„Nokia Lumia 630“: išmanusis pradedančiajam

Prieš kelerius metus rasti gerą išmanųjį telefoną už mažiau nei tūkstantį litų buvo sudėtinga. Dabar šiame segmente bręsta rimta kova, o „Nokia“ šaukia, kad yra pasiruošusi pakilti nuo atsarginių suolelio.

„Lumia 630“ yra vienas paskutinių telefonų, kuriuos dar gamino pati „Nokia“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Lumia 630“ yra vienas paskutinių telefonų, kuriuos dar gamino pati „Nokia“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jun 27, 2014, 9:54 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:32 AM

Pigus ir geras. Tokie buvo suomių „Nokia“ telefonai prasidedant mobiliojo ryšio vajui. Bet išmaniųjų era suomius išmušė iš vėžių: žmonės puolė pirkti brangius konkurentų telefonus.

Pasimetusi „Nokia“ iš pradžių laikėsi įsikibusi visiems įgrisusios „Symbian“, vėliau skubiai išleido dar neišbaigtą „Meego“ platformą, o sulaukusi pirmųjų pagyrų netikėtai peršoko į „Windows Phone“ valtį. Ir, galiausiai, puolė į „Microsoft“ glėbį.

Lumia 630“ yra vienas paskutinių telefonų, kuriuos dar gamino pati „Nokia“. Ir nors per tas kelias savaites, kol jį bandžiau, buvau ne sykį suraukęs nosį, turiu pripažinti: tokiame kainų segmente (apie 520 Lt) rasti lygių šiam išmaniajam nėra lengva.

Plastmasė yra... gerai?

Neseniai „Sony“ sukritikavau už tai, kad aukščiausios klasės išmaniojo telefono pakuotėje nepridėjo ausinių. Ko gero, teks atsiimti žodžius – panašu, kad tai tampa nauja mada. „Lumia 630“ pakuotėje radau tik telefoną, išimamą bateriją ir įkroviklį. O gal šiuo atveju ausinių atsisakyta taupymo sumetimais?

Telefone galima naudoti dvi SIM korteles, bet, kadangi turiu tik vieną numerį, antrojo „microSIM“ kortelės dėklo nepanaudojau. Neprireikė ir atminties išplėtimui skirtos „microSD“ kortelės dėklo – telefoną turėjau tik porą savaičių, tad išsiverčiau su telefone esančiais 8 GB (tiesa, 2,8 GB jau užėmė operacinė sistema, dar beveik 1 GB – iš anksto įdiegtos programėlės ir žaidimai).

Pirmas dalykas, krentantis į akis, yra ryškus plastmasinis dangtelis, kurį, esant poreikiui, galima pasikeisti. Bandymui suteikto įrenginio nugarėlė buvo ryškiai geltona, o pirkėjai dar gali rinktis oranžinę, žalią, baltą arba juodą.

Vargu, ar galima skųstis dėl sprendimo naudoti plastmasę – juk tai yra biudžetinis išmanusis, tad gamintojas taupė, kur galėjo. O ir kritikuoti dangtelio neapsiverčia liežuvis: jo tekstūra švelni, bet neslidi, taigi patogu laikyti net drėgnomis rankomis. Be to, per tas porą savaičių jis visiškai nesusiraižė (ar bent to nesimato), nors jam teko ir ant purvino stalo sodyboje pašliaužioti, ir lauke ant žemės tinklinį žaidžiančio šeimininko lūkuriuoti.

Nesusiraižė ir ekraną saugantis stiklas. Staigmena: pasirodo, tai – naujausias „Gorilla Glass 3“. Tokios ekrano apsaugos neįperka (ar nenori pirkti) net kai kurie aukščiausios klasės išmaniųjų telefonų gamintojai, o „Nokia“ jo nepagailėjo net tokiam pigiam modeliui.

Dėl sunkiai suprantamų priežasčių „Nokia“ nusprendė telefone atsisakyti fotoaparato mygtuko – korpuse yra tik garso reguliavimo ir užrakto mygtukai. Dar jis turi standartinę ausinių (viršuje) ir „microUSB“ jungtį (apačioje) baterijos įkrovimui bei duomenų perkėlimui. Nugarėlėje – fotoaparato „akis“ ir nedidelė garsiakalbio anga.

Taupymas šen ir ten

Antra vieta (po dangtelio), kur taupo telefonu gamintojai, įprastai būna ekranas. Taip ir šiuo atveju: 4,5 colio (11,4 cm) įstrižainės ekrano raiška – tik 854 x 480 tšk. Beje, apatines 54 tšk. eilutes užima trys „Windows Phone“ valdymo mygtukai (atgal, namai ir paieška), perkelti nuo korpuso.

Žodžiu, ekrano raiška nėra stebuklinga, o priekabi akis nesunkiai įžvelgė taškelius. Bet paprastam, žlibinėti nelinkusiam vartotojui tai neturėtų sukelti nepatogumų.

Priekabiąją akį erzino ir 9 švieselės ekrano viršuje. Labiausiai jos pastebimos, kai ekranas šviesus (pvz., naršant internete). Ne tokioms priekabioms akims šį „efektą“ reikėjo parodyti pirštu – ir tai ne visi jį pamatė. Daugeliui pastebimesnės buvo sodrios spalvos, kurias užtikrina IPS LCD ekrane panaudota „Clear Black“ technologija, ir dideli matomumo kampai.

Vienas iš netikėtų taupymo sprendimų – telefone nėra šviesos jutiklio, kuris leistų įjungti automatinį ekrano ryškumo nustatymą. Vietoje to ekrano šviesumą reikia valdyti rankiniu būdu: iš ekrano viršaus „ištraukti“ valdymo juostą ir pasirinkti vieną iš trijų (žemas, vidutinis, aukštas) nustatymų. Žodžiu, pirmos dienos atrodė taip: įeini į patalpą – patamsini ekraną; išeini į lauką – pašviesini; išlenda saulė – jungi maksimumą; grįžti į vidų – vėl nuo pradžių... Galiausiai įpratau prie vidutinio ryškumo ir nebežaidžiau.

Dar vienas taupymo sprendimas – telefonas neturi priekinės kameros. Taigi jokių vaizdo pokalbių. Ir asmenučių.

O galinė 5 mln. tšk. raiškos kamera neturi blykstės. Kiek netikėta iš „Nokia“, bet ką padarysi, teko verstis taip. Nesupraskit neteisingai – kamera, kaip biudžetiniam telefonui, parūpinta tikrai gera. Puikias nuotraukas galima fiksuoti iki saulėlydžio, bet sutemus ir, tarkim, sėdint prie laužo tenka rimtai susikaupti, kad nesujudėtų rankos. Ir fiksuojamas objektas. Antraip rezultatas vertas nebent „Instagram“.

Tas pat ir kambaryje: jei lempos gerai apšviečia patalpą, fotografuok į valias; kitu atveju rezultatas primins sustabdytą siaubo filmo kadrą.

Labiau mėgstantys filmuoti, ko gero, apsidžiaugs, kad telefonas tai atlieka padoria 720p raiška.

Pažaidžiam... šachmatais?

Šiaip jau „Windows Phone“ operacinė sistema visada pasižymėjo spartumu – net jei telefonas neturi itin greito procesoriaus. „Lumia 630“ įmontuotas keturių branduolių 1,2 Ghz taktinio dažnio „Snapdragon 400“ jai – per akis ir dar daugiau. Didesnė problema ta, kad čia yra tik 512 MB operatyviosios atminties. N.Kesmino balsu konstatuoju: „Ką gi. Jokių žaidimų. Na... žinoma, ne visų. Bet kokybiškų? Tikrai ne.“

Paprasčiau sakant, telefone negalėsite pasimėgauti žaidimais, kuriems reikia 1 GB operatyviosios atminties. Tarkim, „Gun Bros“, „Nova 3“, „Fifa '14“, „Amazing Spider-man“ ir pan.

Aišku, visus paprastesnius žaidimus, pradedant „Sudoku“, baigiant šachmatais, naudoti galėsite. O aš laisvą laiką dažniausiai leidau su „Hill Climb Racing“ ir „Despicable Me: Minion Rush“ (jie telefone buvo įdiegti iš anksto). Tiesa, pastarieji kartais striginėjo.

Kitoms programoms, muzikai/radijui, naršymui internete ir panašiems reikalams spartos – sočiai. Didesnė problema nebent ta, kad programėlių parduotuvėje „Marketplace“ galite nerasti naujesnės aplikacijos ar žaidimo. Bet jei telefonas – pradedančiajam, ras viską, ko reikia.

Didesnių problemų nekils ir dėl akumuliatoriaus. Jo talpa – 1830 mAh, tad naudojant taupiai energijos užteks trims-keturioms dienoms. Bet telefoną kankinant, jį gali tekti krauti jau po pusdienio: įjungus muziką ir maigant žaidimą, įrenginys atlaikė skrydį į Londoną ir kelionę iš oro uosto į viešbutį – maždaug 5 valandas.

Langai be langinių

Prisipažinsiu: man „Windows Phone“ operacinė sistema yra kur kas patogesnė ir patrauklesnė nei „Android“. Ir bent jau aš manau, kad ji yra gerokai paprastesnis variantas norintiems pradėti naudotis išmaniuoju telefonu. Nors „Android“ turi daugiau galimybių, ji yra kur kas klaidesnė ir sudėtingesnė.

Šiame telefone įdiegta „Windows Phone 8.1“ – naujausia operacinės sistemos versija. Vis dar tokia pati paprasta ir greita. Tik su naujais kaprizais.

Tiems, kas su šia sistema dar nesusipažinę, trumpas instruktažas: kitaip nei „Android“, čia yra tik vienas pradinis ekranas, kurį sudaro programėlių „plytelės“. Jos gali būti trijų dydžių: mažiausia – tarsi piktograma programai įjungti, o didesnėse pateikiama daugiau informacijos. Tarkim, kalendoriuje rodomi artimiausi įvykiai; el. pašte – paskutiniai laiškai; orų programėlėje – lietus (ar pas jus būna ir kitokių prognozių?)... Taip iškelti galima ir kontaktus – tokiu atveju matysite paskutinę jų pasidalintą informaciją socialiniuose tinkluose, praleistus skambučius ar gautas SMS.

Negaliu nepaminėti ir svarbių „Lumia“ serijos privalumų: šiuose telefonuose išsyk galima naudotis „Microsoft Office“ programomis (peržiūrai ir minimaliam redagavimui), taip pat šie telefonai turi itin patogias „Here“ žemėlapių ir navigacijos aplikacijas.

„Windows Phone 8.1“ naujovė – veiksmų langas, kurį galima „ištraukti“ iš ekrano viršaus – panašus į tą, kurį jau seniausiai turi „Android“. Taip, „langams“ jo tikrai trūko, o ir dabartiniam sprendimui yra kur tobulėti.

Pirmiausia, čia pateikiami tik keturi nustatymai („Wi-Fi“, „Bluetooth“, fotoaparatas ir ekrano apšvietimas), kurių keisti negalima. O pranešimus (el. laiškus, socialinių tinklų žinutes) iš čia galima tik įjungti – tiesiogiai atsakyti, ištrinti ar kitaip su jais elgtis negalėsite.

Smarkiai nuliūdino tai, kad naujausioje versijoje sugadinta anksčiau man patikusi „Windows Phone“ funkcija – vidinė aplikacija „Žmonės“, sujungianti visų socialinių tinklų („Facebook“, „LinkedIn“, „Twitter“) žinutes į vieną srautą. Dabar ji kartais neužkrauna „Facebook“ pranešimų, o norint kažką atlikti (paskaityti komentarus, parašyti savo, paspausti „Patinka“, padidinti nuotrauką) – siunčia į pačią aplikaciją. Klausimas „Microsoft“ genijams: kam man šito įrankio, jei vis tiek esu priverstas naudoti „Facebook“ programėlę?

Dar vienas nemalonus siurprizas laukė viename interviu. Telefone įsidiegiau balso įrašymo programėlę, kurią teko naudoti ir kitame „Nokia“ telefone. Kaip ir anksčiau, įjungęs įrašymą užrakinau ekraną, pašnekėjau gerą pusvalandį, paimu telefoną, o jis sako, kad įrašė... 4 sekundes. Žodžiu, programėlė nusprendė nustoti įrašinėti vos užrakinus ekraną. Nors anksčiau taip nesielgė. Teko pasitikėti atmintimi...

Taip pat „Lumia 630“ veikia naujoji „Microsoft“ balso asistentė „Cortana“. Tik... aš jos deramai ir nepanaudojau. Kelis kartus bandžiau, bet ji niekaip nesugebėjo prisijungti prie interneto. O kai nori sužinoti temperatūrą ar sužinoti futbolo rungtynių rezultatą, greičiau tiesiog įsijungti reikiamą aplikaciją nei laukti, kol tavo veblenimus iššifruos tingus balso asistentas. Be to, ji supranta tik angliškai, tad lietuviams iš jos menka nauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.