„Nokia Lumia 930“ – telefonas, kurio noriu, bet nepirksiu

Savaitę panešiojęs kišenėje „Lumia“ flagmaną pagaliau pradėjau tikėti – „Windows Phone“ turi ateitį. Ir dėl to kalta toli gražu ne ryškiai oranžinė bandyto modelio spalva. Tiesa, toks idealiai tiktų kelių darbininkams, o pridėjęs jį prie ausies tampi matomas net naktį, tad spalvos irgi nepeiksiu. Tačiau tikru atradimu man tapo tiesiog neįtikėtinai kokybiškas nuotraukas daranti telefono fotokamera ir tai, kad, net būdamas užkietėjęs „Android“ naudotojas, likau sužavėtas „Windows Phone 8.1“ funkcijomis. Tiesa, vieną žudantį trūkumą šis telefonas vis dėlto turi…

Linksma spalva gerai nuotaikai.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Linksma spalva gerai nuotaikai.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Sep 19, 2014, 12:52 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 10:51 AM

Nokia“ gulbės giesmė

Labai paprastai vertinant – „Nokia Lumia 930“ šiuo metu yra pats geriausias „Windows Phone“ telefonas pasaulyje. Taškas. Abejonių dėl to nelieka iškart paėmus į rankas gracingu aliuminio rėmu apvestą įrenginį, kurio ekranas, kaip jau įprasta „Nokia“, visiškai juodas ir lyg išlinkęs link tavęs, o ryškiaspalvė nugarėlė pagaminta iš tikrai malonios pirštams plastmasės.

Net nesvarbu,si industrinio „Lumia“ įrenginių dizaino gerbėjas (man tokie aštrūs kampai vis kelia mintis apie mirtiną smūgį į smilkinį), sunku bus atsispirti šio telefono gracijai. Skoningas stačių kampų ir švelniai išlinkstančių linijų, aliuminio, stiklo ir ryškios plastmasės derinys, malonus svoris rankoje, visos tobulos smulkmenos tiesiog šaukia: „Mes padarėme viską, kad tau patiktume!“

Ir tada jau norisi šaukti pačiam. Juk supranti, kad tai paskutinis telefonas, kurį pagamino kadaise didinga „Nokia“ kompanija. Būtent po šio modelio išleidimo buvo paskelbta apie galutinį jos įliejimą į „Microsoft“ bei 10 tūkst. darbuotojų atleidimą. Taigi naujesnis „Lumia 830“ jau nėra tikra „Nokia“, o čia aš vertinu ne šiaip telefoną, bet kompanijos gulbės giesmę.

Trys uogelės ant pyrago

Pripažinkime – absoliučiai daugumai išmaniųjų telefonų pirkėjų Lietuvoje visiškai pakanka ir to, ką jau aprašiau. Telefonas yra gražus, geru 5 colių įstrižainės ekranu (AMOLED, „Pure Black“, geresnės raiškos negu „iPhone 6“ – 1920x1080 taškų) ir atlieka visas funkcijas, kuriomis daugelis tokio įrenginio pirkėjų realiai naudojasi. T.y., skambina, fotografuoja, turi interneto naršyklę, jame veikia „Skype“, navigacija ir galima matyti savo elektroninį paštą.

Juk daugumai nieko daugiau ir nereikia (nebent vieno kito žaidimo), o prabangius telefonus perkame ne dėl jų funkcionalumo, o iš snobizmo, noro atrodyti gerai ir tikėdami, kad toks bus geresnis. Žodžiu, valdo mada.

„Windows Phone“ kol kas mados ikona netapo, tačiau sparčiai link to artėja. O išbandęs „Nokia Lumia 930“ galiu pasakyti, kad jame yra bent trys dalykai, kurie labai pagardintų gyvenimą tipiškam išmaniųjų telefonų pirkėjui.

1. Kamera

Fotoaparatas telefone yra toks įprastas, kad dėl jo reikalingumo niekas nesiginčija, o pristatydamos naują įrenginį kompanijos bent pusę laiko kalba apie tai, kokia puiki to įrenginio kamera.

Nesvarbu, ar tai „Apple“, ar „Samsung“, „HTC“, „LG“, „Nokia“ – visi savo kameras vadina unikaliomis, puikiomis, išskirtinėmis, pakelsiančiomis fotografavimą į naują lygmenį ir t.t. Vieni giriasi įdėję daugiau megapikselių turinčią matricą, kiti sako, jog svarbu daugiau šviesos, o ne megapikseliai, treti  tą pačią kamerą pavadina vis kitaip, prideda programinio valdymo galimybių, ir vartotojai trypia iš džiaugsmo.

„Nokia“ tokios pagyros irgi nesvetimos, megapikselių rekordai priklauso šiai kompanijai, tad gal meskime visus tuos parametrus lauk. Taip, „Lumia 930“ kamera yra 20MP, plačiakampė su f/2.4 šviesumo „Zeiss“ objektyvu, automatiniu ryškumo nustatymu, filmuoja 1080p raiška 30 kadrų per sekunde, tačiau ne apie skaičius kalba.

Tikrą atsakymą, kokia yra kamera, gauni tuomet, kai paspaudi fotografavimo mygtuką ir pažiūri, kas išėjo. Rezultatais, kuriuos gavau, „Nokia 930“ stulbino mane kiekvieną kartą. Nesvarbu, ar mėginau fotografuoti portretą iš arti, ar judesį esant geram apšvietimui, ar arbūzo riekę prietemoje, ar keistai apšviestą debesį virš Kuršių marių, kiekvieną kartą kadras buvo tiesiog geresnis negu tikėjausi.

Nežinau, gal man vaidenasi, tačiau pirmą kartą fotografuodamas telefonu mačiau, kad gautas vaizdo detalių kontrastas ir ryškumas beveik prilygo veidrodinio fotoaparato standartiniu objektyvu kokybei. Sakyčiau, „aš apakęs“, bet tuomet galėsite šaipytis, kad apakus nėra ko vertinti nuotraukų.

2. Gracingas paprastumas

Tai jau pagyrimas nebe „Nokia“ įrenginiui, o operacinei sistemai „Windows Phone 8.1 Lumia Cyan“. Atrodytų, kosmetiniai pokyčiai išties įrenginį padarė gerokai patrauklesnį. Įvairių dydžių langai leidžia labai supaprastinti ekrano valdymą.

Todėl esu linkęs būtent „Windows Phone“ rekomenduoti pagyvenusiems ar šiaip mažiau įgudusiems išmaniųjų telefonų pirkėjams. Aišku, tiems, kas nesirinks taip pat gana paprasto „iPhone“. Tiesiog „Lumia“ įrenginio ekrane gali sudėti tik tuos langus, kurie tau reikalingi, įkelti svarbiausius kontaktus ir niekada daugiau neklaidžioti, kas būtinai atsitiks neįgudusiam nutarus imtis „Android“.

Pagaliau atsirado ir braukiant iš viršaus atsidarantis parametrų meniu, failų tvarkymo programėlė, galimybė programėlių langus pradžios ekrane jungti į aplankus. Nieko revoliucinio, tačiau vizualiai paprastesniame „Windows Phone“ sistemos ekrane tai sukuria daugiau galimybių ir pernelyg nekomplikuoja valdymo.

Žodžiu, nors ir toliau teko keiksnoti nepakankamą įprastų programėlių pasirinkimą, o ir kai kurios iš esamų veikia gerokai kitaip ir dažnokai prasčiau negu „Android“, pradžios ekraną susikūriau labai patogų ir malonų akiai.

3. „Nokia“ privalumai

Taip, netrukus „Nokia“ pažadėjo pateikti savo nemokamus žemėlapius ir kitų operacinių sistemų įrenginiams, tačiau kol kas jie veikia tik čia. Ir veikia puikiai. Ar kam nors gali nepatikti nereikalaujanti prisijungti prie interneto, nemokama, visiškai funkcionali navigacija vairuotojui ir pėsčiajam? Man patinka ir veikia tikrai gerai. Vien jau tai telefonui suteikia daug papildomos vertės.

Fotografavimo bei filmavimo programėlės taip pat beveik tobulos. Nors daugelis kitų gamintojų jau nukopijavo dalį „Nokia“ kameros funkcijų, ši ir toliau išlieka viena tobuliausių.

Šaukštelis deguto

Aišku, liko daugybė „Windows Phone“ sistemos trūkumų. Vienas, persekiojantis nuo pat pradžių – realiai naudingų programėlių stoka. Be to, trūksta ir elementarių nemokamų žaidimų – daug turinio, kuris „Android“ bus už dyką, čia kainuoja vieną kitą litą.

Mane labiausiai nervina pririšimas prie „Windows Explorer“ interneto naršyklės su „Bing“ paieškos varikliu. Na, ne geriausia tai naršyklė, ne geriausia. O įsidiegti įprastos, tarp įrenginių sinchronizuotos „Chrome“, galimybės nėra. Ką ten – net „Facebook“ programėlė kur kas ribotesnė negu kituose įrenginiuose.

Pristatyta balso komandas suprantanti ir kalbanti asistentė Cortana, deja, kaip ir visi kiti balso komandų asistentai, man buvo visiškai nenaudinga. Lietuviškai ji nemoka, o mėginant kalbėti angliškai vis supranta ne tai, ką sakai. Na, gerai, gal liežuvis ne tuo galu pririštas, bet žmonės įrenginį perka ne tam, kad jis iš jų tyčiotųsi.

O šis tyčiojosi. Gal keturiasdešimt kartų įvairiai tardamas pasakiau žodį „Vilnius“, o Cortana vis tiek įsigudrindavo jį suprasti ne taip. Na, gerai, vieną kartą pavyko, bet sėkmės jau nebepakartojau. Beje, kauniečiai galite nesišaipyti – iš tikrųjų tik Klaipėdos pavadinimas Cortanai nekėlė keistų asociacijų.

Be to, kol kas taip ir neradau nė vienos universalios visų formatų vaizdo failus atkuriančios programėlės. Taigi į atmintį įsirašytus filmus žiūrėti gali būti sudėtinga. Tačiau visa tai didesnių problemų man nekėlė – ne tokios tai ir reikalingos funkcijos.

Tiesą sakant, didžiausio „Nokia Lumia 930“ trūkumo aš išvis negalėjau pajusti, tačiau jį žinau. Ir, manau, kad šis trūkumas yra katastrofiškas…

Didžiausia bėda

Taigi kokia tragiška ir, atrodo, labai sunkiai pagydoma problema persekioja „Lumia 930“? Atsakymas paprastas – kaina. Telefonas paprasčiausiai per brangus. Na, negali įrenginys, kuriame sukasi kol kas tik siekianti populiarumo operacinė sistema, kainuoti daugiau kaip 2000 litų.

Ar jis tokios sumos vertas? Be jokios abejonės! Išbandęs daugybę panašiai ar daugiau kainuojančių įrenginių, sąžiningai pasakysiu: „Nokia Lumia 930“ niekuo jiems nenusileidžia, o daugybe parametrų net lenkia.

Ar tokią sumą už jį verta mokėti? Greičiausiai – ne. Perkame juk ne tik įrenginį (beje, procesorius, vidinė atmintis ir kitos „Lumia 930“ dalys – aukščiausio lygio), bet ir statusą, pojūtį, ekosistemą, naudotojo patirtį, galiausiai pojūtį, kad esame madingi.

„Microsoft“ mobilieji įrenginiai madingų statuso tikrai dar nepasiekė, todėl nenustoju stebėtis kompanijos politika. Užuot stengusis bet kuria kaina kuo labiau išplėsti jų telefonus besirenkančių žmonių skaičių, mėgina kuo daugiau uždirbti iš tų kelių, kurie jais naudojasi.

„Apple“ tokia politika pasiteisino, tačiau prieš tai reikia susirinkti milijonus gerbėjų. „Lumia 930“ yra įrenginys, kuris tikrai gali tų gerbėjų pritraukti. Lieka žengti vienintelį žingsnį – perpus sumažinti kainą. Bet tai jau fantastika, todėl gražinęs „Lumia 930“ ir sakau – tai pirmas „Windows“ telefonas, kurio noriu. Bet nepirksiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.