Ar verta kraustytis į „debesį“?

Smulkusis ir vidutinis verslas vis aktyviau perkelia duomenis, paslaugas ir programas į debesiją – nutolusius serverius, kuriuos visą parą galima pasiekti internetu. Kodėl vyksta ši migracija ir kokius privalumus suteikia debesų kompiuterija?

Naudojant trečiųjų šalių tiekėjų įrangą, elektros energijos suvartojama maždaug trečdaliu mažiau.<br>123rf nuotr.
Naudojant trečiųjų šalių tiekėjų įrangą, elektros energijos suvartojama maždaug trečdaliu mažiau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 2, 2015, 2:11 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 5:17 AM

1. Lankstumas

Netikėtai išaugęs lankytojų srautas, naujų paslaugų testavimai ar didelių skaičiavimo pajėgumų reikalaujantys sistemų pakeitimai – tai tik keli atvejai, kada kompanijai gali prireikti didesnių techninių išteklių. Patiems išlaikyti infrastruktūrą, kuri būtų pasiruošusi aptarnauti neplanuotai padidėjusius poreikius, būtų labai brangu, o debesijos paslaugų tiekėjai tam visada pasiruošę.

2. Duomenų atkūrimas

Kompanijoms pradėjus naudotis debesų kompiuterijos paslaugomis, joms nebereikia rūpintis atsarginėmis duomenų kopijomis ir planais, kaip paslaugas atkurti įvykus neplanuotam incidentui. Tai tampa debesijos paslaugų tiekėjų rūpesčiu ir, dauguma atvejų, duomenų bei paslaugų atkūrimu jie pasirūpina greičiau nei tai galėtų padaryti pati kompanija. „Aberdeen Group“ tyrimo duomenimis, debesijos paslaugas naudoję verslai nesklandumus išsprendė vidutiniškai per 2,1 valandos – kone keturiskart greičiau nei tuo nesinaudoję verslai (8 val.).

3. Automatiniai programinės įrangos atnaujinimai

Užsakius programinę įrangą, kuri veikia „debesyje“, klientams užtikrinama, kad jie visada galės naudotis naujausia jos versija. Tai ne tik patogiau, bet ir pigiau nei kas kelerius metus pirkti išleistas naujas programų versijas. O ir debesų kompiuterijos tiekėjai pasirūpina, kad jų serveriuose visada veiktų atnaujintos programos, įskaitant tas, kurios užtikrina paslaugų saugumą.

4. Prognozuojamos išlaidos

Debesijos paslaugų kainos yra pastovios ir, net padidėjus poreikiams, nepatiriama didelių išlaidų – nereikia kaupti lėšų investicijoms į techninę įrangą. Be to, kadangi nereikia rūpintis įrangos diegimu ir atnaujinimu, paleisti naujus projektus ir juos palaikyti gerokai paprasčiau.

5. Geresnis produktyvumas

Jei su projektais dirba keli darbuotojai ar visa komanda, debesija leidžia su tais pačiais dokumentais ar programomis dirbti vienu metu ir realiuoju metu matyti kolegų atliktus pakeitimus. Tad jiems nereikia siuntinėti failų el. paštu, žymėti ir komentuoti atliktų pakeitimų, rūpintis atsarginėmis kopijomis – visa tai atliekama „debesyje“.

6. Darbas iš bet kur

Debesijos paslaugos veikia visur, kur yra interneto ryšys. Galimybė dirbti iš namų ar išvykus darbuotojams suteikia lankstumo ir leidžia patogiau planuoti savo darbus bei laisvalaikį. Tyrimų duomenimis, kai kurie darbuotojai net sutiktų, kad jų atlyginimas būtų sumažintas, jei jiems būtų suteikta galimybė dirbti mobiliai.

7. Saugumas

Nešiojamuosius kompiuterius, išmaniuosius telefonus ar planšetes žmonės gali pamesti, jie gali sugesti ar būti pavogti. Neretai įrenginiuose esantys duomenys ir dokumentai kompanijai yra vertingesni už juos pačius, tačiau jei viskas laikoma ir sinchronizuojama su debesija, juos galima pasiekti ir nutikus nelaimei.

8. Konkurencingumas

Debesijos paslaugos suteikia galimybę smulkiam ir vidutiniam verslui naudotis aukščiausio lygio programomis ir technologijomis už prieinamą kainą. Be to, šie verslai gali greičiau reaguoti į pokyčius rinkoje nei stambios korporacijos, o tai didina jų konkurencingumą.

9. Draugiška gamtai

Debesų kompiuterijos paslaugomis besinaudojantys verslai užsako ir naudoja tokius pajėgumus, kokių jiems tuo metu reikia, o tai leidžia sumažinti poveikį aplinkai. Naudojant trečiųjų šalių tiekėjų įrangą, elektros energijos suvartojama maždaug trečdaliu mažiau. O tam tikrais atvejais smulkaus ir vidutinio verslo atstovų išlaidos elektrai gali būti iki 90 proc. mažesnės.

Parengta pagal Salesforce.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.