Neįtikėtina – „Nokia“ vėl gamins telefonus?.. (Papildyta)

Ir šį sykį be jokios „Microsoft“. Ir visai netrukus – planuojamas sugrįžimas jau kitais metais. Šį planą tyliai rengia mažiausias iš trijų po katastrofiškų nesėkmių ir beviltiško parsidavimo „Microsoft“ likusių „Nokia“ verslų – „Nokia Technologies“. Ši kompanija valdo milžinišką „Nokia“ patentų bazę ir jau inicijavo planšetinio kompiuterio su „Android“ operacine sistema „N1“ išleidimą. Bet ar yra šansų, kad pasisektų tiems, kurie pirmieji sukūrė išmanųjį telefoną, bet taip ir nesuprato, kad juo ne vinis reikia kalti. Ir ne SMS rašyti…

Kol kas bent jau Europoje žmonėms „Nokia“ kelia tik šiltus atsiminimus, tad kodėl kompanijai nepamėginus iš to uždirbti?<br>M.Patašiaus nuotr.
Kol kas bent jau Europoje žmonėms „Nokia“ kelia tik šiltus atsiminimus, tad kodėl kompanijai nepamėginus iš to uždirbti?<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Apr 25, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:15 PM

Prieš ketverius metus perėmęs vadovavimą tuometiniam gigantui „Nokia“ Stephenas Elopas pasakė, kad ši kompanija – lyg žmogus, stovintis ant degančios traukinio platformos krašto. Konkurentai taip įkaitino telefonų rinkos garvežį, kad užsiliepsnojo sąstatas. O „Nokia“, užuot šokusi į garvežį, vis įrodinėjo, kad tokie naujokai kaip „Apple“ ar „Google“ nemoka nieko įkurti, ir pati pylė sau ant kojų benziną.

Visa tai baigėsi 2013 m., kai kadaise buvusio milžino nuodėguliai buvo parduoti „Microsoft“ už gerokai panaudotos neveikiančios skalbimo mašinos kainą. Suomiai tai pavadino „gaisro išpardavimu“, o pasaulio gyventojai pradėjo mokytis apsieiti be tokių įprastų ir tvirtų telefonų su mygtukais.

Dabar istorijai jau žinoma, kad „nesugebėjusi prisivyti“ konkurentų „Nokia“ visiškai užbaigtą žaidimams skirtą telefoną turėjo 2003 m., o išmaniojo telefono su liečiamu ekranu ir vienu mygtuku to ekrano apačioje modelį – 2006 m. Ir tai kompanija, kuri dar 1981 m. gamino guminius kaliošus!

Na, ką ji ten turėjo, lyg ir nesvarbu – kur kas svarbiau, kad ją pačią turėjo labai prasti vadybininkai, tad viskas baigėsi paprasčiausiu sunaikinimu. Tiesa, nevisišku. Ir ne visai baigėsi.

Likę „Nokia" trys verslo padaliniai – žemėlapių, tinklo struktūros ir technologijų – pradėjo dirbti itin efektyviai. Tiesa, fantastišką „Here“ žemėlapio sprendimą „Nokia“ kažkodėl planuoja parduoti, tačiau nusipirkusi „Alcatel“ dar labiau sustiprino savo pozicijas ryšių technologijų srityje. Žodžiu, ne be reikalo parodoje MWC rodė išmaniuosius miestus ir 5G interneto ateitį.

10 000 patentų valdanti „Nokia Technologies“ irgi mėgina iš savo turto uždirbti. Tiesa, išmaniųjų telefonų pagal sutartį su „Microsoft“ „Nokia“ gaminti negali iki 2016 m. pradžios, tačiau laikas greitai bėga.

Taigi galime džiaugtis – mūsų kaimynų pasididžiavimas, viena sėkmingiausiai dirbančių Baltijos pakrantėse atsiradusių kompanijų, šiuo metu visai neprimena sunkvežimio pervažiuoto lavono.

Tiesa, masinės telefonų gamybos likę „Nokia“ darbuotojai tikrai vengs. Idėja greičiau yra kurti gerą dizainą, panaudoti savo patentuotas (ir – tai dar svarbiau – savo sukurtas) technologijas, o gamybą ir pardavimą perduoti kokiam nors partneriui.

Ar tie telefonai ką nors sudomins, niekas nežino. Tačiau malonu žinoti, kad nenorintys laidoti atsiminimų apie patikimiausius ir tvirčiausius „Nokia" turės galimybę nusipirkti šio vardo gaminį ir ateityje. O gal be konkurentų primesto tempo lėtieji suomiai išties pasiūlys ką nors neįtikėtinai originalaus. Juk matėme, kad jie tai sugeba.

Papildyta Balandžio 26 d. oficialus „Nokia“ atsakymas:

„Spaudoje gausiai pasirodę pranešimai, kad „Nokia“ gamins telefonus yra melagingi ir juose minimi neteisingai „Nokia Networks“ vadybininkui priskirti komentarai. Šiuo metu „Nokia“ neturi planų gaminti ar prekiauti vartotojams skirtais telefono aparatais.“

Na, bet ir vėl – juk įdėjo žodelį „šiuo metu“. O šis metas turi savybe praeiti labai greitai...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.