4K televizorius: ar verta mokėti daugiau?

Anksčiau ar vėliau ateina apsisprendimo metas, kai stovėdami parduotuvėje prieš kovingai išsirikiavusios naujų televizorių kuopos ekranus skausmingai renkamės, kurį jų neštis namo. Ypač kai technologijos keičiasi kone šviesos greičiu.

Dideli – net 65 colių įstrižainės 4K kartos televizoriai labai tinka žiūrėti filmus, ypač 3D. Tačiau stebėti tokiame ekrane televizijos transliaciją kol kas gali būti labiau kančia nei malonumas.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Dideli – net 65 colių įstrižainės 4K kartos televizoriai labai tinka žiūrėti filmus, ypač 3D. Tačiau stebėti tokiame ekrane televizijos transliaciją kol kas gali būti labiau kančia nei malonumas.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius („Lietuvos rytas“)

Feb 14, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:35 AM

Skirtingų televizorių – šimtai, jų ekranai jau nei žydri, nei plokšti, o ir pardavėjas, vardindamas privalumus, viską tik apsunkina.

Maža to, reikia apsispręsti, koks aparatas tiks svetainėje, koks miegamajame, koks – virtuvėje.

Todėl vieni išvis neperka ir kenčia skirto išmesti seno ekrano mirgėjimą laukdami, kada televizorių gamintojai galiausiai sukurs ką nors suprantamo.

Kiti skolinasi ir čiumpa tą, kurio aprašyme daugiausia nesuprantamų terminų, o rodomo reklaminio vaizdo filmo kokybė privertė nutįsti ilgiausią seilę.

Gundo neregėtomis spalvomis

Įsiklausykite: „4K OLED 3D TRILUMINOS AMBILIGHT QUANTUM DOT 1200 Hz su keturių branduolių procesoriumi.“

Ne ką suprantamiau negu jakutų šamano užkeikimas, bet taip ir norisi sumokėti trigubai daugiau nei paklotum be šių žodžių.

O kai tokio fantastiško televizoriaus ekrane matai gundomai šokančią gražuolę, kuri gerokai ryškesnė ir spalvotesnė už visas kada nors sutiktas realybėje, iš kišenės pinigai lenda patys.

Ar nusipirkę tokį televizorių garantuotai turėsime tokią kokybę? Tvirtas atsakymas – ne.

Ar visi šie skambūs žodeliai tėra reklamos triukas, o parduotuvėje matoma 4K televizorių atkuriamo vaizdo kokybė – iliuzija? Atsakymas – irgi ne.

Niekas nekuria turinio

Tad metas atskleisti šį bei tą apie šiuolaikiškiausią 4K „Ultra HD" technologiją.

Gamintojai apie mažesnės nei 4K raiškos naujus televizorius jau net nekalba. Vieną kitą dar gamina, bet visas dėmesys tik 4K.

Teoriškai tai labai gerai. 4K ekrano raiška yra keturis kartus didesnė nei „Full HD“. Todėl vietoj įprasto LED televizoriaus atkuriamų 920x1080 taškų 4K ekrane galima parodyti 3840x2160 taškų.

Toks televizorius atkuria keturiskart raiškesnį vaizdą nei „Full HD“, jo ekrano taškai keturiskart mažesni, tad net keturiskart padidinus ekraną taškai nepadidėja.

Stulbinamą raiškos vaizdo kokybę matome parduotuvių stenduose stovinčių 4K televizorių ekranuose.

Tad kur spąstai?

Labai paprasta – kol kas iš esmės niekas nekuria 4K raiškos turinio. Žmonės perka įrenginius, kurie gali rodyti tai, ko beveik niekas nekuria.

Kada ateis į Lietuvą?

Taip, vieną ar kitą vaizdo klipą, galbūt filmą „Blu-ray“ diske rasti galima, keli didieji pasaulio transliuotojai jau pradeda diegti galimybę siųsti 4K signalą. Bet realiai džiaugtis šios raiškos įrenginio galimybėmis galėsime nebent po 3–4 metų, o vis dar nesugebančioje įžiebti HD transliacijų Lietuvoje gal ir po dešimties.

4K transliacijai reikia keturiskart didesnio duomenų kiekio nei HD, o mūsų televizijos kol kas sukrapšto lėšų tiktai SD transliacijoms.

Tad nusipirkę televizorių, galintį atkurti 3840x2160 taškų, didžiąją laiko dalį žiūrėsime vaizdą, kurio raiška tėra 640x360 taškų. Deja, joks televizorius papildomų taškų prie vaizdo nepripieš.

Permoka už ateitį

Kaip tai atrodo, galite įsitikinti parduotuvėje: paprašykite pardavėjo gražų reklaminį klipą rodančiame „Ultra HD" televizoriuje įjungti kurį nors lietuvišką televizijos kanalą. Bus graudu.

Ar norime pasakyti, kad 4K televizorių pirkti nereikia?

Anaiptol. Jis tikrai nebus prastas. Tiesiog ekrano raiška nėra svarbiausia perkant televizorių, tad vien už ją mokėti daugiau neverta.

Gera žinia ta, kad šie televizoriai nuolat pinga ir netrukus kainų skirtumo nė nejusime. Bloga – kuo pigesnį 4K televizorių pirksime, tuo didesnė tikimybė, kad jis prasčiau atkurs žemesnės raiškos vaizdą.

Kad tiek išdidintas vaizdas ekrane atrodytų bent pakenčiamai, reikia gana gero vaizdo procesoriaus, o mažindami kainą gamintojai gali taupyti būtent jo sąskaita. Taigi kol 4K raiška taps norma, gali būti, kad jau pirksime ir kitą televizorių. Todėl perkant tokio tipo įrenginį tikrai neverta investuoti į ateitį.

Technologijos nuolat pinga ir labai greitai sensta, todėl, užuot pirkę tai, ko reikia dabar, permokame už tai, kas galbūt pravers ateityje.

Svarbūs patarimai perkantiems televizorius

O jei atmesime ekrano raišką, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis naują televizorių?

Pirmiausia į tai, ką mato jūsų akys. Namie rūpės ne skambūs terminai ar funkcijų pavadinimai, o vaizdas. Todėl prieš pirkdami irgi žiūrėkite ne į gamintojo reklamoje nurodytas grožybes, o į ekraną. Stebėkite, kaip televizorius atkuria paprastus kanalus, nepasikuklinkite į parduotuvę atsinešti mėgstamo filmo įrašą. Tuomet įsitikinkite, kad naujas televizorius jį atkurs taip, kaip tikitės.

Antra – ar patogus pasirinkto modelio valdymas. Nors gamintojai vienas per kitą giriasi, kokie jų televizoriai išmanūs, kaip jungiasi prie interneto, kokios operacinės sistemos čia įdiegtos, iš tiesų dauguma žmonių nesinaudoja išmaniosiomis televizoriaus funkcijomis. O štai ar paprasta perjungti kanalą? Patikėkite, kai kurie šiuolaikiniai gamintojai pasistengė, kad tai padarytumėte kuo sunkiau.

Trečia – ar tiks jis jūsų namams? Nevykusioje ir sunkiai prieinamoje vietoje įrengtas ausinių ar nepasiekiamas USB diskelio įjungimo lizdas erzina. Kaip ir netinkanti prie kambario interjero ekrano kojelė, pernelyg ryškiai nuolat šviečiantis gamintojo logotipas ar matomoje, bet sunkiai pasiekiamoje vietoje besikaupiančios dulkės.

Ketvirta – ar gerai televizorius vykdys jam numatytas funkcijas. Jei perkate jį specialiai įrengtam kino kambariui, kur žiūrėsite tik aukštos kokybės filmus, galite rinktis labai aukštos raiškos ir labai dideliu ekranu. Tiks ir išlenktas ekranas: užsidėję 3D akinius tokiu tikrai džiaugsitės. Tačiau jei per didelį ekraną pakabinsite mažame kambaryje ir mėginsite jame žiūrėti televizijos laidas, tiesiog kankinsitės.

Dar viena svarbi šių įrenginių savybė – energijos sąnaudos. Daugelis į jas atsižvelgia, tačiau ne visuomet būtina. Verta pasitelkus paprastą aritmetiką apskaičiuoti, ar tikrai mokėdami daugiau už mažiau elektros naudojantį televizorių sutaupysime šią sumą per jo gyvavimo laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.