„Raspberry Pi 2“ – geriausias pasaulyje žaislas atnaujintas

Pavadinti šį technologijos šedevrą žaisliuku atrodo įžūlu, tačiau jo kūrėjus įkvėpė būtent noras pasiūlyti vaikams programavimo įgūdžius lavinantį įrenginį. Kredito kortelės dydžio ir išmaniojo telefono galios kompiuteriukas, kuris kainuoja kaip žaislinė mašinėlė, sukėlė pasaulyje tikrą revoliuciją. Vaikai mokosi juo programuoti, studentai juo kuria ateities mašinas, o entuziastai sugeba jį paversti galingu namų kompiuteriu. Pristatytas atnaujintas „Raspberry Pi" tapo šešiskart galingesnis, o kainuoja tuos pačius 30 eurų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2015-02-03 13:32, atnaujinta 2018-01-14 06:39

Pirmą kartą girdintiems, kas tai per žvėris, labai trumpai galime atsakyti – tai mažulytis kompiuteris be jokio korpuso. Tiesiog atvira elektroninių elementų plokštė su įrengtais USB, maitinimo, interneto, HDMI lizdais, specialia 40 kontaktų GPIO jungtimi įvairiems periferiniams įrenginiams ir jutikliams, CSI kameros lizdas ir DSI lizdas lietimui jautriam ekranui pajungti. Kompiuterio „kietasis diskas“ yra SD kortelė.

Kiekvienas jį įsigijęs gali parsisiųsti iš projekto svetainės raspberrypi.org kurią nors siūlomą operacinę sistemą, prijungti prie mažulio monitorių, klaviatūrą bei pelę ir turės visai padorų kompiuterį arba namų kino centrą. Arba kurioje nors detalių parduotuvėje (pavyzdžiui, čia) įsigyti papildomų dalių ir sukurti ką nors unikalaus. Svarbiausias „Raspberry Pi“ privalumas – galimybė jį pritaikyti įvairiausiuose projektuose ir mokytis kurti programas. Na, susidomėję daugiau informacijos ras minėtoje svetainėje.

Šiais metais pristatyta atnaujinta kompiuteriuko versija „Raspberry Pi 2“ gerbėjams virto netikėtumu – buvo tikimasi, kad atnaujinimas pasirodys tik 2017 m. Tačiau tikrai maloniu netikėtumu.

Nauja versija gavo keturių branduolių „Broadcom BMC2836 ARMv7“ 900 MHz procesorių (prieš tai buvęs veikė 700 MHz dažniu) ir 1 GB RAM atmintinę (buvo 512 MB). HDMI vaizdo išėjimas palaiko 1080p raiškos standartą, įrengtos keturios USB jungtys leidžia pajungti daugiau išorinių įrenginių.

Ką tai reiškia? Pirmiausia, kad kompiuteriukas galės veikti su sudėtingesnėmis bei didesnėmis programomis, tad savo galimybėmis dar labiau priartės prie didžiulio kompiuterio. O prisiminus, kad „Microsoft“ pažadėjo išleisti nemokamą operacinės sistemos „Windows 10“ versiją, skirtą specialiai „Raspberry Pi“, galime spėti, jog šis žaisliukas virsta labai rimtu konstruktoriumi.

„Šiandien pristatytas „Raspberry Pi 2“ pakylėja platformos galimybes į naują lygį. Tai idealus konstruktorius profesionalams ir entuziastams“, – pristatydamas atnaujinimą sakė „Raspberry Pi“ platinimo vadovas Ebenas Uptonas.

Tiesa, kol kas naujovės pirkti dar neradome, o senesnėmis kompiuteriuko-konstruktoriaus versijomis – „Pi B+“ ir „Pi 1 A+“ – prekiaujama ir toliau. Taigi progresyvūs mokytojai ir ieškantys lavinamojo žaislo atžalai tėvai turėtų pasidomėti – šis konstruktorius gali padėti vaikui susikonstruoti gerą ateitį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.