„Jie – iš Lietuvos!“ Brolių Dailidžių žingsniai „Apple“ scenoje

Kai stipriausios pasaulyje technologijų kompanijos vadovas populiariausio pasaulyje technologijų renginio metu nuo scenos, į kurią trokšta patekti geriausi programinės įrangos kūrėjai, tarė „Lietuva“, mūsų šalis ne vienam žmogui iš taškelio žemėlapyje virto realia valstybe. Spalio 16 dieną du broliai Lietuvai suteikė gerokai daugiau naudos, nei jos sulauktume laimėję taip trokštamą pirmąją vietą „Eurovizijoje“. Kodėl „Apple“ renginio scenoje atsidūrė „Pixelmator“ kūrėjai iš Lietuvos, lyg ir aišku. Kur kas įdomiau, kaip tai įvyko.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Nov 9, 2014, 12:06 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 11:21 PM

Dirbo 16 valandų per parą

Brolių Sauliaus (31 m.) ir Aido (26 m.) Dailidžių sukurta vaizdų redagavimo programa „Pixelmator“, skirta „paprastiems žmonėms“, yra viena geriausiai įvertintų „App Store“ programų. Pirmoji programos versija pasirodė 2007 metais ir vos per savaitę uždirbo 100 tūkst. dolerių.

„Mums tai buvo labai netikėta. Padarėme ją dviese per devynis mėnesius. Dirbome po 16 valandų per parą, per visą laiką turėjome tik vieną laisvą savaitgalį. Atrodėme baisiai“, – prisimena pradžią A.Dailidė.

2011 metais „Pixelmator“ pelnė „Apple“ dizaino ir geriausios metų programos apdovanojimą, o atsiradus „App Store“ parduotuvei per 20 dienų uždirbo milijoną dolerių.

2012 metais pasirodžius naujajam „Macbook Pro“ kompiuteriui su „Retina“ ekranu, pristatyta specialiai šiems ekranams pritaikyta „Pixelmator“ versija.

Šių metų spalio 23 dieną – jau po brolių pasirodymo scenoje San Fransiske – pagaliau atsirado ir „Pixelmator“ versija planšetiniams kompiuteriams „iPad“. 4,99 dolerio kainuojanti programėlė gali beveik viską, ką sugeba ir veikianti kompiuteryje. Ji atidaro net kompiuteryje pradėtus projektus ir viską sinchronizuoja per „iCloud“. Atrodo, ir vėl galime tikėtis legendinės sėkmės.

„Deja, dar nesugebėjome padaryti programėlės, kuri nereikalautų talento ir skonio, – algoritmai per sudėtingi“, – juokais įvertino savo darbą A.Dailidė.

Visa tai broliai kuria čia pat, Vilniuje, taip įrodydami, kad dirbant sulaukti sėkmės visiškai įmanoma. Tad nėra čia ko stebėtis, kad juos pakvietė į naujųjų „iPad“ pristatymą. Tik keista, kad jie patys to nesitikėjo.

Lietuviškas kuklumas

A.Dailidė prisipažino niekada neturėjęs vilčių pabūti ten, kur atsidūrė spalio 16 dieną. Prieš dešimt metų, prieš metus ir net prieš mėnesį tai dar buvo neįsivaizduojama.

Kaip sykis prieš mėnesį broliai buvo susitikę su „Apple“ atstovais ir juokavo, kad lietuviams neįmanoma kada nors užkopti į pasaulinei „iPad“ premjerai skirto renginio sceną. Kliudo akcentas. Neatitinka „Apple“ estetikos.

„Jie tada nustebo, kodėl? Amerikiečiai į tuos dalykus žiūri kitaip, jiems visokie akcentai nerūpi. Aš, kažkaip, nuvertinau pačius mus, o jie jau turėjo ir tokių atvejų, kur ateina žmonės ir iš streso scenoje tiesiog tyli“, – dabar pats savo baimių nebesupranta Aidas.

Slaptas „Apple“ iškvietimas

„Iš pradžių, atrodytų, visai kitais reikalais trys mūsų darbuotojai išvažiavo į San Fransiską. Bendravome su jais, bet nieko neįtarėme. Įsivaizduokite: jie visą tą laiką dirbo prižiūrimi. „Apple“ darbuotojas juos lydi į tualetą, pavalgyti ir visur kitur.

Nesuprantu, kam to reikėjo. Kad nenubėgtų į Timo (T.Cookas yra „Apple“ kompanijos vadovas – Red.) kabinetą ir nepavogtų kokio naujausio „Apple Watch“?

Ten apsaugos tikrai labai daug, darbuotojai patenka tik ten, kur turi leidimus. Mūsų žmonės ten dirbo jau tris savaites, kol sulaukėme pranešimo, kad galbūt turėsime galimybę pasirodyti scenoje naujojo „iPad“ pristatymo metu“, – atsargiai prisiminimais dalijosi A.Dailidė.

Išties sudėtinga ką nors papasakoti apie tai, kaip lietuviai pirmą kartą dalyvavo labiausiai stebimame technologijų sektoriaus renginyje, nes sutartis su „Apple“ draudžia atskleisti jo užkulisius.

Pirkdami lėktuvo bilietus į JAV „Pixelmator“ programą sukūrę broliai Dailidės jau įtarė, jog į „Apple“ būstinę Kupertine skrenda ne tik tam, kad paragautų ten verdamos kavos.

„Apple“ pakvietė. Net neaišku, ar tam, kad liptume ant scenos, bet pati galimybė dalyvauti tame renginyje jau buvo kažkas tokio. Mums, kaip seniems „kompiuterastams“, buvo žiauriai smagu“, – pasakojo A.Dailidė.

Beprotiškas skrydis per Atlantą

Sauliaus ir Aido skrydis į San Franciska nebuvo toks dramatiškas ar sunkus, kaip Dariaus ir Girėno, tačiau netikėtumų pakako. 

„Iki renginio dar buvo likusi savaitė. Jau turėjome bilietus į San Fransiską, skrydis po paros. Antrą valandą nakties mums skambina: „Turite atvykti tuoj pat! Varykite į Frankfurtą, pirkite bilietą į artimiausią reisą ir negaiškite“, – pasakojo A.Dailidė.

Šeštą valandą ryto broliai jau buvo oro uoste, o po 20 valandų skrydžių, aštuntą vakaro vietos laiku, atsidūrė San Fransiske. Iš ten kaipmat buvo pristatyti į „Apple“ būstinę.

Tris savaites ten praleidę įmonės darbuotojai jau buvo paruošę pristatymą.

„Gavome jo kopiją, popieriaus lapą, kur parašyta, ką turime padaryti ir įspėjimą, kad jau kitą rytą turime tą pristatymą parodyti kompanijos vadovybei. „Vienintelė nuolaida kaip neseniai atskridusiems buvo tai, kad leido skaityti savo tekstą iš lapo“, – apie beprotišką pasirengimą pasakojo Aidas.

Toliau viskas vyko lyg rengiantis didžiausiam televizijos festivaliui – scena, repeticijos su kameromis, aiškinimai, kas ir kur turi stovėti.

Pirmą rytą pasirodę prieš reiklią komisiją – pristatymų klausėsi „Apple“ bosai T.Cookas, Phillas W.Schilleris, Craigas Federighi – broliai įtikino ją, kad „Pixelmator“ scenai tiks. Vėliau peržiūros vyko kiekvieną dieną, o po jų pretendentų į pagrindinį renginį vis mažėjo.

„Vieną dieną vienus išsiuntė namo, kitą – kitus. Taip likome dviese – mes ir prancūzai. Atėjo pagrindinio pristatymo diena. Kelnės pilnos. Vietos laiku viskas prasidėjo dešimtą valandą ryto, o mus su visais kitais dalyviais susodino į vietas nuo aštuntos ryto. Tvarkingai sėdėjome tris valandas, kol reikėjo eiti į sceną. Įtampa, laukimas – iki pat paskutinės sekundės nežinojome ar jau dabar eiti, ar dar ne“, – pasakojo A.Dailidė.

Startuolių Lietuva

Įdomiausia, kad daug kartų per repeticijas kartojęs prisistatymo tekstą Aidas, užlipęs ant scenos, dalį jo pamiršo. Būtent žodžius apie savo brolį ir kompanioną.

„Nesu nei profesionalus pranešėjas, nei aktorius – mano darbas buvo užlipti, padaryti ką reikia ir nulipti. Ar išėjo kažkoks didelis spektaklis? Nežinau. Užlipome su broliu, o aš pamiršau jį paminėti. Svarbiausia, kiekvieną kartą (per repeticijas) pristatydavau – tai mano brolis ir kompanijos įkūrėjas, Saulius. O per patį renginį pamiršau!“ – sako Aidas.

Tačiau svarbiausia buvo ne tai. Abu „Pixelmator“ kūrėjai nekantriai laukė, ar scenoje viešpatavęs vienas „Apple“ kompanijos vadovų Ph.W.Schilleris paminės, iš kur jie atvykę.

„Labiausiai laukėme ar pasakys, kad esame iš Lietuvos. Ir pasakė! Aišku, man ir taip tai buvo didžiulis pasitenkinimas, tačiau mes laukėme šito.“

Galima suprasti, kad žodis „Lietuva“ tokios kompanijos vadovams yra tarsi „Dievai žino kur“ sinonimas. Aidas tai patvirtino prisiminęs, kaip Ph.W.Schilleris kalbėjo per repeticijas:

„Jis nuolat juokavo. Lietuviškai vienas sveikinimas skambėtų taip: „Pasveikinkime brolius Dailides, atvykusius iš aktyvios startuolių bendruomenės Lietuva.“ Angliškai tai skamba paprasčiau.“

Ir kas po to?

Viskas. Baigėsi. Broliai nulipo nuo scenos, komanda grįžo į Lietuvą, o kas po to?

„Ar tai svarbus įvykis Lietuvai? Nežinau. Man labai svarbus. Net jei ne aš būčiau buvęs, o kas nors kitas ar bet kuri kita kompanija iš Lietuvos, man vis tiek tai būtų svarbu. Jei kas nors iš čia ten atsidūrė, vadinasi – mes galim.

Tiems, kas Lietuvoje bando kurti startuolius, kas gyvena technika, tiems tai žiauriai smagu. Kiek tai aktualu visiems kitiems? Mes šiek tiek daugiau dėmesio Lietuvoje sulaukėme tik iš žurnalistų“, – kalbėjo Aidas.

Taigi, gerbėjai po pasirodymo „Apple“ scenoje neapspito. Tylią jo naudą Lietuva lėtai semsis dar daug metų.  O ar paveikė toks pasirodymas „Pixelmator“ verslą?

„Kitą dieną pardavimai pakilo tris ar keturis kartus, bet žvelgiant į bendrą vaizdą, kažkokios esminės įtakos tai nepadarė. Į sąskaitą milijardai nebyra, – kuklinosi A.Dailidė. – Tiesiog labai smagu. Tai vertinu kaip didžiulį pasitikėjimą visa mūsų komanda. Kad ne be reikalo dirbam.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.