„Android“ visiems siūlo čiulpti. Pirmasis ledinukas – „Nexus 6“

Ilgai ginčijęsi, kaip „Google“ pavadins būsimą „Android“ atnaujinimą „L“, pergalę švenčia linksmuoliai. Oficialu – netrukus pasirodysianti „Android 5.0“ gavo kodinį pavadinimą „Lollipop“ (ledinukas), tad audringos vaizduotės savininkai jau gali kurti išraiškingas būsimas reklamas su ledinukus čiulpiančiomis lūpomis. Lyg to būtų negana, „Google“ pristatė ir ilgai lauktą telefoną „Nexus 6“, beveik nebelauktą planšetinį kompiuterį „Nexus 9“ ir visiškai nelauktą „Nexus Player“ grotuvą. Ir tas „Nexus 6“ ledinukas, pasakysime jums, tiesiog milžiniškas!

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 16, 2014, 2:56 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 1:24 AM

Jei jau visai atvirai, nekyla abejonių, kad vėlų spalio 15 d. vakarą (ne)surengtą „Android“ naujienų pristatymą išprovokavo spalio 16 d. paskirtas oficialus „Apple“ naujovių (skaityk – „iPad Air 2“ ir „iPad Mini 3“) demonstravimo šou. Taigi „Google“skubėjo, jokių renginių neorganizavo, kvietimų žurnalistams nesiuntė, tiesiog oficialiame kompanijos tinklaraštyje sudėjo pranešimus apie naujoves.

Dar įdomiau tai, kad kol kas nė viena iš pristatytų naujovių nebaigta, tad ir rodyti nelabai yra ką. Užtat jau tiksliai žinome, kad HTC gaminamą planšetinį kompiuterį „Nexus 9“ ir „Nexus Player“ didžiausi gerbėjai galės pradėti užsisakinėti spalio 17 d., o „Motorola“ gaminamas telefonas „Nexus 6“ pirmąsias parduotuves pasieks kažkada lapkrity.

Vadinasi, ir „ledinukas“ visuotiniam čiulpimui „Android Lollipop“ ligi to laiko bus baigtas. Pirmieji naują operacinę sistemą galės įsidiegti „Nexus 4“, „Nexus 5“, „Nexus 7“, „Nexus 10“ ir „Google Play edition“ serijos įrenginių savininkai. Tiek faktų apie terminus, o dabar apie tai, ką gausime.

„Android 5.0 Lollipop“ – ledinukas, žadantis smagų apsilaižymo vakarėlį

„Tai ambicingiausias ir didžiausias „Android“ sistemos atnaujinimas – įdiegėme per 5000 naujų galimybių programų kūrėjams. „Lollipop“ sukurta lanksti iš prigimties, prisitaikanti prie visų turimų įrenginių. Be to, kaip ir priklauso „Android“, sukurta dalytis“, – rašoma „Google“ tinklaraštyje.

Iš tikro tai reiškia ne apčiulpto ledinuko perdavimą kitam, o prisitaikymą prie pasaulio, kuriame kiekvienas žmogus per dieną prisėda prie daugybės skirtingų ekranų. Sistema sukurta taip, kad būtų kuo paprasčiau tęsti pradėtą užsiėmimą keliaujant nuo įrenginio prie įrenginio.

Taigi visos dainos, programėlės, nuotraukos, naujausios paieškos internete seks paskui jus, kad ir kokį „Android“ įrenginį naudotumėte. Taigi be jokių nepatogumų telefone pradėtą darbą bus galima tęsti planšetiniame kompiuteryje, televizoriaus ekrane, išmaniojo laikrodžio ar automobilio grotuvo ekranėliuose (aišku, jei ten įdiegta „Android“).

„Lollipop“ suteiks vartotojui daugiau kontrolės. Galėsite savo nustatymus pakeisti taip, kad jus pasiektų tik pasirinkti pranešimai ar žmonės, o tie, kurių reikia, pasiektų pirmiausia. Sistemoje įdiegta nauja baterijos taupymo funkcija bet kurio įrenginio veikimo laiką pailgins bent 90 min.

Taip pat įdiegta galimybė kurti įrenginyje keleto vartotojų ir net specialią svečio jungtį, daugiau informacijos saugojimo ir rakinimo būdų.

Na, visko čia neišvardysime – ateis atnaujinimas, ir patys pamatysime. Įdomiau, ar tikrai pirmieji „ledinukai“ – „Nexus 6“ ir „Nexus 9 – bus pakankamai saldūs?

Dydis – svarbu, bet ar didesnis yra svarbiau?

Kas gali būti geriau, negu čiulpti saldų ledinuką ant pagaliuko? Atrodo, „Google“ su „Motorola“ nė nesusimąstę į šį klausimą atsakytų: „Čiulpti didžiulį ledinuką! Milžinišką ledinuką! Kvaziturbobombardolerinio dydžio ledinuką! Neapžiojamą ir netelpantį į ranką ledinuką!“

Bent jau tiems, kurie pagrįstai pamėgo „Nexus 5“ ir šiaip taip priprato prie irgi nemažo (4,95 colio įstrižainės) to telefono ekrano, pamačiusiems, kuo keičiamas jų įrenginys, turėtų kilti būtent tokios mintys.

Taip, mes mėgstame didžiulius ir patogius naršyti bei žiūrėti ekranus, tačiau ar ta tikrai reiškia, kad norėtume vaikštinėti nešiodami kišenėje stacionarių kompiuterių monitorius?

„Google“ su „Motorola“ tiki, kad norėtume, todėl „Nexus 6“ gavo 5,95 colio įstrižainės ekraną. Na, gerai, tai dar ne televizorius, tačiau kol kas patirtis rodo, kad reali patogumo riba yra 5,7 coliai, kad bandymai gaminti 6 colių įrenginius komercinės sėkmės neatnešė, kad... Ai,vis tiek jau bus taip, juk per pastaruosius metus gamintojai sugebėjo didinti ekranus beveik nedidindami įrenginių, tad pamėginkime pasidžiaugti tuo, ką gausime.

Ekrano raiška 2560x1440 – „Android“ visokias ten „Retinas“ seniai siunčia nebent verkti. Jis AMOLED, tiesa, be žodelio „Super“. Iš išorės tai padidintas „Moto X“ modelis – dailiai lenkta nugarėlė ir aplink kameros lęšį apsisukęs blykstės žiedas, kuriame įrengti dviejų skirtingų atspalvių LED šviestuvai.

.Viduje – naujausias „Snapdragon 805“ 2,7 GHz keturių branduolių procesorius. RAM atmintine niekas nesigiria, tad greičiausiai bus 2 GB. 13 MP raiškos kamera pakankamai šviesi (f/2.0), su optiniu stabilizatoriumi, tad ir vėl galime spėti, kad pasiskolinta iš „Sony“.

Talpi 3220 mAh baterija su greitojo įkrovimo funkcija – 15 minučių krauni ir gali naudotis 6 val. Operacinė sistema, aišku, „ledinukas“. Tik, deja, telefone nebus įdiegta 64 bitų versija.

Žodžiu, beveik tobulas aukščiausios klasės įrenginys, kurio parametrai prilygsta naujausiems ir geriausiems gamintojų flagmanams, tik su įdiegta „gryna“ „Android“ versija. Jei pafantazuotume, kad šis kainuos tiek pat, kiek „Nexus 5“, apie nieką kitą nė negalėtume svajoti.

Ilgai laukta planšetė ir..

Grynų „Adroid“ planšetinių kompiuterių gerbėjams „Nexus 9“ teko palaukti ilgokai. Tas laikas, matyt, dar labiau prailgo sunkumus išgyvenančiai kompanijai HTC. Tačiau dabar viskas gerai – pirmąjį „Nexus“ modelį gaminusi kompanija grįžo.

Metalizuotas planšetinis kompiuteris su 8,9 colio įstrižainės 4:3 formos ekranu bus pirmasis įrenginys su „Android 5.0 Lollipop“ operacine sistema, kurio širdelė yra 64 bitų „NVIDIA Tegra K1“ procesorius.

Specialistus pasirinkimas kiek stebina, tačiau žinant, kad įrenginys su 2 GB RAM ir 16 GB vidine atmintimi kainuos tik kiek daugiau negu 1000 litų (pigiausia versija), lieka atrėžti: „Nevykit Dievo į medį, geriau pačiulpkite ledinuką!“

Keisčiausias – paskutinis pristatytas įrenginys. Apie „Nexus Player“ jokių gandų nesklido. Apvalios tabletės formos grotuvas, aišku, jokių stebuklų ir nesiūlys. Jis skirtas prijungti prie televizoriaus ir žiūrėti internetu transliuojamą vaizdo turinį. Be to, čia galima ir žaisti, valdant įrenginį arba savo telefonu, arba pridedamu nuotolinio valdymo pulteliu.

Nieko gudraus, o ir pasirinktas „Atom“ procesorius neatrodo toks jau galingas. Tačiau ir vėl viską atperka kaina. JAV grotuvas kainuos apie 250 litų, o pas mus… O pas mus jis nelabai ir reikalingas – daugelis vaizdo transliavimo internetu paslaugų vis tiek čia neveikia ir net neaišku, kada veiks.

Štai tiek tų saldžių, laižomų ir čiulpiamų naujovių ant pagaliuko… Hmm, keista – pagaliuko savo ledinukui jokio juk taip ir nepristatė…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.