Nauja „Nokia“ viltis – spartuolis „Lumia 930“ su balso asistente

„Microsoft“ priklausanti telefonų gamintoja „Nokia“ vakar prasidėjusiame renginyje „Build 2014“ pristatė tris naujus „Lumia“ išmaniuosius telefonus su „Windows Phone 8.1“ operacine sistema. Kartu su dviem vidutiniokais pristatytas aukščiausios klasės „Lumia 930“, taip pat pademonstruota naujovė – virtuali asistentė „Contana“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2014, 11:55 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:09 PM

Bendrovė taip pat pranešė, kad visi dabar prekyboje esantys modeliai, kuriuose veikia „Windows Phone 8“ operacinė sistema, nuo šios vasaros galės būti atnaujinti į „Windows Phone 8.1“.

Naujoje operacinės sistemos versijoje vartotojai ras sąveikias plyteles (angl. Live Tiles), vienu perbraukimu išskleidžiamą pranešimų centrą, teksto rinkimo pagalbininką „Word Flow“ ir balso asistentę „Cortana“.

Renginyje dalyvavę žurnalistai pastebėjo, kad „Contana“ pristatyta gerokai vėluojant („Apple“ įrenginių savininkai jau kelerius metus gali bendrauti su „Siri“, o „Android“ turi „Google Now“). Nepaisant to, ji yra daug žadanti.

„Bing“ paieškos sistemą naudojanti „Contana“, kaip ir jos konkurentai kitose platformose, gali atlikti visas svarbiausias užduotis – nustatyti žadintuvą, priminimus, atsakyti į įvairius klausimus (pradedant oro sąlygomis, baigiant sporto rungtynių rezultatais), įjungti aplikacijas ir t.t. Jos dirbtinis balsas skamba natūraliai, be to, programa gali atlikti sudėtingai suformuluotas užduotis, tokias kaip: „Kai kitąkart šnekėsiu su seserimi, primink man, kad jos paklausčiau apie jos naują šuniuką.“

„Contana“ taip pat gali susidraugauti su kitomis aplikacijomis ir gauti jų informaciją (pvz., rasti lėktuvo bilietus el. pašte ar nustatyti priminimą apie būsimą laidą „Hulu“ grotuve). Žinoma, balso asistentė lietuviškai nesupras – tik angliškai, be to, kol kas ji bus prieinama tik JAV rinkai.

Kartu su „Windows Phone 8.1“ vartotojai taip pat gaus atnaujintą nuotraukų galeriją ir nuotraukų redagavimo programėlę „Creative Studio“ bei „Nokia Storyteller“ aplikaciją, kuri leis įkelti savo istorijas į socialinius tinklus video formatu.

Gera, bet ne geriausia

Išmanusis telefonas „Nokia Lumia 930“ bus naujasis kompanijos pasididžiavimas. Šiame modelyje integruota 20 mln. tšk. raiškos „PureView“ kamera su kompanijos „Zeiss“ optika, optiniu vaizdo stabilizavimu ir patobulinta „Rich Recording“ technologija su kryptiniais mikrofonais. Šie sprendimai užtikrins kokybišką vaizdą ir garsą, o nuotraukas pagyvinti leis „Living Images“ funkcija.

Telefonas turi 5 colių (12,7 cm) skersmens „ClearBlack“ ekraną, kuris bus ryškus netgi saulės atokaitoje. Modelyje įdiegta itin jautraus ekrano technologija, tad valdyti telefoną galima mūvint pirštines, o pats ekranas padengtas braižymams ir smūgiams atspariu „Gorilla Glass 3“ stiklu.

„Nokia Lumia 930“ bus itin greitas: telefone įmontuotas 2,2 gigahercų (GHz) spartos keturių branduolių „Snapdragon“ procesorius, 2 GB darbinės atminties (RAM), tad vartotojas galės greitai paleisti ir naudotis programėlėmis, žaidimais, naršyti internete ar naudotis integruotomis „Microsoft“ paslaugomis, tokiomis kaip „OneDrive“ ir „Microsoft Office“. Telefoną maitins talpi 2420 mAh baterija, kurią galima įkrauti belaidžiu būdu.

Tiesa, technologijų rinka besidomintys išsyk pastebės, kad didžiuotis čia nelabai yra kuo: esminių naujovių telefonas neturi, o pagrindiniu „Nokia“ ginklu išlieka kokybiška vaizdo kamera. Ar to užtenka?

„Apple“ balso asistentė „Siri“ jau skaičiuoja trečius metus, jos telefonai jau atrakinami piršto atspaudu; neatsilikti bando ir „Samsung“, naująjį „Galaxy S5“ papildžiusi ne tik pirštų atspaudų skeneriu, bet ir pulso matuokliu.

Be to, „Samsung“ ir „HTC“ atkreipė dėmesį į bene opiausią išmaniųjų telefonų problemą – baterijos darbo laiką – bei pristatė naujus programinius sprendimus, kurie leis telefonu be įkrovimo naudotis bemaž mėnesį (aišku, veiks jis labai ribotai). O jų vaizdo kameros, jei ir atsilieka nuo „Nokia“, tai tikrai nedaug – gal žingsniu, ar pėda.

„Nokia Lumia 930“ prekyboje Lietuvoje pasirodys liepos mėnesį, o kainuos 1500 Lt neįskaičiavus mokesčių ir subsidijų.

Vidutiniokų papildymas

Kompanija renginyje pristatė dar dvi naujoves: „Lumia 630“ su dviem SIM kortelėmis ir pigiausią 4G/LTE „Nokia“ išmanųjį telefoną „Lumia 635“.

Šiuose modeliuose įdiegtas galingas „Snapdragon“ keturių branduolių procesorius. Telefonuose yra 4,5 colio skersmens ekranas su „ClearBlack“ technologija, kad vaizdas ekrane išliktų ryškus šviečiant saulei. Ekranas taip pat padengtas braižymams ir smūgiams atspariu „Gorilla Glass 3“ stiklu. Telefonai bus įvairių spalvų, o jų nugarėles vartotojai galės pakeisti.

Iš viso rinkoje pasirodys trys modeliai: „Lumia 630“ 3G ryšio modelis su viena SIM kortele, analogiškas modelis su dviems SIM kortelėmis ir vienas pigiausių 4G/LTE ryšį palaikančių telefonų „Lumia 635“.

Visi šie telefonai suteiks vartotojams galimybes, kuriomis pasižymi „Lumia“ flagmanai – įdiegti „SensorCore“ jutikliai, kurie susieti su „Bing Health and Fitness“ programėle, leidžiančia realiu laiku matyti nueitų žingsnių, atstumo skaičių ar sudegintas kalorijas. Telefonuose yra „Microsoft Office“ paketas, „Nokia Camera“ programėlė, nemokami pasauliniai žemėlapiai bei „Here“ navigacija, kuria galima naudotis ir atjungus interneto ryšį.

„Nokia Lumia 630“ pardavimo vietose turėtų pasirodyti gegužę. Telefono su viena SIM kortele versija kainuos apie 400 litų be mokesčių ir subsidijų, o su dviem SIM kortelėmis – 425 litus be mokesčių ir subsidijų. „Nokia Lumia 635“ Lietuvą turėtų pasiekti birželį ir kainuos nuo 475 litų, skaičiuojant be mokesčių ir subsidijų.

Parengė Gediminas Gasiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.