Pagaliau! „Acer“ kompiuteris valdomas ir mimika, ir špygomis

Pagaliau atsirado tų, kurie privertė ir kompiuterį suprasti, ką reiškia jam rodomos pirštų kombinacijos, piktai vartomos akys ar raukoma nosis. Jau sausio mėnesį mūsų parduotuves pasieks Las Vegase (JAV) vykusioje parodoje „CES 2015“ kompanijos „Acer“ pristatytas nešiojamasis žaidimų kompiuteris „Acer Aspire V 17 Nitro“. Jame įrengta unikali „Intel RealSense“ 3D kamera supranta ir reaguoja į natūralius judesius trimatėje erdvėje

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 13, 2015, 6:18 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:56 AM

Kažkada viskas buvo paprasta – turėjome pelę, klaviatūrą, ekraną ir įniršį, kad visa tai nepadeda nupiešti tame ekrane gražiai besišypsančio veiduko. Po to atsirado „Wacom“ pieštukas ir niršome jau tik dėl to, kad nepatogu piešti vienur, o rezultatą stebėti kitur. Kažkas galbūt tikėjo, kad atsiradus liečiamiesiems ekranams kompiuteriai taps supratingesni, juos valdyti bus paprasčiau? Aha, užtat gerokai sunkiau ką nors įžvelgti riebaluotų pirštų antspaudais nusėtame ekrane.

Logiška, kad „Acer“ žengė toliau – nešiojamąjį „Aspire V17 Nitro“ galime valdyti visiškai nieko neliesdami, jis pats supras užkoduotus judesius.

Aišku, tai nėra pirmas mėginimas įdiegti ką nors panašaus. Ligi šiol ima juokas, kai mėgindamas gestais valdyti išmanųjį „Samsung“ televizorių pasijunti lyg Che Guevaros šalininkų mitinge – iškeli ranką, sugniauži kumštį – nieko. Pakartoji, dar kartą – valio!

Manote, jog toks efektyvumas ir patogumas pačiai valdymo gestais technologijai pritaikė Cha Guevaros šūkį „no pasaran“? Niekai! „Acer“ teigia, kad šiame kompiuteryje įmontuota visiškai naujo tipo 3D kamera pelę ir klaviatūrą pavers beveik nebenaudojamais atributais.

„Pažangi „Intel® RealSense“ 3D kamera gali suprasti ir reaguoti į natūralius trijų dimensijų judesius, todėl „V Nitro“ naudotojai galės kartu žaisti žaidimus, atidarinėti tinklalapius ir naudoti programas beveik neliesdami kompiuterio klaviatūros ar pelės.

Taip pat šia kamera galima skenuoti 3D formatu, generuoti 3D modelius ir spausdinti 3D spausdintuvais, dalytis jais socialiniuose tinkluose. Pasitelkus kelias intuityvias programas galima išbandyti naujus žaidimų, pramogų ir turinio kūrimo būdus“, – rašoma kompanijos pranešime spaudai.

„Trijų dimensijų skaičiavimas suteikia neribotų galimybių naudotis ir profesionaliai, ir buitinėms reikmėms. Verslo programos apima 3D modeliavimą, konvertavimą ir architektūrinį dizainą, o populiariausias naudojimas pramogoms bus papildytos tikrovės žaidimai ir paprasta personalinio kompiuterio navigacija bei kontrolė“, – sako Johnas Miedema, „Acer Europe“ produkcijos rinkodaros direktorius.

Kas per stebuklas ta kamera?

„Intel RealSense“ 3D kamera iš esmės yra trys įrenginiai viename. Tai paprasta kamera, infraraudonųjų spindulių kamera ir infraraudonųjų spindulių lazerinis projektorius.

Veikdami kartu jie atpažįsta nuo priešais esančių objektų atsispindinčius infraraudonuosius spindulius ir taip nustato atstumą. Šiuos vaizdinius duomenis pasitelkusios „Intel RealSense“ judesių atpažinimo programos sukuria nejutiklinę sąsają, kuri reaguoja į rankų ir galvos mostus bei veido išraiškas.

Kaip tai pritaikyta praktiškai?

Geras, bet nenaudojamas daiktas niekam nebūtų įdomus. Tačiau „Acer“ jau siūlo ir su 3D kamera veikiančias programas:

„Warrior Wave“. Tai žaidimas Senovės Graikijos tema, kurį galima valdyti ranka.  Naujoviškas valdymas leidžia žaidėjui manipuliuoti veikėjais ir objektais, todėl rankų mostais veikėjus galima stabdyti, kelti, pašokti ir t.t.

„3Dme“. Programa galima tiesiai kompiuteriu skenuoti 3D vaizdą. „RealSense“ kamera nuskenuoja veidą iš priekio, iš kairės ir iš dešinės pusių ir jūs iškart perkeliamas į 3D veikėją, galite tapti žaidimo herojumi ar žvaigžde! Su „3DMe“ programa galite atgyti virtualiojoje aplinkoje arba 3D spausdintuvu išsispausdinti savo 3D figūrėlę.

Įdiegus „Intel RealSense“ technologiją galima savo kompiuteriu žaisti įdomiai ir natūraliai. Ar tai būtų žaidimo valdymas judesiais, ar savo veido ar kokio objekto skenavimas 3D formatu, „Acer Aspire V Nitro“ su „Intel RealSense“ yra puiki naujovė ieškantiems efektyvaus nešiojamojo kompiuterio“, – sako „Intel“ viceprezidentas Kirkas Skaugenas.

Kiek ir už kiek?

Visi kiti jau netrukus parduotuves pasieksiančio kompiuterio duomenys atitinka tai, ko ir tikėtumėmės iš žaidimams skirto rimto „laptopo“. Ketvirtos kartos „Intel Core i7-4710HQ“ keturių branduolių procesorius ir „Nvidia GeForce GTX 860M“ grafika su iki 4GB DDR5 VRAM. Greiti 128 GB ar 256 GB SSD diskai ir iki 1TB kietasis diskas. Aišku, jie ir operatyvinės atminties dydis priklausys nuo sumos, kurią pasiryšite už jį suploti.

Pigiausio modelio kaina – nuo 1299 eurų, bet už tiek nesitikėkite nei SSD, nei 16 GB RAM ar 4 GB DDR5 VRAM atmintinių. Tiesa, šiais laikais jau labai retai nešiojamuosiuose kompiuteriuose matomą 17,3 colio įstrižainės IPS ekraną ir keturis integruotus garsiakalbius gaus visi pirkėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.