Neįtikėtina, bet mes tai padarėme – virtuali realybė už 3 eurus

Kiek kainuoja virtualiosios realybės akiniai? „Oculus Rift“ – 190 eurų, „Samsung Gear VR“ – 180 eurų, maniškiai – 3 eurus. Jei tiksliai – 2,8 euro ir 15 minučių darbo. Tiek išleidęs ir pats nelabai tikėjau, kad pasiseks. Tačiau realybė – geresnė nei drąsiausios svajonės. Nors vadinamąjį „Google Cardboard“ faktiškai nemokamai pasidaryti gali kiekvienas, virtualiosios realybės pojūtis – net geresnis negu su „Oculus Riftt“. Ir prireikė tam tik šiek tiek kartono, poros lęšių ir…

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Feb 15, 2015, 10:59 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:13 AM

Brangus žaislas pigiai

Virtualioji realybė – kai užsidėjęs specialius akinius žmogus tiesiog atsiduria kompiuteriniame pasaulyje arba specialiai 360 laipsnių kampu nufilmuotame kine, daugelio ekspertų jau vadinamame „The next big thing“. „Kitas didelis daiktas“ – toks neišverčiamas terminas, kuriuo pavadinami labiausiai išpopuliarėti galintys gaminiai.

Iš esmės tai nieko sudėtingo – kiekviena akis gauna jai skirtą 3D efektą sukuriantį vaizdą, kuris kinta sukiojant galvą. Gana seniai sukurta technologija iki šiol negalėjo greitai tobulėti, nes specialius akinius reikėjo jungti prie greito kompiuterio, įrengti juose specialų padėties jutiklį, tad galiausiai gautas daikčiukas kainavo tiek, kad pirkti jį galėjo nebent NASA.

Prie kompiuterio jungiami „Oculus Rift“ virtualiosios realybės akiniai, matyt, paskutinė ir pigiausia tokio tipo įrenginio reinkarnacija. Ir nors šiuo metu juos plačiai naudoja virtualiosios realybės programų bei turinio kūrėjai, galima spėti, kad ši naujovė – jau praeitis.

Nes atėjo laikai, kai kiekvienas savo kišenėje turi po galingą kompiuterį, kuriame įrengtas padėties jutiklis ir vaizdą rodantis ekranas. Lieka visai nedaug – išmaniojo telefono ekrane rodomą vaizdą padalinti į dvi dalis ir kaip nors užtikrinti, kad viena akis matytų vieną dalį, o kita – kitą.

Kažką panašaus atlieka „Gear VR“ – „Samsung Note 4“ skirtas virtualiosios realybės dėklas. Tik kainuoja jis, be abejonės, aukščiausios kokybės vaizdą užtikrinantis daikčiukas kiek per brangiai, kad jį kiekvienas galėtų įsigyti pažaisti. Užtat bent jau man „Gear VR“ padarė vieną neįkainojamą paslaugą – pažadino susidomėjimą virtualiąja realybe.

O pasidomėjęs netrukau aptikti jau kurį laiką entuziastų plėtojamą ir „Google“ remiamą projektą „Google Cardboard“. Iš esmės tai virtualiąją realybę populiarinantis žaisliukas. Jį parsisiuntęs instrukcijas ir brėžinius iš kartono kiekvienas gali pasidaryti pats. Nemokamai!

Pasigamina… ne, pirkti pigiau

Taigi jums reikės kokių 60 cm ilgio susilenkiančio, bet stangresnio plono kartono, dviejų skaitymo akinių lęšiukų, vienos plaukų gumytės ir… iš esmės viskas. Tiesa, valdymui reikėtų dviejų magnetukų, o patogumui – lipukų, bet apsiėjau ir be to. Neapsiėjau be telefono. Standartinis „Google Cardboard“ pritaikytas išmaniajam telefonui 5 colių įstrižainės ekranu, bet tiks ir kiek didesni ar mažesni ekranai.

Rasti instrukcijas, kaip pasidaryti „Google Cardboard“, parsisiųsti brėžinius, aptikti nuorodas į specialias programėles, galite specialiai šiam projektui skirtoje „Google“ svetainėje čia.

Viską tinkamai atlikę gausite iš trijų kartono gabalų sulankstomus ir net be jokių klijų susidedančius akinius. Veikimo principas labai paprastas – du lęšiai pridedami arčiau akių, tam tikru atstumu už jų tvirtinamas išmanusis telefonas, o pertvara atskiria, kad specialios programėlės rodomas dvigubas vaizdas būtų tinkamai padalintas akimis.

Šone įrengiamas magnetukas padeda valdyti programėles, bet veikia ne su visais telefonais. Gumytė ir lipukai reikalingi, kad kartono dėžutė nesubyrėtų ir telefonas neiškristų.

Pirmiausia į savo telefoną iš „Google Play“ parsisiunčiau parduotuvės keletą virtualiosios realybės programėlių (reikėtų ieškoti arba „VR“, arba „Virtual reality“, arba „Google cardboard“ – nustebsite, kiek jų daug), įsitikinau, kad jis atkuria dvigubą vaizdą, ir ėmiausi gamybos.

Tiksliau – pamėginau imtis. Pirmąja didžiausia ir neįveikiama kliūtimi tapo lęšiukai. Tiksliau – jų nebuvimas. „Google“ projektas numato, kad bus naudojami du 25 mm skersmens ir 45 mm židinio nuotolio lęšiukai. Lietuvos prekybos sistema nenumato, kad kas nors čia užsiims tokiomis kvailystėmis.

Aišku, galima nueiti į optiką ir suploti pusę „Gear VR“ kainos, galima iš užsienio internetinių parduotuvių atsisiųsti už kokius 15 eurų. Bet paaiškėjo, kad pigiau nusipirkti visą išpjautą ir paruoštą lankstyti „Google Cardboard“ konstruktorių.

Taigi, vietoj gamybos ėmiausi paieškų internete. Oficialių gamintojų „Google Cardboard“ kainuoja ne mažiau kaip 12 eurų, pridėkime atsiuntimą į Lietuvą – vis tiek brangoka.

Galiausiai pasielgiu kaip ryžtingas lietuvis ir „ebay“ išsirenku patį pigiausią variantą (jei dar yra, tai čia). 3 dolerius atiduoti sunku (siuntimas iš Honkongo nemokamas), o laukti savaitę dar sunkiau. Bet kinai neapgavo, ir štai jau esu laimingas kartono gabalėlių krūvelės savininkas.

Geriau už „Oculus Rift“!

Gabalėliai virto virtualiosios realybės akiniais per 15 minučių, po 25 minučių jau važinėjau virtualiaisiais amerikietiškais kalneliais, po valandos jais jau buvo pasivažinėjęs ne vienas lrytas.lt darbuotojas, po pusantros valandos supratau du dalykus:

1. Nuo virtualių sūpuoklių irgi pykiną.

2. Žaisk sėdėdamas arba vaikščiodamas po virtualųjį pasaulį geriau nevaikščiok realiame – čia yra spintų.

Kaip supratote, virtualios realybės efektas veikė ir net labai neprastai. Reakcija į judesius ir 3D efektas – tiesiog nuostabus. Kadangi mano pigiausi akiniai neturėjo magnetuko, kai kurių žaidimų negalėjau valdyti, tačiau ne visuomet to reikia.

Aišku, brangesni modeliai turėtų ir tvirtinimo prie galvos dirželius (maniškį reikėjo nuolat laikyti lyg binoklį), tačiau pirmajam bandymui puikiai tiko ir šie. 

Pasidarytą pigiausią „Google Cardboard“ bandžiau su dviem telefonais – „Meizu MX4“ ir „Sony Xperia Z1“. Abiejų ekranai yra „Full HD“ raiškos ir to atrodo mažoka – žiūrint iš taip arti ir dar per lęšius, puikiai matyti ekrano taškai, o vaizdas nėra toks ryškus, kaip norėtųsi. Ko norėti – pigu.

Tačiau studijų mugėje KTU stende išbandęs „Oculus Rift“ atsakingai pareiškiu, jog brangiau dar nereiškia kokybiškiau. Čia mano regimi ekrano taškai buvo dar stambesni, o vaizdo kokybė nebuvo geresnė.

Aišku, ėmusis rimtai galima pagerinti vaizdo kokybę pareguliavus lęšių atstumą iki telefono ekrano – trumparegiui jis turi būti kitoks, negu toliaregiui. Tačiau „Google Cardboard" tuo ir žavūs, kad stulbinamai paprasti, tad beveik nereguliuojami.

Pirmajai pažinčiai nieko daugiau ir nereikia. O susidomėjus, galima pasidairyti ir geresnių variantų.

Vis dar taupu, bet jau rimta

Ką daryti, jei „Google Cardboard“ jau suplyšo, brangius virtualiuosius akinius pirkti kol kas atrodo ankstoka, o atsisakyti smagaus žaidimo nesinori? Štai keli alternatyvūs variantai vis dar taupantiems, tačiau jau norintiems kokybės išmaniųjų telefonų savininkams.

„Altergaze“ – 121 euras

Brangoki – skelbiama kaina 90 svarų sterlingų. O ir pasieks pirkėjus ne anksčiau nei kovo vidurį. Nes kompanija tik pradėjo savo veiklą. Tačiau turi ir neabejotinų pliusų. Pagrindinis – jie spausdinami 3D spausdintuvu, tad jei tokį turi, gali ne tik pasidaryti akinius pats, bet ir tapti oficialiu šio gamintojo atstovu savo regione.

Kadangi akiniai spausdinami, spalvų ir formų pasirinkimas tiesiog neribotas. Svarbiausias privalumas – konkretus akinių modelis gali būti atspaustas konkrečiam jūsų telefonui, tad jokių ekrano dydžio, telefono storio ar kitų apribojimų nėra.

Jei įdomu, daugiau informacijos čia.

„Zeiss VR One“ – 99 eur

Šiuos itin estetiškus ir dailius virtualiosios realybės akinukus gamina mažytis didžiulės optikos įrenginių kompanijos „Carl Zeiss“ padalinys. 99 eurus kainuojanti plastikinė dėžutė, be abejo, išsiskiria itin kokybiškais lęšiais.

Deja, turi ir vieną tragišką trūkumą. Kadangi telefonas įstatomas į glaudžiai priglundantį slankųjį dėklą, bet kokio čia neįdėsi. Todėl kol kas „VR One“ (gali pirkti čia) veiks tik su „iPhone 6“ ir „Samsung Galaxy S5“.

„Homido“ – 69 eurai

Bendra prancūzų ir kinų kompanija gamybą pradėjo visai neseniai. Svarbiausias jų gaminamų akinių privalumas – universalumas už gerą kainą. Į šiuos akinius galėsite įdėti telefoną nuo 4 ir 5,7 colių įstrižainės ekranu, šiaip ne taip veiks net „Windows Phone“ (jei, aišku, pavyks rasti bent kiek padoresnę VR programėlę).

Be to, pirkėjas gauna tris lęšių laikiklių poras – toliaregiams, trumparegiams ir normaliai matantiems. Užsidėjus akinius galima šiek tiek pareguliuoti lęšių atstumą iki akių (pravers ilgų blakstienų savininkams), reguliuojamas atstumas tarp lęšių. Pridėti itin patogūs dirželiai. Daugiau rasi čia.

„Durovis Dive“ – 60 eurų

Funkcionalumu ir galimybėmis labai panašus į „Homido“. Kiek kitokia, atviresnė konstrukcija, kitaip įtvirtinamas telefonas, netinka didesniam negu 5,2 colio ekrano telefonui, bet numatyta daugiau lęšių reguliavimo galimybių.

Kuris iš jų patogesnis, neišbandę nepasakysime. O daugiau apie tai sužinosite čia.

Kad ir kurį pirktumėte, patartume rinktis išmanųjį telefoną kuo aukštesnės raiškos ekranu (deja, „iPhone“ gerbėjai – jums pasirinkimas negresia) – „LG G3“ arba kitą panašų. Antra, prieš pirkdami įsitikinkite, kad šie akiniai tiks jūsų telefono dydžiui.

Tai tiek. Iki virtualiųjų susitikimų virtualiosiose sūpuoklėse. Kad ir ką sakytų moralistai – virtualusis seksas saugesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.