Kišeninis „Sony RX100 III“ – kosminės galimybės ir kosminė kaina

Profesionalūs fotografai vis dar tiki veidrodinių fotoaparatų privalumais, rimtesni mėgėjai dairosi tik į sisteminius fotoaparatus, daugelį kitų tenkina telefono kamera, tad neseniai pasaulį valdžiusias „muilines“ jau pakasėme ir užmiršome? Oi neskubėkite. Paėmęs į rankas mažulyti „Sony Cyber-shot RX100“ su 1.0 colio dydžio vaizdo jutikliu, retas profesionalas drįs juoktis, o daugelis sisteminių fotoaparatų savo galimybėmis jam neprilygsta nė iš tolo. Naujasis šios šeimos narys „RX100 III“ sveria tik 290 g, bet turi dar geresnį objektyvą, integruotą vaizdo ieškiklį, triskart greitesnį procesorių ir… 300 litų didesnę kainą.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

May 21, 2014, 9:45 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:09 PM

„Cyber-shot RX100“ serijos fotoaparatus renkasi solidžias fotografavimo galimybes ir įrenginio kompaktiškumą vertinantys fotografai. Geriausias ankstesnių modelių ypatybes išsaugojo ir naujasis „RX100 III“. Išsaugojo ir įspūdinga kompaktiniams fotoaparatams kainą.

Nors kol kas neskelbiama kiek Lietuvoje kainuos birželio mėnesį pasirodysiantis modelis, tačiau JAV jį jau galima užsisakyti už 800 dolerių, o tai 100 dolerių daugiau negu pirmtakas „RX100 II“. Tiesa, už papildomą sumą gausime ir puikių patobulinimų. Ko vertas vien naujos kartos skaitmeninis vaizdo ieškiklis OLED ekranu, platesnio kampo ir „šviesesnis“ objektyvas bei.. Na, bet apie viską nuosekliai.

Naujasis objektyvas

„RX100 III“ panaudotas geresnių optinių ypatybių ir platesnio kampo objektyvas „ZEISS Vario-Sonar T* 24-70mm F1.8-2.8“pritaikytas fiksuoti universalius vaizdus – nuo kraštovaizdžio iki jausmingų portretų.

Didelė objektyvo apertūros reikšmė (F2.8) leidžia išgauti tiksliai sufokusuotą objekto vaizdą su išsiliejusio fono efektu – profesionalūs gremėzdai prarado dar vieną išskirtinę savybę.. Didesnis pralaidumas šviesai įgalina spartesnį užrakto veikimą, taip galima nesunkiai „pagauti“ net greitai judančius objektus. Integruotas 3 žingsnių ND šviesos filtras suteikia dar daugiau kūrybinės raiškos galimybių paryškinti nuotraukose tam tikrus atspalvius.

Nors senesnio „RX100 II“ objektyvo optinis priartinimas buvo kiek didesnis (3,6x, o dabar tik 2,9x), gerokai „šviesesnis“ naujokas suderintas su puikiu 1.0 colio dydžio vaizdo jutikliu (20.2MP raiškos „Exmor R CMOS“) tai visiškai kompensuoja.

Vaizdo ieškiklis

Kitas šios serijos fotoaparatuose lauktas patobulinimas yra ištraukiamas vaizdo ieškiklis „OLED Tru-Finder“, perteikiantis ryškų ir detalų objektyvo vaizdą fotoaparatą laikant prie pat akies. Būtent vaizdo ieškiklių nebuvimas dažniausiai erzina profesionalus, tad tai jau rimta.

Vaizdo ieškiklio optiniai paviršiai padengti „ZEISS T*“ danga, kuri maksimaliai sumažina šviesos atspindžių lygį. Akies jutiklis automatiškai įjungia vaizdo ieškiklį, akiai nuo jo nutolus vaizdas perjungiamas į LCD ekranėlį.

Smegenys

Kaip jau minėjome „RX100 III“ panaudotas 20,1 mln. taškų raiškos 1.0 colio dydžio atvirkštinio apšvietimo vaizdo jutiklis „Exmor R CMOS“, jau išbandytas „RX100 II“ modelyje. Šis jutiklis gerokai didesnis negu aptinkami kituose kompaktinės klasės fotoaparatuose, todėl nuotraukų ir filmuoto vaizdo kokybė irgi bus puiki.

„Sony“ naujausios kartos vaizdo apdorojimo procesorius „BIONZ X“ veikia iki 3 kartų sparčiau už savo pirmtaką. Jis palaiko detalių atkūrimo technologiją, padedančią išgauti natūralią vaizdo tekstūrą, sumažina difrakcijos ir vaizdinio triukšmo lygį bei padeda išsaugoti vaizdo ryškumą, kai fotografuojama prietemoje ar nakties metu.

Video

Pirmą kartą „Cyber-shot“ serijos fotoaparatuose palaikomas pažangus XAVC S vaizdo formatas, kuris leidžia įrašyti „Full HD“ standarto vaizdą iki 50 Mb/s režimu su minimaliais iškraipymais net ir greito veiksmo scenose. Be to, vaizdas gali būti įrašomas iki 100 kadrų per sekundę sparta, o tai kol kas prieinama toli gražu ne visiems kur kas didesniems modeliams. Taip nufilmuotą vaizdą vėliau galima kokybiškai peržiūrėti sulėtintu režimu.

„Intelligent Active Mode“ režimas sumažina nepageidaujamus virpesius, kai filmuojama fotoapratą laikant rankoje. Pirmą kartą „RX100“ serijos fotoaparate panaudota kadro analizės technologija ir 5 ašių stabilizacija, tad pakankamai stabiliai galima filmuoti net vaikštant.

Nauja 4K peržiūros funkcija suteikia galimybę peržiūrėti nuotraukas 4K raiškos televizoriuje. Didelės raiškos nuotraukos gali būti perduotos per HDMI jungtį ar „Wi-Fi“ ryšiu tiesiai į „BRAVIA“ serijos televizorių modelius.

„Sony“ čia sugebėjo įdiegti pažangių filmavimo galimybių, sutinkamų profesionaliose kamerose. Per HDMI jungtį „Full HD“ standarto vaizdas gali būti įrašomas į išorinę laikmeną. „Zebra“ šablonas ieškiklyje ar LCD ekranėlyje padeda identifikuoti šviesiausias filmuojamos scenos vietas. O dvigubo įrašymo funkcija leidžia vaizdą įrašyti nedidelės apimties MP4 formatu ir aukščiausios kokybės AVCHD/XAVC S failais.

Kiti saldumynai

Asmenukių mėgėjai turėtų įvertinti 3 colių įstrižainės „Xtra Fine LCD“ ekranėli, kurį galima pasukti 180 laipsnių kampu ir patogiai fotografuotis ištiestos rankos atstumu. Tai praverčia ir fotografuojant iš žemų ar aukštų padėčių.

„RX100“ serijoje debiutuojanti „PlayMemories Camera Apps“ padės išplėsti kūrybines ir funkcines fotoaparato galimybes parinkus tinkamą programėlę. Fotoaparatas taip pat aprūpintas „Wi-Fi“ ir NFC sąsajos galimybėmis.

Galiausiai, „RX100 III“ išsiskiria lanksčiomis rankinio valdymo galimybėmis, taip vertinamomis tarp fotografijos entuziastų. Pasirinktos fotografavimo funkcijos gali būti priskirtos naujam programuojamam mygtukui ir valdymo žiedui.

Kaip visą tai „Sony“ sudėjo į 101.6 x 58.1 x 41 mm dydžio korpusą išlieka paslaptis ir mums. Nors, aišku, didesnė paslaptis vis tiek bus, ikaip įirodyti artimiesiems, kad šis mažulis tikrai vertas tokios nemažos sumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.