Ką daryti, kad kartu su „Windows XP“ nemirtų ir tavo kompiuteris

Pabaiga jau čia pat – balandžio 8 d. „Microsoft“ smeigs peilį į legendinių „Windows XP“ širdį. Prieš vėją nepapūsi – 2001 m. pateikta operacinė sistema beviltiškai paseno, tad sprendimas nutraukti jos palaikymą visai logiškas. Tačiau bent trečdalis namų kompiuterių vis dar naudoja netrukus stingstančiu lavonu virsiančius „Windows XP“. Tad ką dabar daryti ir kaip elgtis, jei ši sistema vis dar sėkmingai veikia tavo kompiuteryje? Jei tikrai nenori įsigyti naujesnių „Windows“, padaryk bent štai ką…

„Windows XP“ iškeliauja į amžinojo mėlyno mirties lango medžioklės plotus. Pasisteng, kad kartu neiškeliautu ir tavo kompiuterio saugumas.<br>123rf nuotr.
„Windows XP“ iškeliauja į amžinojo mėlyno mirties lango medžioklės plotus. Pasisteng, kad kartu neiškeliautu ir tavo kompiuterio saugumas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Mar 29, 2014, 5:14 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:37 AM

Į paniką pulti nereikia. Ekspertai ramina – pasaulio pabaiga akimirksniu neištiks. Pati sistema praradusi palaikymą dvokti nepradės, detalės iš kompiuterio neišvarvės, tiesiog darysis vis mažiau saugi.

Taigi, jei turimas kompiuteris naudojamas bet kokioms finansinėms operacijoms atlikti, čia laikote kokius nors svarbesnius duomenis, mėgstate naršyti po nežinomas svetaines, siunčiate eksperimentines programas – primygtinai rekomenduotume pakeisti operacinę sistemą į naujesnę.

Jei kompiuteris joms per silpnas (kas nors gal dar dirba antikvariniais 2001–2003 m. pentiumais), galima išmėginti ir „Linux“. Veiks netgi greičiau. Iškart po to, kai baigsite prakaituoti aiškindamiesi, kaip priversti viską veikti.

Na, bet žadėjome patarimų tiems, kurie užsispyrė ir nori toliau naudotis „Windows XP“.

1

Didžiausia nepalaikomos programinės įrangos bėda – vis didėjančios saugumo spragos. Gamintojai nustojo kurti atnaujinimus ir lopyti aptiktas klaidas, tad kompiuteris su tokia operacine sistema tampa itin lengvu programišių grobiu.

Taigi, pirmiausia būtina pasirūpinti patikima antivirusine programa, o dar geriau – dviem. Kai kurių gamintojų programos sėkmingai veiks „Windows XP“, tik svarbu nenaudoti pasenusių ir neatnaujinamų, nes iš jų naudos bus kaip iš ožio pieno.

Kol dar galima, gerai būtų atsisiųsti ir įsidiegti nemokamą „Microsoft Security Essentials“. Po balandžio 8 d. ir ši nemokama programa „Windows XP“ nebebus teikiama, tačiau „Microsoft“ žada vis dar platinti jos naujinius.

2

Atsisakykite „Internet Explorer“ naršyklės. Tiesiog sena šios naršyklės versija nebeveikia su kai kuriomis naujomis svetainėmis, o naujausios negalima įdiegti „Windows XP“.

Jei pasilikote „Windows XP“, įsidiekite „Google Chrome“ arba „Mozilla Firefox“ interneto naršyklę. Abi ir toliau veiks „Windows XP“ sistemoje, tad galėsite naudotis naujausiomis naršyklių saugumo galimybėmis.

3

Išties geriausia atsisakyti jungtis prie interneto per kompiuterį, kuriame visa dar sukasi „Windows XP“. Jei būtinai norite tokiu naudotis, naudokite jau įdiegtas programas – gal senus bei mielus žaidimus – ir nieko nebekeiskite.

Jei vis tiek norite naudotis internetu, šiuo kompiuteriu nesijunkite prie interneto bankininkystės, neapsipirkite tinkle, nesuveskite jokių svarbesnių savo slaptažodžių. Naršykite tik patikimose, gerai žinomose svetainėse (skaityti lrytas.lt yra saugu).

Jei vis dėlto kompiuterį naudojate „torrent“ failams siųstis, faktiškai pasmerkiate jį greitai užkrėsti. Tokiu atveju prie jo nereikėtų jungti jokių įrenginių, jokiu būdu nesusieti su kitais namų tinklo kompiuteriais (jei tokių yra) ir kuo dažniau tikrinti dėl pasigautų ligų. Aišku, jokiems kitiems darbams šis kompiuteris neturi būti naudojamas.

Žodžiu, akivaizdu, kad sistemą vis tiek reikės keisti, tad visi šie sprendimai yra tik laikini ir toli gražu nepatikimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?