Saugokite fotoaparatą! Kaip saugiai fotografuoti saulės užtemimą

Saulės užtemimo laukia ir profesionalūs fotografai, ir gyvenimo akimirkas telefonu „gaudantys“ mėgėjai. Bet neskubėkite nukreipti objektyvų į Saulės diską – galite visiems laikams sugadinti fotoaparatą ar telefono kamerą.

Niekada nežiūrėkite tiesiai į saulę nei plika akimi, nei pro kameros vaizdo ieškiklį – galite susigadinti regėjimą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Niekada nežiūrėkite tiesiai į saulę nei plika akimi, nei pro kameros vaizdo ieškiklį – galite susigadinti regėjimą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Mar 19, 2015, 7:24 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 10:55 AM

Kaip užfiksuoti kokybišką temstančios saulės vaizdą? Pirmiausia išsirinkite tinkamą vietą, atsižvelgiant į Saulės vietą danguje. Penktadienį užtemimas vyks vidurdienį, kuomet Saulė bus pakankamai aukštai, tad užfiksuoti įvykį be pašalinių objektų neturėtų kilti didesnių problemų. Meniškesnėms nuotraukoms teks paieškoti labiau tinkamos vietos. Beje, užtemimas bus matomas ne tik danguje, bet ir atspindžiuose (pvz., vandenyje, languose ir kt.) – pabandykite atrasti įdomesnį „kampą“.

Antra, pasirūpinkite fotografijos įranga. Kuo geresnį fotoaparatą turite, tuo kokybiškesnes nuotraukas gausite, taip pat šiuo atveju svarbu didelis vaizdo artinimas – juk pati Saulė danguje yra tik nedidelis taškas. Praverstų ir trikojis stabilumui užtikrinti.

Kaip nepakenkti akims ir fotoaparatui

Trečias svarbus dalykas – filtrai. Niekada nežiūrėkite tiesiai į saulę nei plika akimi, nei pro kameros vaizdo ieškiklį – galite susigadinti regėjimą. Filtrus reikėtų rinktis atsižvelgiant į naudojamo fotoaparato objektyvo dydį.

„Geriausia būtų naudoti astronominę plėvelę. Ją galima dėti tik priešais objektyvą, niekur kitur. Sykį buvau įdėjęs kitoje pusėje ir fotografuojant ji pradegė, o aš žiūrėjau pro vaizdo ieškiklį. Galvojau, akį išdegins – nemačiau gal pusdienį“, – prisiminė Lrytas.lt fotografas Vladas Ščiavinskas.

Deja, teleskopais prekiaujančios įmonės teigia, kad pirkėjai jau iššlavė astronominę plėvelę. Taigi jos neturintiems teks verstis kitaip. Pavyzdžiui, naudoti suvirinimo akinių stiklą. Jie nėra brangūs ir būna įvairių dydžių – svarbiausia, kad uždengtų visą objektyvą. Toks būdas tinka ir „muilinių“, ir telefonų naudotojams.

Saulės akiniais ar kitais tamsiais objektais fotoaparato objektyvo uždengti nerekomenduojama.

„Tiesa, suvirinimo stiklas sukuria paralakso efektą – dvigubina vaizdą, užfiksuojamos dvi saulės. Mat jis nėra skirtas fotografijai“, – pastebėjo V.Ščiavinskas.

Kuomet užtemsta visas saulės diskas, kosminį reiškinį galima stebėti bei fotografuoti be jokių apsaugų. Bet tik kelias minutes, kol žvaigždės šviesa neakina. Šįkart stebint sostinėje maksimumo metu Mėnulis uždengs 73 proc. žvaigždės (Klaipėdoje – 78 proc.). Fotografas teigė, kad šiuo atveju filtrų verčiau neatitraukti.

Kas nutiktų fotografuojant saulę nenaudojant apsauginių filtrų? „Ilgai fotografuojant, gali sudegti matrica. Ypač tai pavojinga „muilinėms“, kurios neturi užuolaidėlių – matrica visada atvira, gali išdeginti. Vėliau nuotraukose atsiras raudoni taškiukai“, – paaiškino V.Ščiavinskas.

Tiesa, pajūryje užtemimo metu bus debesuota, taigi jei debesys bus tinkamo storio (t.y. prislopins, bet neužgoš saulės šviesos), fiksuoti reiškinį gali būti saugu ir be filtrų.

Kokius nustatymus parinkti?

Dar keli patarimai „žaliems“. Pirmiausia, išjunkite blykstę. Priartinkite vaizdą. Jei neturite trikojo, kad būtų stabiliau, galite atremti rankas į tvirtą paviršių – sieną, suoliuką ir kt.

Kompaktinio fotoaparato atveju, pasirinkite saulėlydžio režimą. Arba galite fotografuoti rankiniu režimu: nustatykite žemiausią ISO reikšmę, diafragmos reikšmę parinkite „f/8“ ir kuo didesnį užrakto greitį. Peržiūrėkite nuotrauką: jei vaizdas pernelyg šviesus, padidinkite užrakto greitį arba sumažinkite diafragmos reikšmę. O jei vaizdas per tamsus, sumažinkite užrakto greitį arba labiau atverkite diafragmą.

Užfiksavote įspūdingą saulės užtemimo nuotrauką? Siųskite mums el. paštu bendraukime@lrytas.lt.

Sekite IT ir mokslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.