojimai priverčia, kad ta konkurencija būtų. Jei rinkoje būtų rimta konkurencija, jie lygiai taip pat elgtųsi“, – Lrytas.lt sakė F.Dobrovolskis.

Įpareigojimai šios rinkos žaidėjams taikomi dar ir dėl to, kad Lietuvos TV transliuotojų turimose licencijose jiems yra nurodoma, kokio siuntėjo tinklu jie privalo naudotis. Tokiu būdu suformuojamas papildomas barjeras keisti siuntėją.

„Mes esame už tai, kad konkurencija vyktų, atsirastų, bet ar tai vyks – priklauso nuo daugelio faktorių“, – sakė RRT vadovas.

Vertina skirtingai

Tiek „Teo LT“, tiek „Telecentras“ nurodo, kad situacija nesikeičia, todėl ir toliau laikysis RRT įgaliojimų.

Tiesa, jų komentarai šiuo klausimu skyrėsi: „Teo LT“ nurodo esantys patenkinti reguliavimu, o „Telecentras“ mano, kad konkurencija vyktų ir be to.

„Šio reguliavimo būtų galima ir atsisakyti, nes, mūsų nuomone, konkurencija televizijos siuntimo paslaugų srityje yra pakankama, kad veiktų natūralūs rinkos savireguliacijos mechanizmai“, – sakė „Telecentro“ generalinis direktorius Remigijus Šeris.

„Teo LT“ Paslaugų plėtros ir rinkodaros tarnybos vadovas Nerijus Ivanauskas pastebėjo, kad, nepaisant įpareigojimų, šioje srityje vis dar atsiranda iniciatyvų, numatančių išskirtines teises kai kuriems rinkos dalyviams. „Naujausias pavyzdys – šiuo metu Susisiekimo ministerijos parengtas įstatymo projektas, kuriuo sudaromos išskirtinės sąlygos vienam rinkos žaidėjui teikti paslaugas nacionaliniam transliuotojui. Tad mes į RRT sprendimą žiūrime labai palankiai“, – sakė N.Ivanauskas.

Jis pridūrė, kad bendrovė dar laukia RRT sprendimo dėl televizijos siųstuvų talpinimo rinkos. Tai esą galėtų paskatinti realius rinkos pokyčius. „Mūsų manymu, šioje srityje konkurencija iki šiol yra neefektyvi, joje dominuoja vienas valstybės valdomas rinkos žaidėjas. Dėl efektyvios konkurencijos trūkumo dominuojantis žaidėjas turi galimybes vienašališkai ir nepagrįstai imtis kainų didinimo“, – sakė N.Ivanauskas.

Anot jo, siųstuvų talpinimo rinkos reguliavimas paskatintų konkurenciją, paslaugų ir jų kokybės plėtrą, atsirastų prielaidos skaidriau nustatyti paslaugų kainas, o vėliau – jas mažinti.

Įpareigojimus panaikino

Atlikusi radijo transliacijų perdavimo paslaugų rinkų tyrimus, RRT nustatė, kad šių rinkų charakteristikos (stabilios radijo transliacijų perdavimo paslaugų kainos, galimybė steigti savo elektroninių ryšių tinklus) leidžia vystytis veiksmingai konkurencijai jose ir be RRT taikomų įpareigojimų.

Dėl to RRT panaikino 2006 m. ir 2010 m. „Telecentrui“ nustatytus prieigos suteikimo, skaidrumo, nediskriminavimo, kainų kontrolės ir sąnaudų apskaitos bei apskaitos atskyrimo įpareigojimus.

Konkurencijos taryba pastabų dėl RRT siūlomų priemonių neturėjo. Europos Komisija, įvertinusi RRT tyrimo rezultatų projektus, pritarė RRT siūlomoms priemonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.