Lietuvių ir suomių kūrinys už 514 Lt jūsų lovą pavers išmaniąja

Suomių bendrovės „Beddit“ pagamintas tokio paties pavadinimo produktas ir lietuvių „E-Bros“ sukurta programėlė išmaniesiems įrenginiams įprastą lovą paverčia išmaniąja. Įrenginys stebi žmogaus miego kokybę ir dalija patarimus, ką daryti, kad poilsis naktį būtų geresnis. Tiesa, toks malonumas nėra pigus: už gaminį teks pakloti 149 eurus (514 Lt).

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Apr 16, 2014, 1:10 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:42 PM

„Daugelis užmiršta, kad kokybiškam gyvenimui miegas yra net svarbesnis nei sveika mityba ar sportas, – pastebėjo „Beddit“ vadovas Lasse Leppakorpis. – Trečdalis Vakarų šalyse gyvenančių žmonių kenčia nuo nemigos. Ką jie gali daryti? Pirmiausia, jiems reikėtų išsiaiškinti, kaip jie miega. Daugelis galvoja tai žinantys, bet ir tiesų ne visada taip yra.“

Prekyboje yra daug įvairių įrenginių, galinčių stebėti miego kokybę – įvairios apyrankės, išmanieji laikrodžiai ir pan. Tačiau L.Leppakorpis juos vertina skeptiškai: esą jie varžo žmogų, yra nepatogūs, jų baterijas reikia įkrauti.

„Beddit“ skiriasi tuo, kad, vartotojui einant miegoti, nereikia užsidėti specialių apyrankių ar kitų prietaisų, neleidžiančių pilnai atsipalaiduoti. Užtenka ant lovos patiesti specialią, ploną juostą ir įjungti programėlę mobiliajame telefone“, – sakė L.Leppakorpis.

Stebi ir pabara

Juosta jaučia miegančiojo širdies dūžius, kvėpavimo ritmą, kada jis apsiverčia ant kito šono ir kitus judesius. Taip pat ji fiksuoja knarkimą, triukšmą ir kambario apšvietimą.

Šie duomenys į telefoną perduodami „Bluetooth“ ryšiu, o programėlė įvertina, kada vartotojas atsigulė, kada užmigo, kiek kartų apsivertė, kada kėlėsi, knarkė ir kitą per naktį surinktą informaciją. Miego duomenys taip pat palyginami su aplinkos veiksniais.

Ryte mobilioji aplikacija pateikia ataskaitą apie praėjusios nakties miego kokybę bei patarimus, kaip ją būtų galima pagerinti (pvz., atsigulti kitu laiku, nevalgyti sunkaus maisto prieš miegą, aktyviau sportuoti ir pan.).

L.Leppakorpis pastebėjo, kad juosta yra tokia jautri, jog ant jos užvažiavus automobilio ratu ir išjungus variklį, ji vis tiek fiksavo vairuotojo širdies dūžius. Tačiau ką daryti, jei vienoje lovoje miega du žmonės (ar... daugiau)?

„Jei juostą, pavyzdžiui, prispausite lovos koja, ji negalės fiksuoti dviejų žmonių duomenų. Bet jei ant juostos miegos vienas žmogus, ji veiks tinkamai. Kitam reikės antros juostos“, – sakė „Beddit“ kūrėjas.

Juosta turi lipnų sluoksnį, kuriuo prisitvirtina prie čiužinio. Ją galima kelis kartus perkelti, bet vėliau, kad laikytųsi tvirtai, lipnų sluoksnį gali tekti pakeisti. Pačiam įrenginiui suteikiama metų garantija, bet jis turėtų veikti gerokai ilgiau. Net jei ant lovos mėgsta padūkti vaikai.

Telefonas nesiilsi

Programinę dalį įgyvendinusios bendrovės „E-Bros“ direktorius Ričardas Kunevičius pastebėjo, kad šis projektas programuotojams buvo rimtas iššūkis.

„Turėjome rasti būdą, kaip priimti didelį kiekį įvairių smulkių duomenų, juos apdoroti ir pateikti vartotojui suprantama forma. Iš pradžių abejojome, ar programėlė bus pajėgi susidoroti su tokiu dideliu duomenų kiekiu, ar pakaks nakčiai telefono baterijos. Efektyvūs algoritmai padėjo išspręsti šiuos klausimus, o telefonas, nuolat analizuodamas informaciją, per naktį sunaudoja 20–30 proc. baterijos“, – sakė jis.

Programėles galima rasti „AppStore“ ir „Google Play“ parduotuvėse. Jos ir toliau yra tobulinamos – dirbama prie gilesnės miego ciklų analizės ir galimybės saugoti duomenis debesijoje.

„Beddit“ atstovai šiuo metu vykdo derybas su įvairių šalių – taip pat ir Lietuvos – mažmeninės prekybos tinklais, taigi ateityje produktą bus galima įsigyti ir parduotuvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.