Lietuvoje sukurtą e.nosį jau galima užsisakyti internete

Lietuvių sukurtas prietaisas „Peres“, galintis nustatyti kiaulienos, jautienos, paukštienos ir žuvies šviežumą, pristatomas visuotinio finansavimo portale „Indiegogo“, o jo kūrėjai jau priima užsakymus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 2, 2014, 1:50 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:40 PM

Ars Lab“ valdybos narys Augustas Alešiūnas teigė, kad idėja sukurti „Peres“ jam kilo po to, kai patyrė stiprų apsinuodijimą maistu. „Tą dieną pasigaminome maistą namuose taip, kaip įprastai darome kiekvieną dieną. Iš pradžių nieko neįtarėme, bet kai aš ir visa šeima stipriai apsinuodijome, iš karto supratome, kad kažkas buvo negerai su maistu, – sakė A.Alešiūnas. – Būtent tada man pirmą kartą kilo mintis sukurti tokį prietaisą, kuris patikrintų maisto šviežumą.“

Įmonė „Ars Lab“ beveik metus dirbo drauge su mokslininkais iš Kauno technologijos universiteto (KTU), kol sukūrė pirmąjį funkcionalų „Peres“ prototipą. Šį projektą koordinavo Nacionalinis inovacijų ir verslo centras (NIVC).

„Elektroninės nosies projektas – vienas geriausių pavyzdžių, kaip verslo skatinamas technologinis progresas įgyvendinamas, panaudojant mokslininkų ir tyrėjų kompetencijas – tai abipusiai svarbus dialogas, kurio rezultatai netrukus pasieks vartotojus“, – teigė NIVC direktorius Almantas Danilevičius.

Anot KTU Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto profesoriaus dr. Dariaus Gailiaus, šis, iš pirmo žvilgsnio, gana paprastas prietaisas yra nuoseklių mokslinių tyrimų rezultatas. „Elektroninės nosies veikimas yra pagrįstas dujų jutiklių ir duomenų perdavimo technologijos sąveika. Metalo oksido dujų jutikliai matuoja dujų koncentraciją ore, programinė įranga atitinkamai išanalizuoja šiuos duomenis ir belaidžiu „Bluetooth“ ryšiu juos perduoda į mobilųjį įrenginį. Šios technologijos galimybės buvo tiriamos naudojant specializuotas maisto tyrimų metodikas ir taikant aukščiausius kokybės reikalavimus jos patikimumui. Gauti rezultatai mus tikrai džiugina“, – sakė profesorius.

Šio įrenginio naudojimas visiškai paprastas. Tereikia jį nukreipti į maisto produktą ir paspausti mygtuką. Po kelių sekundžių duomenys greitai, aiškiai ir suprantamai pateikiami vartotojui išmaniojo telefono ar planšetės ekrane. Vartotojas sužino, ar produktas šviežias, ar buvo laikomas tinkamomis sąlygomis, ar nėra rizikos juo apsinuodyti.

Europos Komisijos pateiktais duomenimis, kiekvienais metais Europoje išmetama 90 milijonų tonų maisto. „Peres“ kūrėjų komanda tiki, kad elektroninės nosies naudojimas sumažins šį skaičių, nes žmonės turės galimybę patikrinti, ar maistas vis dar šviežias ir tinkamas vartojimui. Padidės ir vartotojų galimybės sutaupyti.

Daugiau informacijos apie produktą rasite paspaudę čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.