Jaunieji konstruktoriai nustebino išmone ir brandžiais darbais

Penktadienį Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje prasidėjo dvidešimtasis tarptautinis jaunųjų elektronikos konstruktorių darbų konkursas. Šiemet konkurse dalyvaujantys geriausi Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Rygos radioelektronikos konstruktoriai vertinimo komisijai pristatė 30 darbų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 25, 2014, 4:50 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:02 PM

Konkurso organizatorius jaunieji konstruktoriai nustebino ir savo išmone, ir brandžiais kūriniais. Konkursui pristatyti darbai sukurti remiantis šiuolaikine kompiuterių technika ir pažangiomis technologijomis.

Jauniausias konkurso dalyvis – šiaulietis 10 metų Džiugas Ivaškevičius pristatė apie pusmetį kurtą dekoraciją „Žiema“. Mažasis konstruktorius pademonstravo, kaip mygtukais galima keisti dekoracijos spindėjimo režimus ir vaizdo mirgėjimo greitį.

Vilniečiai 17 metų Jonas Macijauskas su 16 metų Povilu Karalkevičiumi parodė savo sukurtus multikopterius, kurie į orą gali pakelti fotoaparatą ar vaizdo kamerą.

Čia pat kompiuterio vaizduoklyje buvo demonstruojamos ir šiais multikopteriais iš paukščio skrydžio padarytos įspūdingos nuotraukos.

J.Macijausko sukurtas 6 elektros variklių multikopteris į viršų gali pakelti apie kilogramą sveriantį fotoaparatą ar vaizdo kamerą.

Apie 15 minučių ore išbūti galintis aparatas kelią namo randa pasinaudojęs jame įmontuota vietos nustatymo įranga.

Jaunasis konstruktorius sakė, kad multikopteriui sukurti ir jam išbandyti sugaišo apie pusę metų, o reikiamos detalės kainavo apie 4000 litų.

Kauno moksleiviai konkursui pristatė šviesos efektus. Daug įdomių darbų atsivežė ir svečiai iš Rygos.

Kristapas Abelis parodė, kaip veikia jo sukonstruota „Teslos ritė“.

Rygietis Kasparas Kreicbergas pademonstravo retro radijo imtuvą, į kurį įmontavo MP3 grotuvą.

Iš Latvijos atvykęs Martinis Jekimovas pristatė portatyvinę eleltromagnetinę stotį, kurią galima panaudoti ir kaip šaunamąjį įtaisą, ir kaip iš kietųjų kompiuterio diskų informaciją ištrinantį įrenginį.

Iš pradžių tik Šiaulių miesto moksleiviams skirtas jaunųjų elektronikos konstruktorių darbų konkursas 1997 metais tapo respublikiniu, o 2004 m. išaugo į tarptautinį.

Konkurso tikslas – paskatinti jaunuosius radioelektronikos konstruktorius kurti, suteikti jiems galimybę pristatyti savo kūrinius bei susipažinti su kolegų darbais.

Konkurse dalyviai varžosi trijose amžiaus grupėse: jaunesniųjų – iki 15 metų, vyresniųjų – nuo 15 iki 18 metų ir vyriausiųjų – nuo 18 iki 21 metų.

Konkursui pateikiami darbai, susiję su elektronika, ryšio sistemomis, kompiuterija, roboto technika. Darbai turi būti originalūs, estetiški, saugūs naudoti. Vertindama darbus komisija atsižvelgia į prietaiso originalumą, praktinį pritaikymą, atlikimo kokybę.

Dvidešimtą kartą rengiamam konkursui pristatytus darbus apžiūrėję vertinimo komisijos nariai tvirtino, kad konkursui pateikti jaunųjų konstruktorių kūriniai suteikia vilties, kad Lietuvoje netrūks perspektyvių elektronikos, kompiuterių technikos specialistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.