Kremlių griauna „Kliunkis Pliumpis“

Pasaulis turėjo savo „WikiLeaks“, JAV – Edwardą Snowdeną. Rusijoje atsirado „Kliunkis Pliumpis“ („Shaltay Boltay“). „Anoniminiu internacionalu“ pasivadinusi komanda be jokio gailesčio sprogdina Kremlių iš vidaus.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-08-09 11:25, atnaujinta 2018-02-11 11:06

Rusijos ir pasaulio žiniasklaida net nežino, kaip reaguoti į tokią drąsą – vieni spėja, kad informaciją nutekina konkuruojančios valdžios grupuotės.

Kiti mano, kad tai gudrus Rusijos saugumo tarnybų projektas – „pernelyg protingiems“.

O „Shaltay Boltay“ toliau viešina slaptą informaciją, kuri kol kas visada pasitvirtina.

Apnuoginti imperatoriai

„Visada su jumis – net kai patys to nė neįtariate. Jūsų „Anoniminis internacionalas“, – taip pasirašytą elektroninį laišką pernai gruodžio 31 d. gavo kai kurie politinėmis temomis rašantys Rusijos žurnalistai.

Į laišką buvo sudėtas visas būsimo naujamečio prezidento Vladimiro Putino sveikinimo tekstas. Tą patį vakarą paaiškėjo – tekstas autentiškas: V.Putino kalba žodis žodin jį atitiko.

Dabar daugelis supranta, kad tas pirmasis informacijos paviešinimas buvo lyg ir tinklaraščio „Shaltay Boltay“ reklama.

„Wordpress“ svetainėje gruodžio 12-ąją – Rusijos konstitucijos dieną – registruotas tinklaraštis dabar yra tapęs skandalingiausiu kada nors iš valdžios kuluarų nutekintų žinių šaltiniu.

Tiesa, tuomet, po Naujųjų metų, jis nutilo ir tylėjo iki pat šiemetės Krymo okupacijos.

Kovo 7-ąją Rusijos žurnalistai sulaukė naujo laiško – jame detaliai buvo išdėstytas mitingo Krymo palaikymui planas. Nurodytos biudžetinės organizacijos, kurių atstovai ten bus atvaryti privaloma tvarka, nurodytas ir plano autorius – Rusijos prezidento administracija.

Kita reikšminga žinutė – kovo 13-ąją. Nutekinta slapta socialinė apklausa, kuri išduoda, kad Krymo totoriai nepritaria pusiasalio prijungimui prie Rusijos.

Apklausą užsakė vėlgi Rusijos prezidentūra.

O kovo 28-ąją žurnalistai gavo slaptų nurodymų televizijos kanalams, kaip teisingai nušviesti savaitės įvykius, kopijas.

Čia jau ne tik tekstiniai failai, bet ir dokumentų su V.Putino spaudos atstovo Dmitrijaus Peskovo pastabomis nuotraukos.

Įdomūs I.Strelkovo laiškai

Jau balandį buvo išplatintas didžiulis dokumentų rinkinys, nušviečiantis, kaip Rusija rengia referendumą Kryme. Tai sukėlė sensaciją.

Dokumentai buvo parengti ir prezidento administracijos, ir Valstybės Dūmos deputatui Leonidui Levinui priklausančios viešųjų ryšių agentūros „Tainyj sovetnik“ („Slaptasis patarėjas“).

Balandžio pabaigoje išplatintas Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu vizito Kryme grafikas visiškai pasitvirtino. O tai tapo dar vienu įrodymu – „Kliunkis Pliumpis“ kažkokiu stebuklingu būdu išties gauna slapčiausią informaciją iš Kremliaus.

Gegužės 12-ąją – nauja sensacija. Paviešintas slaptas Donbaso teroristų vado Igorio Strelkovo susirašinėjimas.

Ten gausu įdomių smulkmenų: prieš metus I.Strelkovo, tuomet dar kompanijos „Maršal kapital“ saugumo tarnybos vadovo, rašyti laiškai apie žmonių sekimą su paslaptingais žodžiais „šitą reikia pašalinti“.

Taip pat – jo suteiktos konsultacijos verbuojantiems savanorius į Sirijoje pagarsėjusį Slavų korpusą.

Yra ir 2010 metais rašytas laiškas Rusijos nacionalistinio portalo berkem.ru administratoriui, kuriame I.Strelkovas dėsto savo svajonę Rytų Ukrainoje įgyvendinti Padniestrės scenarijų.

Gegužės 13 dieną „Kliunkis Pliumpis“ paviešino visą žurnalistų, gavusių slaptus apdovanojimus už Krymo įvykių nušvietimą, sąrašą. Nurodymas iš viršaus – į sąrašą įtraukti kuo daugiau žmonių, kad „viršininkas pasidžiaugtų lojalių žiniasklaidos priemonių gausa“.

Tada „Anoniminis internacionalas“ ėmėsi tų, kas už pinigus ruošia dezinformaciją ir propagandą socialiniuose tinkluose, rašo komentarus užsienio žiniasklaidos portaluose, atskleidė, kas ir kaip organizuoja tokią veiklą.

Vėliau ėmėsi ekonominių Rusijos problemų – viešino susirašinėjimus, išduodančius realią ekonomikos padėtį ir nusikalstamą valdžios atstovų veiklą.

Versijos be atsakymo

Viskas labai įdomu ir naudinga. Tačiau niekas taip ir neatsakė į pagrindinį klausimą – kas tie išprotėję drąsuoliai, kurie dabartinėje Rusijoje drįsta kapstytis prezidento patarėjų stalčiuose ir pašte?

Kodėl jie tai daro? Kas už to slepiasi ir kokių tikslų siekia?

Juk tokio masto informacijos viešinimo dabartinėje V.Putino Rusijoje niekas nesitikėjo. Neoficialių šaltinių teigimu, prezidento administracijoje vyksta aktyvi informatorių paieška.

Pirmoji versija – kad vyksta Kremliaus grupuočių kova dėl įtakos.

Niekam ne paslaptis, kad šiuolaikinės Rusijos elitas gyvena nuolatiniame kare „visi prieš visus“, tad būtų galima tikėtis, kad kažkas pasitelkė tokį ginklą.

Kiti netgi spėja, kad tai pačios prezidento administracijos projektas, kurio tikslas – supurtyti artimą loviui arba sostui elitą. Minima „Gazprom-Media“ vadovo Michailo Lesino pavardė.

Po jo žygių Rusijos žiniasklaidos rinkoje 2013 metais beveik išnyko nepriklausoma spauda.

Šmėžuoja ir Aleksejaus Gromovo – vieno uoliausių prezidento administracijos ideologų – pavardė. Kai ką gali stebinti, kad „Kliunkis Pliumpis“ niekada nieko nerašė apie juos.

Deja, šią versiją žlugdo logika – kam tokio lygio veikėjams, kurių net pavardžių šiais metais Kremliaus kuluaruose netariama be reikalo, reikia tos košės?

Kita versija – slaptosios tarnybos. Gal net užsienio.

Tokias mintis kelia labai jau profesionalus įsilaužimas į elektroninio pašto dėžutes.

O užsieniečių ranką Rusija įžvelgia visur, kur pasigirsta atvirai nepritariančiųjų fašistinei valdžios politikai balsai. Vis dėlto slaptosioms tarnyboms čia per daug poezijos ir emocijų.

Kai kas sako, kad tai gali būti kokio įsiutusio dėl atleidimo ar pažeminimo darbuotojo kerštas. Deja, tai visai neįtikėtina – vienam tiek nuveikti nepavyks, o ir rizika dėl keršto pernelyg didelė. Tad greičiausiai reikia klausti pačių „Anoniminių Kliunkių Pliumpių“. Juolab kad atsakymus raštu tinklaraščio kūrėjai dalija noriai.

O ar tikėti tuo, ką jie sako apie save, ar ne – jūsų reikalas.

Siekia parodyti realybę

„Mes – ne programišiai klasikine šio žodžio prasme. Platinamą medžiagą mes iš dalies randame internete, dažnai ją mums atneša informatoriai.

Be to, mūsų komandoje yra ir aktyvistų, kurie kažkur tuos susirašinėjimus gauna. Mes neklausiame – iš kur. Tiesiog bendrų pasitarimų metu nusprendžiame – rodyti duomenis viešai ar pasilaikyti juos sau.

Jei kas ne iš mūsiškių nutars perduoti mums gautą informaciją, mes ją nagrinėsime, tikrinsime. Jei nuspręsime, kad jai tinka frazė „Šalis turi žinoti savo didvyrius“, paviešinsime su savo komentarais.

Tačiau mes niekam neįsipareigoję – laikomės tik savo principų“, – vienam rusui žurnalistui į klausimą, kas jie tokie, atsakė „Anoniminis internacionalas“.

„Mes nepriklausome Kremliaus grupuotei, kad ir ką manytų sąmokslo teorijų šalininkai. Mes nesame opozicija, nors ir simpatizuojame jų veikėjams.

Tačiau sužinoję apie purvinus opozicionierių darbus juos irgi nedvejodami paviešinsime.

O mūsų informatorių aktyvumas, matyt, susijęs su pastaruoju metu vykstančiu politinio kurso pokyčiu bei augančia grėsme Rusijai virsti slavišku Iranu.

Gal ir prezidento administracijoje yra žmonių, kurių nežavi ši perspektyva. Mūsų komandos ji irgi nežavi“, – sakė programišiai.

Į klausimą, koks gi „Kliunkio Pliumpio“ tikslas ir kas jie tokie yra, paslaptingieji kovotojai atsakė paslaptingai: „Mes – personažai iš Veidrodžių karalystės – iš tos realybės, apie kurią valdžia nemėgsta kalbėti, kurios nenori prisiminti ir kurią keičia dailiu nusipieštu paveiksliuku. Mes primename, kaip viskas yra iš tiesų.

Ir savo tikslų niekada neslėpėme – mes kuriame realybę ir suteikiame prasmę žodžiams. Jei detaliau, mėginame paveikti realybę ir kurti naują.

Tie, kurie sugeba analizuoti, lyginti faktus, pastebės, kas vyksta po kai kurių mūsų paviešinimų. Net oficialią Kremliaus poziciją esame pakeitę.

Nesakome, kad viską pasiekiame tik mes, tačiau tam tikrą poveikį darome. Kartais to ir pakanka.“

Vis dėlto atrodo, kad net pats „Kliunkio Pliumpio“ kolektyvas nesupranta dar vieno svarbaus savo nuopelno. Jis mums parodo, kad Rusijoje vis dar yra žmonių, kurie mato pasaulį neiškreiptą.

Ir kai kurie jų daro, ką gali, kad mes neužmirštume – bloga yra V.Putino ir jo pakalikų valdžia, o ne visa tauta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.