„Intel“ pasiekė savo velnišką tikslą

Didžiausia pasaulyje procesorių kompiuteriams gamintoja iš pirmo žvilgsnio lyg ir neturi konkurentų: AMD procesorius aptiksime viename iš dešimties parduodamų nešiojamųjų kompiuterių, ketvirtosios kartos „Haswell“ parduodami kaip ledai karštą vasaros dieną, nenumaldomai artėja penktosios kartos „Broadwell“ procesorių pristatymo data. Tačiau vienos svajonės ligi šiol korporacijai taip ir nepavyko pasiekti. Tiksliau – nepavykdavo. Tačiau dabar „Intel“ pristatė „Velnio kanjoną“, ir…

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 4, 2014, 11:43 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:06 AM

Tai įvyko antradienį Taivane konferencijoje „Computex“. Viskas prasidėjo lyg ir įprastai. Paminėdama 20-ąjį „Pentium“ klasės procesorių gimtadienį „Intel“ pristatė naują „Pentium G3258“. Pigus, kiek geresnis, žodžiu, įprasta. Visi jau žinojo, kad penktosios kartos „Broadwell“ paleidimo data atidėta, tad nieko naujo lyg ir nesitikėjo.

Ir tuomet „Intel“ ištraukė kozirį, pavadinta „Devil’s Canyon“ („Velnio kanjonas“). Taip pavadinti du naujos klasės „Haswell“ procesoriai „Core i7-4790K“ ir „Core i5-4690K“. Ir būtent galingesnis jų pagaliau padėjo „Intel“ pasiekti tai, kas iki šiol šiam gamintojui buvo neįveikiama aukštuma.

Kiekvieno iš keturių „Core i7-4790K“ branduolių bazinis veikimo dažnis siekia 4.0 GHz!

Tai pirmas kartas, kai šios bendrovės procesoriui pavyko įveikti 4.0 GHz standartinio greičio barjerą. Ligi šiol tai pavykdavo padaryti trumpam ir ne visais procesorių branduoliais, tačiau tik „Devil’s Canyon“ i7 pasiekia tokį dažnį visais branduoliais, o turbininiu režimu gali pasiekti ir 4,4 GHz veikimo dažnį.

„Intel“ viceprezidentė Lisa Graff sako, kad „Velnio kanjonas“ buvo sukurtas labai greitai – darbai prasidėjo tik 2013 m. gruodį.

„Inžinieriams pateikėme labai konkrečią užduotį: norime procesoriaus, kuris galėtų veikti 4GHz dažniu visais keturiais branduoliais. Tačiau nurodėme ir labai daug apribojimų – negalima keisti aušinimo metodo, negalima keisti lizdo, procesorius privalo būti puikiai suderinamas su šiuo metu esančiomis pagrindinėmis plokštėmis“, – sakė L.Graff.

Užduotis pavyko. Tad jau turintys greitą žaidimų kompiuterį ir norintys jį paversti velnišku, galės tiesiog įsigyti „Core i7-4790K“ (numatyta kaina 339 doleriai) ir prijungti jį prie esamos plokštės. Vienintelis realus pokytis – šis procesorius naudos šiek tiek daugiau energijos. „Devil’s Canyon“ galia padidėjo iki 88 W (anksčiau galingiausi „Intel“ procesoriai buvo 84 W galios).

Štai kokią velnio sėklą ta „Intel“ sėja ir nėra kas ją sustabdo.

Na, gerai, naujausio dvylikos branduolių AMD FX-7600p procesoriaus 8 branduoliai skirti grafikai, tad „Intel“ čia gali net nemėginti kautis, tačiau keturių pagrindinių branduolių turbininis dažnis tesiekia 3,6 GHz. Na, gerai, tai mažas procesorius nešiojamiesiems kompiuteriams, jo galia tesiekia 35 W. Tačiau „Intel“ savo pasiekė ir tai svarbiausia. Net jei dėl to teko šokti į „Velnio kanjoną“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.