Lietuvės idėja: drabužius pataisys siuvantis tušinukas

Suplyšo drabužis? Norite pakeisti jo dizainą, bet nemokate siūti? Ne problema – visa tai už jus atliks rašiklį primenantis prietaisas „Fabric pen“. Jį sugalvojo kaunietė Ingrida Kazėnaitė, mananti, kad toks gaminys rinkoje gali pasirodyti per artimiausius kelerius metus.

Kišeninis prietaisas „Fabric pen“ nuskenuotų medžiagą ir, nustatęs jos spalvą bei tekstūrą, atspausdintu lopu užtaisys pažeidimą.<br>Electroluxdesignlab.com nuotr.
Kišeninis prietaisas „Fabric pen“ nuskenuotų medžiagą ir, nustatęs jos spalvą bei tekstūrą, atspausdintu lopu užtaisys pažeidimą.<br>Electroluxdesignlab.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2014, 10:09 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:38 PM

„Daugeliui mūsų siuvimas ir rūpinimasis drabužiais nėra malonus užsiėmimas, – sako I.Kazėnaitė. – „Fabric pen“ konceptualus įrenginys visu tuo pasirūpins už jus, leisdamas jums pasireikšti kūrybiškai.“

Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto studentės idėja skamba išties futuristiškai: kišeninis prietaisas nuskenuotų medžiagą ir, nustatęs jos spalvą bei tekstūrą, atspausdintu lopu užtaisys pažeidimą. Naudojant šį įrenginį taip pat būtų galima drabužį papildyti originaliomis dizaino, spalvų ar raštų detalėmis.

I.Kazėnaitės produkto idėja paremta nanotechnologijomis: nuskenavus audinį įrenginio viduje būtų pagamintas specialus mišinys (pvz., medvilnės celiuliozė ar sintetinės medžiagos polimeras) ir parinkti pigmentai, kad „atspausdinta“ medžiaga atitiktų drabužį. Be to, medžiagoje naudojamos nanodalelės atnaujintas vietas padarytų atspariomis vandeniui ir purvui.

Lietuvė mano, kad panaši technologija galėtų būti panaudota ir kitose srityse, pvz., medicinoje – atspausdinti tvarsčiams ar pleistrams tiesiai ant odos.

„Fabric pen“ pateko tarp 35 geriausių konkurso „Electrolux Design Lab 2014“ darbų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.