Keturios taisyklės, kaip saugoti savo nešiojamą įrenginį vasarą

Besidžiaugdami karštomis liepos dienomis gamtoje ar paplūdimyje net nesusimąstome, kad vasarą svarbu pasirūpinti ne tik savimi, bet ir savo elektroniniais prietaisais. Netepsi jų kremu nuo įdegio ir neatgaivinsi jūroje, smėliukas iš jų atima grožį, o gaivus lietutis gali atimti ir garantiją. Tačiau pavojai ne tokie ir baisūs, jei žinai, kaip saugotis. „Samsung Electronics Baltics“ serviso centro vadovas Dainius Žilinskas tai žino ir štai ką pataria.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 26, 2014, 8:03 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:32 PM

Didžiausias priešas – automobilis

Vienas svarbiausių patarimų: per karščius nepalikite elektroninių prietaisų (kompiuterių, mobiliųjų telefonų, fotoaparatų) automobilyje! Ypač – ant automobilio prietaisų skydelio. Ir ne tik todėl, kad grįžę galite nerasti ir prietaiso, ir automobilio lango stiklo. Įrenginių elektroninės dalys, ypač baterija, nemėgsta karščio ir tiesioginių saulės spindulių, o kokia pirtimi virsta automobilio salonas, matyt, jau patyrėte.

Jei pačios elektronikos karštis ir pasigailės, baterijos gyvenimo laiką jis tikrai sutrumpins ir gana stipriai. Negana to, itin įkaitęs įrenginio akumuliatorius gali net užsidegti ir pridaryti dar rimtesnės žalos.

Taigi, jei jau nutarėte palikti kokį nors įrenginį automobilyje, pasistenkite jį gerai pridengti ir padėti kuo toliau nuo labiausiai įkaistančių vietų. O jei prietaisus pasiėmėte su savimi į paplūdimį, taip pat nelepinkite jų saulės voniomis – geriausia juos laikyti pavėsyje, kuprinėje ar po rankšluosčiu.

Keista, tačiau pasaulyje egzistuoja labai nedaug sprendimų, skirtų išsaugoti savo turtui paplūdimyje. Prie paplūdimio krėslo tvirtinamas 27 svarus Didžiojoje Britanijoje kainuojantis vandeniui nelaidus seifas „AkvaVault“ ir kol kas tik rengiamas gaminti į smėlį įsigręžiantis konteineris brangiems daiktams „The Beach Vault“, Lietuvoje dar neparduodami, tad rūpintis savo įrenginiais teks savarankiškai.

Smėlis – žudikas

Dar vienas elektroninių prietaisų priešas paplūdimyje – smėlis. Dažnai pasitaiko, kad telefonas tiesiog įkrinta į smėlį ir ten laukia gintaro ieškotojų. Be to, smėlis itin gadina įvairius mygtukus, labai kenkia fotoaparatų objektyvams, garsiakalbiams ir mikrofonams. Ilsėdamiesi pajūryje galite net nepastebėti, kaip greitai ir lengvai įrenginys aplimpa smėliu, o patekusį į ertmes jį labai sudėtinga iškrapštyti.

Ypač saugokite krovimo jungtį, nes smėlis gali ją visiškai užteršti – galiausiai net nepavyks telefono įkrauti. Kraunant įrenginį, kurio jungtyje yra sudrėkusio smėlio, gali įvykti trumpas jungimas, todėl galite padaryti žalos sau ir savo turtui.

Be to, smėlis veikia kaip švitrinis popierius. Telefonui su „Gorilla glass“ ekranu tai nelabai kenkia, tačiau nugarėlė vis tiek gali prarasti grožį. O jei prie ekrano priklijavote apsauginę plėvelę arba turite puikų ir atsparų vandeniui „Sony Xperia Z“ ar „Z1“ serijos telefoną, kurio ekraną dengia gamyklinė plėvelė, ją smėlis tikrai apgadins.

Saugiausia paplūdimyje telefoną laikyti specialiame dėkle, kad į jį nepakliūtų smulkių smėlio dalelių. Pigiausias ir universaliausias variantas – įsigyti plastikinį permatomą dėkliuką, skirta apsaugoti telefonui nuo vandens. Jie kainuoja nedaug ir puikiai saugo. Tiesa, palyginti lengvai suplyšta, tad patikrinti, ar dėkliukas neprakiuro, reikia kiekvieną kartą prieš jį naudojant.

Jei vis dėlto į telefoną pakliuvo smėlio ar smulkių šiukšlių, jas galite išpūsti paprastu suspausto oro balionėliu. Tereikia jo šiaudelį nukreipti į užsiteršusias jungtis ir tarpus bei išpūsti susikaupusias šiukšles. Tokie balionėliai parduodami elektronikos dalių parduotuvėse.

Pagelbėti gali ir ryžiai

Matyt, sakyti, kad vanduo elektroniniams prietaisams kenkia, nė nebereikia – tai žino visi. Aišku, rinkoje atsiranda vis daugiau atsparių drėgmei, net galinčių fotografuoti po vandeniu telefonų ir fotoaparatų. Tačiau kol kas retas turi „Samsung Galaxy S5“ ar „Sony Xperia Z1“, tad lankydamiesi paplūdimyje būtinai privalo pasirūpinti apsauga nuo vandens.

Sūrus vanduo ypač greitai veikia elektroninius komponentus ir skatina jų koroziją. Todėl venkite atsiliepti telefonu, naršyti internete ar tikrinti sms žinutes vos išlipę iš jūros. Neglauskite įrenginio prie šlapių plaukų. Vasarą pavojingas ne tik jūros vanduo, bet ir lietus. Dažnai net nesusimąstę atsiliepiame telefonu per lietų, o tai įrenginiui taip pat gali pakenkti.

Jei vis dėlto telefonas šiek tiek sudrėko, jį galite įdėti į indą su sausais ryžiais, nes būtent ryžiai geriausiai ištraukia drėgmę. Tokiame inde telefoną patartina laikyti ne trumpiau nei vieną parą. Stipriai sušlapinę telefoną, iš karto išimkite ir nusausinkite jo bateriją – sudrėkus kontaktams elektros srovė itin pavojinga elektronikai. Net nusausintos baterijos nerekomenduojama dėti atgal į įrenginį, nes ir pats telefonas bus sudrėkęs, o jo viduje esantys komponentai, jei ir nesudegs prijungus bateriją, tikrai suges nuo korozijos kur kas greičiau, nei turėtų.

Taigi nusausinę bateriją kuo skubiau pristatykite įrenginį į autorizuotą servisą, kad jis būtų papildomai išvalytas ir patikrintas.

Duok oro, ORO!!!

Dirbdami nešiojamuoju kompiuteriu lauke, nelaikykite jo ant kelių – kompiuteris dėl to greičiau kaista, o kartais įkaitęs jo dugnas gali net palikti nudegimų ant jūsų kūno. Itin svarbu neuždengti vėdinimo angų ir kompiuterio apačioje įrengto aušinimo skyriaus – šiltame ore kompiuteris perkaista daug greičiau, o negavęs oro gali pradėti prastai dirbti, išsijungti ar net sugesti.

Geriausia dirbant naudoti specialius nešiojamiesiems kompiuteriams skirtus įprastus ar aušinimo padėkliukus.

Dauguma šiuolaikinių išmaniųjų telefonų gali perduoti duomenis nešiojamajam ar planšetiniam kompiuteriui. Įjungę duomenų perdavimą telefone galite net nepastebėti, kad toks įrenginys įkaista iki labai aukštos temperatūros. Dėl šios priežasties pasirūpinkite įrenginio ventiliacija. Paliktas mažoje, uždaroje ertmėje ar ant saulėtos palangės telefonas tiesiog perkais ir suges.

Nepamirškite, kad įjungtas duomenų perdavimas daro didelę įtaką telefono baterijos veikimo laikui – jis gali gerokai sutrumpėti.

Taigi keturios pagrindinės vasaros taisyklės išmaniesiems įrenginiams: venk smėlio, venk karščio, venk vandens ir duok oro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.