Slaptame laiške - politiko patarimai propagandos pėstininkams

Rusijoje įsigaliojo informacinių technologijų ir informacijos apsaugos įstatymo pataisos, pagal kurias kiekvienas populiarus tinklaraštininkas prilyginamas žiniasklaidos priemonei. Ta proga Rusijos paslaptis viešinantys programišiai „Anoniminis internacionalas“ paskelbė vieno to įstatymo autorių, Rusijos Dūmos deputato Roberto Šlegelio, elektroninio pašto dėžučių turinį. Štai kaip vadovauja propagandos fronto kariams interneto tyrumą ginantis politikas ir kokios žmogiškos silpnybės jam nesvetimos.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 4, 2014, 10:44 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:20 PM

Kai kam atrodo, kad verta net pasimokyti iš interneto tyrumą smarkiai ginančios Rusijos, kuri taip aršiai nutarė saugoti šalies piliečių asmens duomenis, kad šiems gali tekti atsijungti nuo pasaulinio interneto. Gražu, nors brauk ašarą ir dėkok įstatymų rengėjams. Ypač Rusijos Dūmos informacinės politikos, IT technologijų ir ryšių ekspertų komisijos vadovui Robertui Aleksandrovičiui Šlegeliui.

Paprastas valstybės tarnautojas, žmogus, kuris išgyvena dėl gero Rusijos įvaizdžio, kovoja su šmeižtu internete… Oi, o kas čia?

„Anoniminio internacionalo“ paviešintas vyro susirašinėjimas išduoda, kad kovoja jis su tiesa, o šmeižtu kaip tik užsiima noriai ir kartais net pasijunta šiokiu tokiu internetinės propagandos fronto vaduku. Bent jau prie „Tarptautinės informacinės kovinės grupės“ (nedviprasmiškai pavadinta organizacija) kūrimo jis prisidėjo labai aktyviai.

Na, o ką daryti žmogui, kai taip nervina Vakarų spauda? Iš vieno laiško matyti, kad vyro nervai nelaiko, kai visokie „Laisvės radijai“ rašo: „Televizorius kalba, kad Ukrainoje fašistai. Pažiūrėkite į nuotraukas iš Rusijos provincijos – atrodo, fašistai būtent ten…“

Šalia žinutės įdėtos sienų su fašistiniais šūkiais nuotraukos R.Šlegelio nesujaudino, o štai pats žinutės faktas – dar ir kaip. Viename laiške jis pasidalija šia žinute ir rašo: „Pažiūrėk į šitą ir kitas jų „Twitter“ žinutes. Tokius reikia skubos tvarka iš Rusijos siųsti nach… Su pagarba, Robertas Šlegelis.“

Kadangi tiesiog pasiuntus nebūtinai išeina, R.Šlegelis ėmėsi atsakomųjų priemonių. Kovo mėnesio pradžioje slaptame laiške kažkokiam Romanui Labinui Dūmos narys rašo: „Pirmiausia reikia surinkti vaikinų lyderių tinklą informaciniam karui ir pakviesti juos į mūsų organizacinį komitetą. Po to reikės dizainerių dailininkų, tokių, kurie tekstus moka rašyti. Tai pirminiam palaikymui.

Aš tuo metu pamėginsiu pakalbėti su antirusiškai nusiteikusiais ukrainiečiais ir pasiūlysiu sušaukti pilietinės bendrijos susitikimą, kuriame aptartume išėjimo iš krizės sprendimus. Jei sutiks, tai jie savais kanalais mūsų taikos planą skleis, o mes – savais. Kol kas mes pralaimime – jų vakaruose daugiau, jie aktyvesni, dirba savo teritorijoje ir juos palaiko Vakarai.“

Šis laiškas dar atrodo kiek mįslingas, bet jau balandžio pabaigoje organizacija dirba visu pajėgumu ir aktyviai renka propagandos karius. Na, o kaip tas karas vyksta puikiai atskleidžia ši uoliam „kariui" pasiųsta  R.Šlegerio instrukcija: 

„Sveikas, kary! Šį kartą siūlau išeiti į tarptautinę areną ir dėti medžiagą užsienietiškų „YouTube“ kanalų bei forumų komentarų skiltyse.

Jei niekada to anksčiau nedarei: forumai, komentarų skiltys, grupės, vaizdo saugyklos, t.y. informacinių mūšų kovos laukai visame pasaulyje dirba vienodai – registruojiesi ir dedi komentarą. Jei kyla diskusija – pasitelki „Yandeks“ vertėją.

1. Imame štai šį video. („Obama imposes sanctions against America“ ir pridėta „YouTube“ nuoroda)

2. Ir anglišką tekstą štai iš čia (siunčiau praėjusį kartą). Pridedame video iš pietryčių (pridėta laiško pabaigoje), prie kurio pridedame išverstus komentarus ir aprašymą.

3. Dedame viską komentarų skiltyse čia. (pateiktos nuorodos į „Fox“, „CNN“ ir „BBC“ „Youtube“ kanalus).“

Taigi, pasirodo, naivi viltis, kad dalyvaujantys informaciniame kare rusų jaunuoliai bent išmoks anglų kalbą, nepasitvirtina – jie tiesiog deda jau paruoštus komentarus, o visa kita – automatinis vertėjas. Tačiau laišką gavęs „karys“ Maškarinas Eugenijus nesnaudė, iškart ėmėsi darbo:„Paėmiau sėjai dvi medžiagas.“

Taigi interneto tyrumą informatikos ekspertų vadovas mato labai savotiškai ir tik Rusijos teritorijoje. Tačiau tai - ne vienintelis jo veiklos laukas. Iš kitų laiškų matyti, kad vyras užsidegė uždrausti Rusijoje rodyti užsienietiškus kino filmus, o kai kurių jo projektų nelogiškumas nustebino net FSB.

Tačiau „Anoniminis internacionalas“ juk ne kokie žvėrys, negalėjo paviešindami susirašinėjimus parodyti Dūmos deputatą kaip robotą, kuris prarado bet kokį žmogiškumą. Todėl rado ir jo žmogiškų silpnybių.

Štai gruodžio mėnesį į R.Šlegelio pašto dėžutę iš mokėjimo sistemos „SegPay“ atėjo patvirtinimas, kad jis sėkmingai susimokėjo ir nusipirko narystę portale „Publicgfvideos.com“. Gražu – nusipirko legaliai. Nelabai gražu – narystė prakeiktame ištvirkusių užsieniečių pornografiniame portale, nuo kurių pats ir puolė ginti Rusiją.

Kita vertus, narystę pirko gruodį, o įstatymai priimti vėliau. Tad gal apsilankęs liko nepatenkintas, štai ir ėmėsi tautiečius nuo viso to ginti. Na, o tai, kad iš kitų laiškų matyti, jog tuos tautiečius pats kvailais kaimiečiais laiko, nieko tokio – juk laiškai asmeniniai, niekas nesužinos…

Oi, velnias, sužinojo. Ir baisiausia, kad pavogti laiškai ne tik iš supuvusio „@gmail.com“ (kuriuo kažkodėl vis tiek naudojasi), bet ir iš nacionalinio apsaugoto pašto „@ya.ru“. O gal nepavogti – gal visą tai kažkas sukūrė? Tiesa, ligi šiol visa „Anoniminio internacionalo“ informacija pasitvirtindavo. Be to, juk norisi tikėti, kad greta Rusiją į bedugnę stumiančių kvailių atsiranda ir mąstančių bei drąsių jų priešininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.