Kaip išvengti virusų ir nepatekti į interneto sukčių pinkles?

Turėdami mobilųjį internetą tapome ne tik mobilesni ir atviresni, bet ir labiau pažeidžiami. Ekspertai vienbalsiai tvirtina: stipriausias ginklas saugantis – mūsų pačių budrumas ir atsargumas.

Išmanusis telefonas beveik prilygsta prie interneto prijungtam asmeniniam kompiuteriui, todėl įvairūs virusai juos gali nesunkiai pasiekti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Išmanusis telefonas beveik prilygsta prie interneto prijungtam asmeniniam kompiuteriui, todėl įvairūs virusai juos gali nesunkiai pasiekti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2014, 7:11 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:45 PM

Išmanusis telefonas beveik prilygsta prie interneto prijungtam asmeniniam kompiuteriui, todėl įvairūs virusai, šnipinėjimo programos ar nepageidaujami elektroninio pašto laiškai gali nesunkiai pasiekti mobiliuosius įrenginius.

„Būtina pasirūpinti, kad išmanieji įrenginiai turėtų antivirusines programas, kaip ir stacionarūs ir nešiojamieji kompiuteriai“, – pataria „Omnitel” Verslo vystymo skyriaus privatiems klientams vadovas Povilas Dapkevičius.

Tarp populiariausių antivirusinių programėlių, skirtų telefonams su „Android“ operacine sistema, yra „Antivirus Security“ ir „Mobile Security & Antivirus“. Naudojantys išmaniuosius įrenginius su „iOS“ operacine sistema, dažniausiai renkasi „Max Virus Shield“ ir „VirusBarrier“ antivirusines programėles. Iš kur siunčiatės programėles?

Rinkos ir žiniasklaidos tyrimų bendrovės „TNS LT“ šiais metais atlikto tyrimo duomenimis, nemokamomis mobiliųjų telefonų programėlėmis naudojasi kas antras išmaniojo telefono savininkas. Daugiausia jų naudojasi socialinių tinklų, žaidimų, orų prognozių programėlėmis.

Pasak „Microsoft Lietuva“ technologijų eksperto Šarūno Končiaus, būtent mobiliosios programėlės yra greičiausias būdas į savo telefoną parsisiųsti ir virusų. Kaip vieną pavojingiausių mobiliųjų telefonų virusų jis įvardija šiemet pasirodžiusį „Oldboot.B“, kuris puola „Android“ operacinę sistemą naudojančius įrenginius. Kartu su mobiliosiomis programėlėmis parsisiunčiamas virusas jo siuntėjui suteikia visas prieigas jus filmuoti, fotografuoti ar įrašinėti pokalbius jūsų pačiu mobiliuoju telefonu. „Pirmiausia siūlyčiau vengti programėlių siuntimosi iš neoficialių programėlių svetainių. Būtent per jas dažniausiai su programėlėmis atkeliauja ir virusai. Net jei turite antivirusinę programą, vis tiek turite būti budrūs, nes tokie virusai kaip „Oldboot.B“ patys sugeba išinstaliuoti šias apsaugos sistemas“, – sako Š.Končius.

Naudojantys telefonus su „Android“ operacine sistema, programėles turėtų siųstis iš oficialios „Google“ programėlių platformos „Google Play“. Tie, kurie turi „Apple“ telefonus su „iOS“ operacine sistema, oficialių programėlių ras „iTunes“ parduotuvėje, o naudojantys „Windows Phone“ – parduotuvėje „Windows Store“.

Sukčiavimas – kas tai?

Sukčiavimas (ang. phishing) yra sparčiai pasaulyje ir Lietuvoje plintantis interneto vartotojų klaidinimo būdas, siunčiant elektroninius laiškus. Gauto laiško grafinė išvaizda ir turinio pateikimas, matomas išmaniojo telefono ekrane, dažnai suklaidina vartotojus dėl mažos laiško raiškos ir taip priverčia patikėti jo autentiškumu. Jei gavote laišką iš jums gerai žinomos kompanijos, pavyzdžiui, jūsų banko, su kvietimu apsilankyti jų puslapyje ir skaitote jį mažame ekrane, būkite ypač atidūs. Tokiu būdu iš jūsų gali būti mėginama išvilioti prisijungimo slaptažodžius.

Pasak „Omnitel“ Verslo vystymo skyriaus privatiems klientams vadovo P.Dapkevičiaus, vartotojai turėtų išmokti būti kritiškesni turiniui mobiliajame internete, ypač kai prašoma konfidencialių duomenų. „Kiekvieno mūsų budrumas ir atsargumas yra geriausia apsaugos priemonė nuo nesąžiningų žmonių“, – teigia P.Dapkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.