Norvegijos armijoje – virtualios realybės akiniai „Oculus Rift“

Vairuojant tanką sunku matyti, kas vyksta aplinkui, ypač kovinių veiksmų metu, kai tanko liukas būna uždarytas. Tuomet šarvo sienų apsuptas vairuotojas lieka bemaž aklas. Vis dėlto, Norvegijos kariuomenė atrado įdomų ir šiuolaikišką šios problemos sprendimo būdą – tankisto regą jie pagerino naudodami virtualios realybės akinius „Oculus Rift“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 9, 2014, 3:24 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:23 AM

Tankisto sėdynėje – lyg atvirame lauke

Tanko išorėje sumontavus keturias kameras su sferiniais lęšiais, specialistams pavyko sukurti 360 laipsnių apimantį virtualios realybės vaizdo srautą, tiesiogiai transliuojamą vairuotojui manevrų metu.

Vaizdas iš kamerų pasiekia kompiuterį, kur yra perleidžiamas per specialią programinę įrangą ir iš sferinio paverčiamas atgal į įprastą, tuomet jis persiunčiamas į virtualios realybės akinius. Jie suteikia galimybę stebėti aplinkinį vaizdą norimu kampu.

Su „Oculus Rift“ tanko vairuotojas aplinką regi be jokių trukdžių, tanko šarvus jis tarsi permato kiaurai. Vienas iš šios sistemos kūrėjų per akinius transliuojamą vaizdą palygino su kompiuteriniame žaidime „Battlefield“ iš transporto priemonės matomu vaizdu.

Pritaikymas kariuomenei – už 2000 JAV dolerių

Nors dabartinė „Oculus Rift“ versija tėra tik būsimo produkto prototipas, tačiau, lyginant su tradicinėmis sistemomis, net ir šis modelis jau turi daugybę privalumų. Visų pirma, kaina – demonstracinis tokio įrenginio vienetas kainuoja maždaug 2000 JAV dolerių, kai įprasta karinių kamerų sistema galėtų kainuoti bent 50 kartų daugiau.

Šis išradimas atveria galimybę ir kompiuteriniuose žaidimuose įprastiems „heads-up“ ekranams – tai yra permatomi ekranai, kurie žiūrinčiajam prieš akis pateikia reikalingus duomenis. Tokiu būdu pagerėja dėmesio koncentracija, nes nebelieka poreikio žvilgsnį nukreipti nuo įprastos žiūrėjimo trajektorijos.

Manoma, kad, vykdant tinkamą sistemos plėtrą, būtų nesunku įdiegti permatomą skydelį, rodantį vietovės žemėlapį ar pagrindinius tanko sistemų duomenis.

Nepakeičiami karinių atakų metu

Norvegų karo laboratorijos atstovas, majoras Ola Petter Odden teigia, kad šis įrenginys bus nepakeičiami situacijose, kai tankai yra atakuojami ir privaloma uždaryti visus liukus. Vis dėlto sintetinis vaizdas sukelia didesnę įtampą akims ir labiau vargina, tad ilgesnes distancijas tankistas važiuos aplinką stebėdamas natūraliai – akiniai bus naudojami tik pavojaus metu.

Majoras optimistiškai vertina ir tai, kad „Oculus VR“ kompaniją įsigijo „Facebook“ korporacija. Jo teigimu, tai turėtų užtikrinti pakankamą produkto finansavimą ir spartų vystymą. Tikimasi, kad jau greitai bus galima įsigyti pakankamai kokybiškus akinius, leisiančius tokią sistemą taikyti kaip naują militaristinės veiklos koncepciją.

Gali patirti ir lietuviai

Nors turės praeiti dar šiek tiek laiko, kol šis išradimas pasieks ir Lietuvos kariuomenę, tačiau ir virtualios realybės akinius, ir tanko vairavimo ypatumus gali išmėginti kiekvienas Lietuvos gyventojas. Bendrovė LaisvalaikioDovanos.lt siūlo išbandyti abi šias pramogas, tiesa, tik atskirai. Pasivažinėti kariniu šarvuočiu galima prie Vilniaus įsikūrusiame tankodrome, o „Oculus Rift“ išbandyti galima Vilniuje ir Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?